Close
Luettu 8 384   1

Rancraft RS 5.5 – Nuoruuden kesät makoisasti

Rancraft RS 5.5 – Nuoruuden kesät makoisasti
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft
 • Rancraft

Italialaisvene tarjoaa nuorekkaan räväkkää ulkonäköä ja iloista sisustusta. Ajoltaan vene ei ole yhtä räväkkä, vaan perusvarma puurtaja.

Uusi yli viisimetrinen moottorivene on aina kallis hankinta, joten miksei sillä hankinnallaan vähän fiilistelisi? Sen sijaan, että hankkisi venelaiturin ties kuinka monennen Busterin tai Yamarinin, miksei pitäisi hieman hauskaa!

Huviveneilyn ideahan on jo tuossa nimessä. Huvia sen pitäisi olla, joten parhaimmillaan se huvi alkaa jo heti kun näkee oman veneensä. Persoonallisuudesta siis ehdottomasti plussaa. Ja koska huviveneilemään lähdetään yleensä vain hyvällä ja lämpimällä säällä, veneen ei välttämättä tarvitse olla kovin suojaisa.

Näillä hyvän meiningin kriteereillä monet suomalaisveneet ovat auttamattomasti liian tylsää valkoharmaata massaa. Katse siis etelään päin. Välimerellä säät ovat iloisempia, ja niin on myös osa veneistä. Erityisen irrottelevaa meininkiä tulee tietenkin tyylikeskeisestä Italiasta.

Rancraft ponnistaa aivan eteläisimmästä Italiasta, sieltä ”saappaankärjestä”. Reilut 30 vuotta veneitä tehnyt valmistaja on nyt saanut myös suomalaisen maahantuojan.

Mallistoa Rancraftilla on avoveneitä viisimetrisestä kahdeksanmetriseen, erilaisia daycruisereita sekä myös matkaveneitä 14 metriin asti. Koeajoon otettiin pienempää päätä edustava vuoden 2017 uutuus RS 5.5 sopivan räväkällä värillä.

Näyttävää kesäpäivän oleilua

Rancraft RS 5.5 – Nuoruuden kesät makoisasti

Iso osa Rancrafteistakin myydään valkoisina. Mutta kun on lähdetty vähän irrottelemaan epäsuomalaisella veneellä, miksei sitä veisi värillä loppuun asti. RS 5.5:een värivaihtoehtoja on esimerkiksi punainen, tummansininen, vaaleansininen, vaaleanpunainen, fuksia, keltainen ja vihreä.

Keskiverto Busterin omistaja ei edes tiedä, mikä on fuksia… En minäkään, mutta sehän voisi olla kiva yllätys itsellekin: kyllä sen sitten näkee kun tilattu vene saapuu! Toisaalta myös vaaleanpunainen olisi veneen väriksi aika kova.

Muutenkin RS 5.5 on varusteltavissa melko monipuoliseksi kesäpäivän huvialustaksi. Siihen saa muun muassa jääkaapin, suihkun makeavesisäiliöineen, sähköisen ankkurin, äänentoistojärjestelmän ja vesihiihtotangon.

Monipuolinen patjavarustus keulan auringonttotyynyineen on vakiona. Ohjauspulpetin ja peräpenkkien päälle tuleva bimini-katto taas on lisävaruste. Katto heilui ja sen kiinnitykset alkoivat irtoilla koeajossa jo melko kevyellä merenkäynnillä. Suomalaisittain bimini on muutenkin vähän turha: täällähän haluttaisiin suojautua tuulelta ja tuiskeelta, ei auringolta. Varsinkin tämän veneen meininkiin kuuluu, että Suomen kesän vähät auringot todellakin otetaan talteen iholle.

Auringonottoloikoiluun paras paikka on iso ja leveä keula tyynyineen. Siinä makoilee makuuasennossa jopa kolme henkeä, jos he viihtyvät melko lähellä toisiaan. Oikein mukava paikka on kuitenkin vain yhdelle. Silloin voi nojata ohjauspulpetin etuosan selkänojaan.

Muilla penkeillä istutaan ryhdikkäämmin. Takapenkki on 2-3 hengelle sopiva, ja sen selkänoja on mataluudestaan huolimatta yllättävän mukava. Ohjauspulpetin ääreen mahtuu juuri ja juuri kaksi henkeä varsin lähekkäin. Tällä onkin kiva mennä treffeille, joten sellaisessa käytössä mielellään istuukin tällä lailla lähituntumassa…

Sen sijaan jos miehistönä on vaikkapa kaksi isoa äijää, jotka eivät ole treffeillä, silloin pulpetin ääreen ei mahdu. Tällöin ajon aikana hyvä matkustuspaikka on ovela pikkupenkki pulpetin vieressä. Siinä istutaan selkä menosuuntaan ja sen verran lähellä kuskia, että juttelu tämän kanssa onnistuu ajon aikana hyvin. Ovela ratkaisu! Miksei kaikissa keskipulpettiveneissä ole tällaista paikkaa, vaikka vain tarvittaessa esiin käännettävänä.

Italialaista tyyliä ja epäkäytännöllisyyttä

Istumatilaa on siis kivasti, ottaen huomioon tämän olevan vain 5,5-metrinen vene. Pituuteen nähden hyvä henkilömäärä eli seitsemän ihmistä mahtuu kyllä kyytiin. Kovin kummoista tuulensuojaa ei ole kuin lähinnä takapenkkiläisillä, jotka ovat pulpetin ääressä istuvien takana. Pulpetti itsessään suojaa tuulelta vain alakroppaa. Pukeutumisen tai ulkolämpötilan on syytä olla riittävä.

Säilytystilaa on myös kohtalaisesti keulassa, pulpetin alla ja kuskin penkin alla. Peräpenkin alla on akku sekä polttoaineen irtotankki tai -tankit. Avattua penkin istuinosaa on vaikea saada tungettua takaisin paikalleen.

Aivan keulassa on iso köysiboksi, jonka lastausaukko on kuitenkin ärsyttävän kapea. Ärsyttävän pieniä ovat myös knaapit, joihin ei meinaa pystyä sitomaan yhtään isompia köysiä. Erityisen ärsyttävä on lukittava minimini-hanskalokero, johon ei mahdu melkein mitään.

Muut säilytystilat eivät sitten olekaan lukittavia. Niitä ei myöskään ole niin paljoa, että keulan patjavarustus mahtuisi niihin suojaan. Patjat pitää siis jättää sateeseen, irrottaa ja viedä sisätiloihin tai peittää vene käytön jälkeen lisävarusteisella peitteellä. Oikeastaan ainoa fiksu ratkaisu lienee peittäminen, koska suurin osa muista istuintyynyistä ei ole edes kunnolla irrotettavia. Tämä arveluttaa myös talvisäilytyksen kannalta: parasta voikin olla talvi kuivissa sisätiloissa.

Epäkäytännöllisyydet jatkuvat: pulpetin vasemmalta puolelta keulaan johtaa kapea kulkuväylä. Se on eri muotoinen kuin keulan vasen patja. Jotta patja tulisi kunnolla tuettua, pitää laittaa pieni lisäpalanen sen alle. Eli miksi koko kulkuväylä edes on olemassa?

Ehkä se on ajateltu jotenkin pöydän ääreen kulkua varten. Keulaan nimittäin saa pöydän, jonka ääreen mahtuu useampi henki. Tässä kuitenkin vaaditaan notkeutta, sillä pöydän ääreen pitää oikeastaan kiivetä penkin kautta. Mutta tämä venehän on nuorille ja notkeille…

Varmaa etenemistä

Nuorisoveneeksi tämän voisi ovelat vanhemmat ostaakin. Nimittäin vaikka tyyli on räiskyvän nuorekas, ajaminen on varman turvallista.

Rancraftien rungossa on valmistajan ainutlaatuiseksi kehuma R.I.H.C.-muotoilu (Rancraft Innovating Hull Concept). Suunnilleen veneen puolivälissä on kyljessä näkyvä aukko ja evä, ja samassa kohdassa veneen alla pieni porras. Sen pitäisi vähentää vastusta hitaissa liukuvauhdeissa.

Ajossa tämä ei tunnu kovin ihmeelliseltä, hyvässä eikä pahassa. Vene nousee liukuun jo 13-14 solmussa ja pysyy hyvin liu’ussa tässäkin vauhdissa. Niin kyllä tekevät monet muutkin nykyveneet. Rancraft RS tosin on moniin muihin nätisti liukuviin veneisiin verrattuna aika leveäkeulainen. Ehkä sen siis voi lukea saavutukseksi: leveä keula ja hyvät liu’ut.

Ajo on kyllä tunnelmaltaan aika tylsää peruspuurtamista. Ehkä leveydestä tai pohjarakenteesta johtuen Rancraft RS ei kallistu kovin paljoa. Aallotkin ylitetään rauhallisesti keinahdellen. Ajamisessa ei ole siis minkäänlaista sporttista innokkuutta.

Kovemmissa käännöksissä potkuri menettää pitonsa herkästi ainakin koeajetulla moottoriasennuksella. Vauhdikkaat kääntymishassuttelut eivät onnistu, mutta myös esimerkiksi vesiurheiluvälineiden vedossa se voi osoittautua ongelmaksi.

Käännökset pysyvät varsin rauhallisina myös veneen möhkälemäisen ajettavuuden takia. Sen ansiosta keulan auringonottajatkaan eivät lennä veneestä. Siellä pysyy paikoillaan myös hieman kovemmassa aallokossa, kun vene ottaa ne sen verran rauhallisesti.

Rancraftin suunnittelu Välimeren isoille aalloille näkyy. Toisin kuin ulkonäöstä arvaisi, tämä on vakaan turvallista merikulkemista, mutta lähes kaikki suomalaisveneet ovat iloisemman dynaamisempia ajettavia.

 • Rancraft RS 5.5 – Nuoruuden kesät makoisasti
 • Rancraft RS 5.5 – Nuoruuden kesät makoisasti
 

Vauhtia sen verran kuin mahdollista

Kuskin on siis tarkoitus tässä veneessä ajamisen sijaan nauttia auringosta ja hyvästä seurasta. Onneksi sentään kuskin paikan olosuhteet ovat kohtalaisessa kunnossa. Pulpetin ääressä mahtuu ajamaan varsin mukavasti sekä istuen että seisten. Tuulilasi tosin on niin matala, että edes istuen tuulensuojaa ei ole hartioille eikä kasvoille ollenkaan.

Keskipulpettiveneenä kulkeminen veneessä on melko helppoa, tosin aivan keulaan kömmitään patjojen päällä. Veneeseen ja veneestä astuminen tapahtuu edestä ja sivulta patjojen kautta, eli kuraa on luvassa. Ainoastaan vasemmasta takanurkasta pääsee veneeseen hyvää kulkuväylää pitkin. Kätevästi takana uimatasot jatkuvat harvinaisen pitkälle. Ainakin 80-heppainen moottori on sen verran pieni, että peräkiinnityksessä veneeseen pääsee hyvin sen ohi laiturilta.

Moottorisuositukset alkavat 70-heppaisesta, suurimman sallitun ollessa 115-hevosvoimainen. Koeajetulla 80 hevosvoiman Mercurylla mukava matkavauhti oli yksin ajaen noin 25 solmua moottorin kiertäessä 4500 kierrosta.

Sen kovempaa ei sitten päästykään. Koeajoveneen kaukohallintalaite oli asennettu niin, että ohjauspulpetti tuli vastaan. Kaasua ei saanut pohjaan asti.

Tätä varten maahantuoja otti veneen takaisin korjaukseen. Haimme sen takaisin ajoon muutamaa viikkoa myöhemmin. ”Korjaus” oli kuitenkin tehty vain säätämällä tyhjäkäyntiä korkeaksi, jotta huippukierrokset saataisiin jo lyhyemmällä kaukkarin liikkeellä. Käynnistys heti lähes 3000 kierroksilla huutavalla moottorilla pelästytti. Tällaista jo tyhjäkäynnillä huutavaa venettä ei voi ajaa satamassa turvallisesti, eikä vaihteen päälle laittaminen silloin tee hyvää.

Paikalle osunut tuttu Mercury-spesialisti sääti moottorin takaisin kuten pitää. Silloin kaukohallintalaitteen liikkumatila loppui jälleen kesken. Veneen huippunopeus ja käytös kovemmilla vauhdeilla jäi siis kokeilematta.

Koeajoveneen asennuksissa oli muitakin ongelmia. Akkua ei meinannut saada pysymään paikallaan, vaikka sitä kiinniteltiin koeajon aikana pariin otteeseen. Karttaplotterin kytkimestä taas meni päälle myös pilssipumppu. Näin plotteria ei kannattanut käyttää, sillä pilssipumppua ei kannata jättää surruuttamaan turhaan pitkiä aikoja.

Toivottavasti maahantuoja saa koeajoveneen ja muutkin Suomeen tuotavat Rancraftit toimimaan. Veneessä itsessään on paljon hyvääkin. Se olisi piristävä peli nuorekkaan aurinkoiseen kesänviettoon.

Raimo Tengvall, kuvat Timo Sarkkinen

Rancraft RS 5.5

Pituus:5,55 m
Leveys:2,25 m
Paino:650 kg + moottori
Matkustajia:7
Moottori:70-115 hv
Huippunopeus:ei onnistuttu mittaamaan
Hinta:vene alkaen 22 900 euroa, koeajovenepaketti 80 hv Mercurylla lisävarustein ja trailereineen 33 800 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää Rancraft koeajoja

Kaikki koeajot »
Yamarin 60 DC - muodot ja vakaa ajettavuus isosiskolta

Yamarin 60 DC - muodot ja vakaa ajettavuus isosiskolta

Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Buster XL - helppo, vakaa ja turvallinen

Buster XL - helppo, vakaa ja turvallinen

Candela Seven -sähkövene valmiina lähtöön

Candela Seven -sähkövene valmiina lähtöön

Mökkisoutuvene Erkki -perinteinen muskelivene

Mökkisoutuvene Erkki -perinteinen muskelivene