Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Sea-Doo Spark – Kevyesti kiva

Sea-Doo Spark – Kevyesti kiva
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo
 • Sea-Doo

Vesijetit yleistyvät kovaa tahtia, ja suurin syyllinen on tässä. Sea-Doo Spark on sekä Suomen halvin että myydyin jetti. Saako kohtuuhinnalla hyvää?

Takavuosista jo rutkasti kehittynyt vesijettimaailma sai ihan uutta pontta ajokaudelle 2014. Sea-Doo toi myyntiin kokonaan uuden Sparkin. Se on selvästi edullisempi kuin aiemmat Sea-Doon, tai myöskään kilpailijoiden Kawasakin, Yamahan ja Benelli/Belassin jetit.

Muiden merkkien uusien istuttavien jettien hinnat alkavat noin 11 – 12 000 eurosta. Seisottavia kilpamalleja saa edullisemminkin, mutta ne ovat ihan oma maailmansa.

Yli kymppitonnin hintaisissa tavallisissa perusjeteissä moottorit ovat yli 100-hevosvoimaisia. Massaa nelitahtisilla nykymalleilla on yli 300 kiloa, joten siksi tehoja tarvitaankin.

Sea-Doo Spark taas lähestyy asiaa keveyden kautta. Runko on pieni, ja kuivapainoa laitteella on vain 184 kiloa. Se on vain reilu puolet tavallisesta vesijetistä. Siksi moottoriksi riittää vaatimattomampi: hinnat alkaen -mallissa on 60 hevosvoimaa. Sen hintalapussa lukee houkuttevasti 6 490 euroa.

Ei kannata kuitenkaan innostua ihan vielä tästä summasta. Tämän lisäksi moni tarvitsee trailerin, joka maksaa reilun tonnin. Itse jettiinkin voi kaivata vielä lisävarusteita, kuten käytännön liikkumista huomattavasti helpottavan peruutusvaihteen.

Monin tavoin fiksumpi malli voikin olla saman koneen tehokkaampi 90-hevosvoimainen HO-versio. Hintaa on 8 690 euroa, eli parin tonnin lisähinnalla saa puolitoistakertaiset tehot. Kun paino kasvaa vain kuusi kiloa, niin tämä on Spark-malliston ripein peli.

Lisäksi näissä kalliimmissa versioissa tulee iBR-peruutusvaihde- ja jarrujärjestelmä. Sillä voi yrittää perustella huolestuneelle äidille, että vesijetti on turvallisempi kuin vene, koska tässä sentään on jarru…

Koeajettu yksilö oli Spark-malliston isoin, 3-paikkainen versio. Moottori on sama 90-hevosvoimainen, mutta laite on 26 senttiä pidempi. Kuivapainoa kertyy 197 kiloa, eli sekin on edelleen vesijetiksi pieni. Ja myös edullinen: hinta ei tässäkään ole kuin 9 390 euroa.

Vesille, mars!

Sea-Doo Spark – Kevyesti kiva

Monet eivät säilytä vesijettejä laiturissa, vaan käyttöä varten ne kuskataan usein veteen auton perässä trailerilla. Näin tehtiin tässäkin koeajossa.

Sea-Doo on tehnyt Sparkia varten omat erityiset trailerinsa, joista kokeiltiin edullisempaa One-mallia. Siinä Sparkin keula menee telineeseen ja pohja kiskojen päälle.

Tämän One-trailerimallin perässä on poikittainen takavalorauta, joka irrotetaan vesillelaskua ja nostoa varten. Kalliimmassa Click & Go -trailerissa takavalorautaa ei tarvitse irrottaa, vaan se kääntyy yläkautta eteen pois tieltä. Siitä vain sitten jetti vesille, ja ollaan valmiita hauskuuteen.

Kevyen Sparkin siirtely ennen moottorin käynnistämistä satamassa tai rannassa kahlaten on helppoa. Sitä siirtelee kelluvana kuin vähän isompaa uimalelua.

Lelu muuttuu astetta vakavammin otettavaksi, kun kone käynnistyy. Sparkissa on 900-kuutioinen Rotaxin moottori, joka käynnistetään vasemman kahvan napista. Samasta napista se myös sammutetaan.

Hallintalaitteiden määrä on pyritty todella minimoimaan. Keskinäyttöäkin hoidetaan vain yhdellä ainoalla napilla. Lyhyillä painalluksilla näkee joko nopeuden, moottorin kierrosluvun tai käyttötunnit, vain yhden kerrallaan. Pitkällä napin painalluksella saa kytkettyä Sport Moden.

Mainittujen kahden napin lisäksi on oikeastaan vain ohjaustanko, jossa on lyhyet liipaisimen tyyppiset etusormikahvat. Oikealla on luonnollisesti kaasu.

Vasemmalla kädellä taas käytetään jarru- ja peruutusjärjestelmä iBR:ää (intelligent Brake and Reverse). Se laittaa moottorin vesisuihkun eteen eräänlaisen kauhan, joka kääntää suihkun alas ja eteen.

Jo käynnistyksessä iBR on kätevä. Monet vanhemmat jetit (ja perusmallin Spark) lähtevät heti käynnistyksen jälkeen eteenpäin. Se vaatii ennakointia. iBR:llä – tai muiden valmistajien vastaavilla systeemeillä oleva jetti taas käynnistyy kauha edessä. Tällöin on ikään kuin vaihde vapaalla ja jetti pysyy paikallaan.

Liikkeelle lähtiessä saattaa heti tarvita peruuttamista. Tällöin painetaan vasemmasta kahvasta iBR peruutusasentoon ja samaan aikaan lisätään oikealla kaasua. Tämän oppii nopeasti, mutta hetki pidempään menee tajuta ohjaustangon toiminta peruuttaessa. Sitä pitää kääntää vastakkaiseen suuntaan kuin mihin haluaa perän kääntyvän.

Sitten keula järvelle päin. Satamasta tyhjäkäynnillä lähtö on helposti hieman mutkittelevaa, eli tilaa voi tarvita hieman enemmän kuin aluksi näyttää. Suunnan pitäminen helpottuu, kun lisää kaasua.

Täyttä vauhtia ja elämää

Kaasun painallus vaikuttaa heti. Spark ampaisee matkaan kuin hyökkäävä peto. Vauhti kiihtyy hienosti, ja kohta korvissa jo humisee ja aallot täristävät voimalla.

Tässä onkin vesijetin yksi suurimmista hienouksista. Vesisuihkumoottorin ansiosta ne kiihtyvät heti paikaltaan aivan toista tahtia kuin potkurilla varustetut veneet. Kevyessä laitteessa lisäksi kiihtyvyys ja vauhti tuntuu aivan toisella lailla kuin pikaveneissä.

Sparkin 90 hevosvoimaa riittää yksin ajaessa oikein mukavasti ja kiihdytys tuntuu vauhdikkaalta. Kaksin tai kolmin liikkuessa tahti tietysti hidastuu. Samoin 60-heppainen perusversio on allekirjoittaneen aiemman koeajokokemuksen perusteella selvästi hitaamman tuntuinen.

Kannattaa siis valita tämä tehokkaampi malli. Tällä koneella varustetun Sparkin vauhtiin voi olla oikein tyytyväinen, kunhan ei hairahdu ajamaan välillä mitään yli 200-heppaisia superjettejä….

Jos kaipaa vielä vähän lisäpotkun tunnetta, voi ottaa käyttöön Sport Moden. Sillä kaasunvaste terävöityy lisää. Keskinäyttöön tulee tällöin teksti, jossa ihan viisaasti neuvotaan ohjeistamaan matkustajia pitämään tavallista tiukemmin kiinni.

Sport Mode on kiva leikittelyyn, mutta kaikkien makuun ja kaikkialle se ei sovi. Kovemmassa aallokossa kun jetti pomppaa välillä hetkeksi vedestä ilmaan, kaasuttaminen muuttuu töksähteleväksi. Silloin on kiva vauhtiajossakin käyttää Touring Modea, joka kaasuttaa hyppyjenkin jälkeen tasaisemmin.

Vauhdista puheenollen, Sparkilla pystyy pikkuaallokossa tykittämään varsin hyvin täyttä kyytiä. Isommassa mainingissa kannattaa olla järki päässä. Kevyt laite ei ole kaikkein vakaimmasta päästä. Parhaimmillaan se onkin järvikäytössä ja suojaisemmilla merenlahdilla.

Keveys on toisaalta kivaa temppuilevammassa ajamisessa. Spark kääntyy todella vaivattomasti ja tuntuu oikein leikkisältä. Iloista fiilistä lisää helppo kallisteltavuus. Se tosin voi saada jonkun jopa pelkäämään kaatumista.

Vauhdikkaammassa ja temppuilevassa ajossa kieltämättä hieno turvaominaisuus on iBR-jarru. Se pysäyttää Sparkin melkein kuin auton jarrut.

Jarruttaessa tosin pitää olla varma, ettei perässä tule vaikkapa venettä tai jarrutonta jettiä. Mikään muu vesillä kun ei pysähdy näin nopeasti, ja pikku jetteilijä jää auttamatta ison veneen alle. Tässä auttaisi joistain isommista jeteistä tutut taustapeilit, mutta niitä ei vaatimattomasti varusteltuun Sparkiin kuulu.

 • Sea-Doo Spark – Kevyesti kiva
 • Sea-Doo Spark – Kevyesti kiva
 

Mihin käyttöön?

Varustuksen köyhyys voi harmittaa, jos on aiemmin ajanut muunlaisella jetillä. Esimerkiksi mittaristoon olisi kiva saada näkyviin nopeus ja kierrosluku yhtä aikaa. Joku taas saattaisi kaivata trimmiä.

Säilytystilaa on lähes olemattomasti, vain pikku pikku lokero penkin ja ohjaustangon välissä. Keulaan saa kohtuuhintaisena lisävarusteena tavaralaatikon, johon voi laittaa tavaraa, joka saa kastua. Sinne saa juuri ja juuri sullottua esimerkiksi köydet, melan ja muuta välttämätöntä. Isompaan retkeilykäyttöön joutuu ottamaan tavarat selkään reppuun, mielellään vedenpitävään sellaiseen.

Onneksi Sparkin kuskina ei kenkiä/jalkoja lukuunottamatta kastu kuin oikeastaan kahdessa tilanteessa. Toinen on tietenkin innokas temppuilu, ja toinen etuviistosta tuleva korkea aallokko.

Kuivana pysyminen tavallisessa ajossa tarjoaa oikeastaan mahdollisuuden myös pitkään ajokauteen. Lämpimästi pukeutumalla voi ajaa jo keväällä tai pitkälle syksyyn. Tämäkin koeajo tehtiin syksyllä ja mukavaa oli, vaikkei muita jettejä ollut näkynyt vesillä enää muutamaan viikkoon.

Toinen yllättävä huomio jetissä on, että se sopii myös rauhalliseen luonnosta nautiskelemiseen. Varsinkin Spark hiljaisena jettinä sopii kauniiden vaihtelevien ja kapeidenkin vesireittien kruisailuun.

Täydellä kaasulla ei jetillä pidäkään ajaa matalassa vedessä, koska silloin pohjakiviä voi imeytyä vetolaitteeseen tuhoisin seurauksin.

Toimivan tuntuinen nelitahtikone toimii myös nopeusrajoitusalueilla. Kulutus on moniin muihin jetteihin verrattuna pieni, tosin niin on tankkikin. Tankkauspaikkojen kanssa pitää pidemmässä päiväreissaamisessa olla tarkkana.

Spark siis näyttää samalla, että jetillä ei ole pakko riehua. Sillä voi nauttia veden keskellä olemisen välittömästä tunteesta. Veneessä ollaan aina jollain lailla veneen sisällä. Jetissä ollaan paljon lähempänä ympäröivää luontoa ja vettä.

Raimo Tengvall

Sea-Doo Spark 3up 900 HO ACE:

Pituus:3,05 m
Leveys:1,18 m
Kuivapaino:197 kg
Matkustajia:3
Moottori:90 hv
Huippunopeus:N. 40-50 solmua
Hinta alkaen:9390€
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Sea-Doo -veneet

test
Sea-Doo Spark Trixx'22
9 300 €
test
Sea-Doo Spark'22
10 600 €
test
Sea-Doo Spark Trixx'22
10 000 €
test
Sea-Doo Spark Trixx 3UP'22
11 890 €
test
Sea-Doo Spark 90hv'22
7 000 €
test
Sea-Doo RXP-X RS 300 Audio'22
23 900 €
test
Sea-Doo RXP-X 300 RS +traileri'22
23 900 €
test
Sea-Doo spark '22
10 500 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Sea-Doo koeajoja

Kaikki koeajot »
Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Sea-Doo GTX Limited 300 – Muikea matkasportti

Sea-Doo GTX Limited 300 – Muikea matkasportti

Sea-Doo GTI – Fiksu perhejetti

Sea-Doo GTI – Fiksu perhejetti

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus