Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 13 370

Suvi 4540 Duo – Miniatyyrinen tuplapulpettipaatti

Suvi 4540 Duo – Miniatyyrinen tuplapulpettipaatti
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi
 • Suvi

Neljä henkeä istumaan suojaisasti takaosaan veneessä, jolle riittää pienehkö moottori? Tämä tavoite onnistuu, vaikkei 4540 Duo muuten niin loistakaan.

Pienveneiden suurvalmistaja Suvi tekee 29:ää eri venemallia. Lähes jokaiselle löytyy jotain, jos etsii kotimaista pikkupaattia järkihintaan. Näköjään mallistosta löytyi kuitenkin vielä yksi rakonen, joka kannatti täyttää: pikkuriikkinen tuplapulpettivene.

Suomalaiset veneilijät ovat 2000-luvulla isoin joukoin tykästyneet tuplapulpettiveneisiin, joissa on keskellä sivupulpettien ääressä yksittäispenkit ja niiden takana vielä leveä takapenkki. Näin tuplapulpettien muodostamaan hyvään tuulensuojaan mahtuu 4-5 henkeä. Monissa veneissä tällainen tilankäyttö tulee vasta yli viisimetrisissä.

Lyhyempiä veneitä ajetaan yleensä peräpenkiltä. Silloin matkustajat joutuvat keulaan, jossa tuuli tuivertaa ja keula pomppii aallokossa. Ei mikään miellyttävin kokemus, jos ei ole tottunut veneilijä tai ole riittävästi vaatetta päällä.

Perheen tai kavereiden kanssa päiväveneilyyn usein paras ratkaisu onkin tuplapulpetti yksittäispenkeillä ja takapenkillä. Siksi tällaista sisustelua on alettu mahduttaa yhä pienempiin veneisiin. Suvilla on ollut jo yli kymmenen vuotta sitten 4900 Duo ja nyttemmin 4750 Duo. Sitten pääkilpailija Terhi teki 475 BR:n, josta tuli välittömästi myyntimenestys. Selvästi oli taas aika tehdä vieläkin pienempi tuplapulpettivene.

Tilan ihmeitä

Suvi 4540 Duo – Miniatyyrinen tuplapulpettipaatti

Jo ensivilkaisulta 4540 Duo näyttää ahtaalta ja vähän halvalta, mutta kuitenkin asialliselta. Ajan mittaan nämä vaikutelmat vain vahvistuvat.

Halpuuden tunnelmaa tuo Suvin yksikuorinen rakenne. Siinä ei siis ole toista siistiä kuorta veneen sisäpuolella. Sisustassa materiaali on röpelöistä ja ehkä jonkun silmään vähän keskeneräisen näköistä. Sitä on onneksi monin paikoin peitetty vakiovarusteisilla asiallisen tyylikkäillä harmailla laminaateilla.

Asiallista vakiovarustusta ovat myös mainiot kaiteet juuri oikeissa paikoissa ympäri venettä. Köydet saa kiinni tukeviin knaapeihin. Köysilaatikoissa edessä ja takana on fiksut köysiurat. Ainoa puute on, että takavasemmalla ei ole köysiboksia, joten sen puolen kiinnityksessä köydet jäävät helposti lojumaan veneeseen.

Säilytystilaa on valtava tila takapenkin alla sekä kohtalainen pitkänomainen tila keulassa sivuttaispenkin alla. Nämä tilat ovat lukittavia. Kaasujousia ei ole, joten kannet eivät pysy auki itsestään.

Kuskin ja vieressä istuvan penkkien alla taas on lukitsemattomat pikkutilat, jotka ovat vähän kyseenalaisia. Niihin mahtuu pikkuesineitä sateensuojaan, mutta toisaalta ne tekevät lattiatilasta ja liikkumisesta ahdasta.

Kuskin ja vieressä istuvan penkit eivät ole myöskään mitään istumaergonomian juhlaa. Pehmusteet sentään ovat näissä penkeissä vakiona, mutta mitään säätöjä ei ole. Penkkien kokoluokka on mitoitettu keskimittaisille ja sitä pienemmille.

Pitkille tai muutenkin isokokoisille ihmisille tulee häiritsevän ahdasta, varsinkin kuskin paikalla. Siinä ratti jää varsin alas, joten pidemmän kuskin jalat meinaavat osua siihen. Sivulta taas kaukohallintalaite työntyy syliin. Jaloille tilaa taas on jopa liikaa, sillä pulpetin alla ei ole jalkatukea. Vasemmanpuoleisen pulpetin ääressä matkustavalla tilaa on vähän paremmin, kun ei ole rattia ja kaukkaria.

Takapenkeille sivupaikoille mahtuu juuri ja juuri, ellei ole pitkäjalkainen. Tilavin matkustuspaikka on takana keskellä. Siinäkin tosin keskipenkit ja niiden alla olevat tavaratilat estävät jalkojen vapaampaa liikuttelua. Niihin on pikku koverrus takapenkkiläisten jaloille, muttei sekään täysin pelasta tilannetta. Lattiapinta-alaa on yksinkertaisesti liian vähän.

4540 Duossa suositeltu kuormitus on maksimissaan 300 kg. Vene on rekisteröity vain neljälle. Käyttöohjekirjan mukaan tällöin oikeaoppiset paikat istua on kaksi keskipenkeillä, yksi keulassa ja yksi takana keskellä. Takasivupenkkejä ei näin ollen siis ole edes tarkoitettu aikuisten matkustettavaksi! Veneestä tulisi ehkä liian takapainoinen, jotta se nousisi liukuun. Tätä ei koeajossa valitettavasti päästy useammalla hengellä testaamaan.

Hyvä syy veneen keskilinjassa istumiseen takapenkillä on myös veneen kiikkeryys. Se on tosiaan varsin pieni vene ja kallistuu sen mukaan, jos paino on selkeästi toisella laidalla. Tämän huomaa myös veneessä liikuskellessa. Yksin veneen oikeassa laidassa ajaminen on pienessä kenossa kulkemista.

Kohtuuhyvää järviveneilyä

Kun on päässyt istumaan ja päässyt sinuiksi tiloihin tai niiden vähäisyyteen, asiat paranevat. Mikäli väkeä on kaksi tai kolme henkeä istutettuna sopivan tasaisesti veneeseen, 4540 Duo liikkuu järvikäytössä oikein nätisti.

Runko on sukkelan muotoinen ja hyvin toimiva. Liu’ussa edetään tyynellä kelillä ja pikkuaallokossa tyylikkäästi. Kallistelua tulee käännöksissä melko reippaasti, mikä on tavallaan hauskaa. Toisaalta se on myös huolestuttavaa, sillä laidat ovat aika matalalla. Korkeaan aallokkoon merelle venettä ei tunnu tarkoitetun.

Yleensä tämän kokoluokan veneitä ajetaan takapenkiltä, joten yksin ajaen niissä paino on taaempana ja keula kevyempi. Tässä hieman edempänä istuminen vakauttaa menoa normaaliajossa ja sivutuulessa. Toisaalta painon edempänä oleminen lisää keulan riskiä sukeltaa isossa aallokossa.

Tuplapulpettiveneen tapauksessa tärkeää on tietysti matkustusmukavuus. Sitähän tällä ratkaisulla ensisijaisesti lähdettiin hakemaan.

Tuulensuoja on kuskilla ja hänen vieressään istuvalla varsin hyvä, jos he ovat lyhyitä. Keskimittaiselle se vielä joten kuten menettelee. Pitkä ihminen taas joutuu kumartelemaan, jotta saisi suojaa liian matalasta tuulilasipleksistä.

Kuskin vieressä on veneen paras paikka, sillä tilaa on paremmin kuin ratin ja kaukkarin ahtaaksi tekemällä kuskin paikalla. Tässä matkustaen saa myös pidettyä kiinni loistavasta alas asti jatkuvasta tuulilasin reunan kaiteesta.

Vakiona pulpettien välissä ei ole mitään. Vain 96 euroa maksava kankainen ja muovinen ”väliovi” on todella hyödyllinen lisä. Se vähentää tuulta merkittävästi ja on joka euron arvoinen. Tästä hyötyvät pulpettien ääressä istuvien kädet sekä varsinkin takana keskellä istuva. Myös sateensuojaa saa halutessaan, kunnollisen ajokuomun muodossa. Sen hinta on jo lähempänä tonnia.

Lisävarusteita ovat matkustusmukavuutta lisäävistä varusteista myös 400 euron istuintyynyt takapenkille ja keulaan. Vasta näillä veneen idea alkaa olla kunnossa. Senhän piti olla pieni vene suojaisella ja mukavalla matkustamolla. Hinta kuitenkin nousee, eikä mukavuus silti ole huippua.

Pienillä moottoreilla säästöliekillä

Vielä yksi 4540 Duon ajatuksista on ollut mahdollisuus käyttää 20-hevosvoimaista moottoria. Näin Suvi-veneiltä kerrotaan, vaikka virallisesti moottorisuositukset ovatkin välillä 25-30 hevosvoimaa.

20-heppaisella moottorilla venettä ei tarvitse rekisteröidä ja sitä saavat ajaa lapsetkin. Järviveneeksi lasten käyttöön 4540 Duoa voisikin kuvitella. Silloin myöskin matkustajien paino pysyy sen verran alhaalla, että 20-heppaisella liikkuu useampikin lapsukainen.

Koeajoveneessä moottori oli 25-hevosvoimainen. Kahden isohkon miehen kuormalla liukuun noustiin vielä varsin helposti. Istuminen tavallista pikkumoottorivenettä edempänä auttaa.

Huippunopeudeksi saatiin mitattua 23,5 solmua. Vähemmällä moottorin huudattamisella sopivan tuntuinen matkavauhti asettui 18-19 solmun tienoille.

16 solmun vauhdissa pysyttiin vielä juuri liu’ussa, mutta silloinkin moottori kiersi 4 400 kierrosta minuutissa. Töitä se joutui siis tekemään tosissaan. Moottorin tehottomuuden huomasi myös siitä, miten vauhti hyytyi käännöksissä selvästi. Kolmen tai varsinkin neljän aikuisen kuljettamiseen kannattaa ottaa tehokkaampi 30-heppainen. Niillä varustettuja venepaketteja jopa myydään samaan hintaan kuin 25-heppaisella.

Pienehköt moottorit tarkoittavat sitä, että polttoainekulut pysyvät kurissa. Näillä moottoreilla viiletetään matka-ajoa noin viidellä litralla tunnissa. Jos venettä käyttää paljon tai on tarkka käyttökuluista, 4540 Duo varmasti miellyttää.

Muuten kannattaa vilkuilla astetta isompien tuplapulpettimallien suuntaan, jos tätä istumajärjestystä halajaa. Terhi 475 BR tai Suvi 4750 Duo ovat selvästi isomman ja kunnollisemman veneen tuntuisia. Tilaa on enemmän ja ominaisuudet riittävät hieman matkaa merellekin.

Näiden kova hintakilpailu on painanut hinnat vain pari tonnia kalliimmaksi kuin tällä pikkuruisemmalla 4540 Duolla. Terhi 475 BR:iä myydään pakettina 50-heppaisella 12 490 eurolla, Suvi 4750 Duoja 40-heppaisella 12 990 eurolla.

Niihin verrattuna 11 tonnin pikkutuplapulpetti-Suvi toimii lähinnä sisäänheittotuotteena, ellei nimenomaan halua sen pikkuvenemäisiä ominaisuuksia tai pienempää kulutusta.

Raimo Tengvall, kuvat Kari Wilén ja Raimo Tengvall

Suvi 4540 Duo

Pituus:4,54 m
Leveys:1,71 m
Paino:280 kg + moottori
Matkustajia:4
Moottorisuositus:25-30 hv
Huippunopeus:mitattu 23,5 s (25 hv, 2 hlö)
Hinta:vene alkaen 5 950 euroa, pakettina moottorilla 10 990 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Suvi -veneet

test
Suvi 5050 DUO P'18
17 800 €
test
Suvi Kala-Palta'19
9 800 €
test
Suvi 4250 R'20
8 900 €
test
Suvi Suvi 444'16
1 400 €
test
Suvi 444'21
3 600 €
test
Suvi 4750 SR duo'17
11 000 €
test
Suvi 4230 R PI UUSI '21
3 100 €
test
Suvi 5080'16
11 500 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää Suvi koeajoja

Kaikki koeajot »
Suvi 4230 R – Edullisesti 20-heppainen

Suvi 4230 R – Edullisesti 20-heppainen

Onnistuneesti ketteriä: Suvi 5050 SR Uno ja Duo

Onnistuneesti ketteriä: Suvi 5050 SR Uno ja Duo

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia