Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Sea-Doo GTI – Fiksu perhejetti

Sea-Doo GTI – Fiksu perhejetti
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo

Kunnon nykyjetti alle kymppitonnilla kuulostaa huippudiililtä. 90 heppaa taas kuulostaa jetiksi vähältä, mutta riittäkö se?

Vesijetit houkuttelevat hauskuuden lisäksi myös hinnalla. Vastaavan tehoisen perämoottorin hinnalla tai jopa halvemmalla saa kokonaisen ajovalmiin vesikulkuneuvon. Uudistunut Sea-Doo GTI 90-hevosvoimaisella moottorilla on tästä hyvä ja houkutteleva esimerkki. Hintaa on 9990 euroa, mikä on myös vesijettimaailmassa houkuttelevaa.

Muutaman vuoden markkinoilla ollut pienempi Sea-Doo Spark ei nimittäin ole paljoa edullisempi, jos siihen ottaa saman moottorin. Kolmipaikkaisena versiona Spark on 9 390 euroa, eli jo näillä nurkilla. Silti se on selvästi miniatyyrisempi kuin normaalin jetin kokoinen GTI.

Lähikilpailija GTI:lle on myös Yamaha V1 Sport, joka koeajettiin Nettiveneessäkin keväällä 2016. Samalla karvan alle kymppitonnin hinnalla se tarjoaa hieman enemmän tehoa, mutta vähemmän moderneja varusteita kuin tämä GTI.

Kolmas 9 990 euron hintainen uutena myytävä jetti on Kawasaki STX-15F. Se on selvästi tehokkaampi, mutta toisaalta vähemmän moderni kuin tämä GTI.

Modernius ja tietynlainen fiksu kohtuullisuus onkin selvästi ollut GTI:n suunnittelun ohjenuorana. Siinä on runsas varustus, sisältäen myös peruutus- ja jarrujärjestelmä iBR:n. Vaikka runko on normaalin keskikokoisen jetin kokoinen, sitä on kevennetty käyttämällä normaalin lasikuidun sijaan Polytec-komposiittia. Sama polypropeenia ja pitkiä lasikuituvahvisteita yhdistävä materiaali on käytössä myös Spark-mallistossa.

GTI:n rungossa painoa säästyy noin 40 kiloa lasikuituiseen verrattuna. Näin tähänkin on uskallettu laittaa vesijettimaailmassa varsin pienen kuuloinen 900-kuutioinen ja 90-heppainen moottori. Riittääkö se hauskanpitoon, vai lähinnä pelkkään liikkumiseen?

 

Kätevä omaksuttava

Sea-Doo GTI – Fiksu perhejetti

Sea-Doo GTI on todella helposti lähestyttävä ja haltuun otettava jetti. Kyytiin astuessa se tuntuu varsin vakaalta, mutta on silti kohtuullisen kompakti. Käynnistäessä se pysyy iBR-järjestelmän ”vapaa”-asennon ansiosta käytännössä paikallaan. Yleensähän jetit lähtevät heti tyhjäkäynnillä liikkeelle.

Manööveeraus onnistuu sähköisellä iBR:llä näpsäkästi. Vasemman käden kahvasta saa painettua ”vapaa”-asennon tai peruutuksen. Eteenpäin mentäessä lyhyt napautus vivusta tipauttaa vapaalle ja kunnon painallus laittaa peruutuksen. Mittaristonäytössä näkyy, mikä kulloinkin on käytössä.

Käytännössä tämä hoituu moottorin vesisuihkun eteen laitettavalla kauhalla. ”Vapaa”-asennossa se on edessä juuri sen verran, että vesisuihku menee alas ja liikkumista ei tapahdu juurikaan kumpaankaan suuntaan. Hieman enemmän se silti vetelee kuin venemoottori vapaalla. Mielellään jettiä ei tällöin esimerkiksi enää pidä köysillä kiinni rannassa.

Peruutuksessa kauha kääntää vesisuihkun menemään hieman etuviistoon. Peruutusvauhti on siksi selvästi hitaampi kuin eteenpäin ajo, ja hyvä niin. Aluksi pitää harjoitella se, että ohjaustanko pitää olla tällöin ikään kuin väärään suuntaan. Kun sen omaksuu ja muutenkin harjoittelee hieman, iBR:llä pyörittelee jettiä satamassa huippunäppärästi.

Satamasta aavemmille vesille lähtiessä GTI tuntuu myös heti luotettavalta. Toisin kuin kiikkerän tuntuinen Spark, tämä ei paljoa keiku pikku laineista tai varomattomista painonsiirroista. Tilaa istumiseen on hyvin, asento tuntuu varsin luontevalta. Ensikertalaisille jettikuskeille tai matkustajille kokemus ei ole liian hurja, ei ainakaan ennen kuin painaa kunnolla kaasua.

 

Aidon jetin hauskuutta

Ohjaustangon nappuloista ja mittariston näytöstä on valittavissa kolme ajotyyliä. Perusratkaisu on Touring, jolla noustaan liukuun ja kiihdytetään kevyen tuntuisesti. Lisää räjähtävyyttä ajoon saa painamalla Sport Moden. Sitä pitää painaa oikein kaksi kertaa, jotta on varma valinnastaan… Tällöin näytössä pyydetään myös ohjeistamaan matkustajia pitämään kiinni.

Sport Mode yllättää positiivisesti. Kaasuunvastaavuus on todella ärhäkkää, ja jettimoottori rykäisee laitteen äkäisesti vauhtiin heti paikaltaan lähtiessä. Iloinen kaasuttelu ja hassuttelu onnistuvat siis tällä 90-heppaisellakin.

Lähinnä tehon puute tuntuu kovemmista vauhdeista kiihdytettäessä. 50 km/h jälkeen ei ole enää kunnon kiihtyvyystunnetta edes yksin ajaessa, saati matkustajan kanssa. Huippunopeudeksi saatiin mittariston GPS-nopeusmittarin mukaan 70 km/h, mikä on tietysti vesillä ripeä vauhti sekin. Veneilijöiden maailmassa se on vajaat 38 solmua. Kapeilla tai liikennöidyillä väylillä tilanteet voivat tulla vastaan aika vauhdilla.

Sea-Doo GTI:llä näihin koviin vauhteihin ei päädy yhtä vahingossa tai yhtä ison euforian valloissa kuin huipputehokkailla ahdetuilla jeteillä. Niissä kiihtyvyys on brutaalia vielä 80-100 km/h vauhdissakin ja kuski saa jumppaa ihan jo kyydissä pysymisestä. GTI:llä taas hauskat kiihtymiset tehdään paikaltaan ja toisaalta vauhdissa voi nauttia ajettavuudesta.

Fyysinen ja eläväinen ajaminen onkin jetin suola ehkä vielä enemmän kuin kiihtyvyys. Ajotekniikassa riittää opeteltavaa vuosikausiksi, jotta voi pyörähdellä hauskan tuntuisia temppuja tai ajaa aallokkoa mahdollisimman hienosti.

Helppoon ja miellyttävään ajamisen opetteluun GTI on omiaan. Se ei tunnu tekevän mitään yllättävää ristiaallokoissakaan, eikä säikähdä päälle puolen metrin korkuisista pauhaavista meren aalloista. Sparkilla merikeleissä tuntee olevansa jo ongelmissa silloin, kun tällä hauskuus vasta alkaa.

Koeajon lopussa merellä tuuli yltyi ja keli nousi aika hurjaksi. GTI:llä pomppi aaltojen päältä vielä viittäkymppiä samaan aikaan kun veneilijät joutuivat laskeutumaan plaanista hitaampaan matkantekoon. Fyysinen ajaminen oli todella palkitsevaa, eikä ongelmia ollut muuta kuin sivutuulesta päälle lentävät vesiroiskeet. Kunnolla kuivana pitävä kuivapuku on jetteilijälle ehdoton varuste, joka pidentää ajokautta kuukausilla.

 • Sea-Doo GTI – Fiksu perhejetti
 • Sea-Doo GTI – Fiksu perhejetti
 

Järkevin jetti

GTI:llä on siis merikelpoisen kunnon jetin ominaisuuksia, vakaata ajettavuutta ja paikaltaan lähtien myös hupaisaa kiihtyvyyttä. Sen sijaan siinä ei ole järjettömän kovaa ääntä, hajua eikä kulutusta. Nykyjettien sivistyneisyyspuutteet eivät enää johdu tekniikasta, vaan jettien innostamasta ajotyylistä.

900-kuutioisella Rotaxilla varustettuna GTI on itsessään oikein erityisen sivistynyt jetti. Kolmisylinterinen pikkumoottori näyttää konetilassa yllättävän pieneltä, ja sitä se on myös lompakolle. Kulutus koeajon vaihtelevassa ajossa oli 8 litraa tunnissa. Luulin polttoainemittarissa olevan vikaa, kun sen palkit eivät meinanneet millään tippua. 60 litran tankilla voi ajaa jopa parisataa kilometriä.

Hassutteluajoon parhaan Sport Moden lisäksi GTI:stä löytyy myös Eco Mode. Se muuttaa jetin käytöstä selvästi nuhapumpumpaan suuntaan, eli rauhallisemman leppoisaksi. Huippunopeuskin tippuu noin 55 km/h:iin. Monet matkustajat tykkäävät, ja ehkä kuskikin voi nauttia tästä pidemmässä matkanteossa.

Reissuja varten on myös tilava 116 litran tavaratila keulassa. Ohjaustangon edessä on pikku lokero kännykälle, lompakolle ja asiapapereille. Molemmat tilat pysyvät ajossa käytännössä täysin kuivina.

GTI:llä voisikin kuvitella tekevänsä pidempiäkin reissuja vaikka perheen kanssa, tai sen osan perheestä, joka kyytiin mahtuu. Vastaavan tehoiseen veneeseen verrattuna vauhtia on enemmän, kustannuksia vähemmän ja luonto on lähempänä. Myös vuokraamo- tai safarikäyttöön tässä on markkinoiden tämän hetken paras jetti.

Sea-Doo GTI tällä 90-hevosvoimaisella varustettuna on myös markkinoiden turvallisin jetti. Hätäpysäytyksiä varten on iBR-järjestelmän jarru. Kun painaa vauhdissa vasemman käden kahvasta, jetti pysähtyy lähes auton jarrujen tahtiin. Tällöin tietysti on tärkeää, ettei perässä tule ketään muuta. Sitäkin varten GTI:n taustapeilit ovat kätevä varuste.

Rauhallinen ajokäytös ja merikelpoisuus lisäävät tietysti myös turvallisuutta. Samoin tekee 90-heppainen moottori: vauhdit pysyvät yleensä kohtuuden rajoissa. Ellei ole hiljattain ajanut selvästi tehokkaampia jettejä, tähän on helppo olla tyytyväinen.

Alussa mainittuihin kilpailijoihin verrattuna tässä saa myös sen verran modernin varustelun, että jetti pysyy ajanmukaisena vielä vuosia. Näin jälleenmyyntiarvokin lienee hyvä, mistä on hyötyä jos vaikka nälkä kasvaa syödessä.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Sea-Doo GTI

Pituus:3,37 m
Leveys:1,23 m
Paino:291 kg
Matkustajia:3
Moottori:Rotax 900 HO ACE
Huippunopeus:mitattu 38 s / 70 km/h (1 hlö)
Hinta:9 990 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Sea-Doo -veneet

test
Sea-Doo Spark Trixx'22
9 300 €
test
Sea-Doo Spark'22
10 600 €
test
Sea-Doo Spark Trixx'22
10 000 €
test
Sea-Doo Spark Trixx 3UP'22
11 890 €
test
Sea-Doo Spark 90hv'22
7 000 €
test
Sea-Doo RXP-X RS 300 Audio'22
23 900 €
test
Sea-Doo RXP-X 300 RS +traileri'22
23 900 €
test
Sea-Doo spark '22
10 500 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Sea-Doo koeajoja

Kaikki koeajot »
Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Sea-Doo GTX Limited 300 – Muikea matkasportti

Sea-Doo GTX Limited 300 – Muikea matkasportti

Sea-Doo Spark – Kevyesti kiva

Sea-Doo Spark – Kevyesti kiva

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus