Testissä: Master 651
From Russia with love
Admiralty Shipyards -telakan perusti jo Suuren Pohjan Sodan aikoihin vuonna 1704 Venäjän tsaari Pietari Suuri. Nyt siellä tehdään myös rotevanoloista alumiinivenettä nimeltään Master.
Malliston uusin ja suurin vene on vähemmän ruuhimainen kuin edeltäjänsä. Sitä on huolella kehitelty ajo-ominaisuuksiltaan yhtä ronskiksi kuin merkin imago on ollut
Pietarilaiselta telakalta on valmistunut sen runsaan kolmensadan toimintavuoden aikana yli 2 000 laivaa ja alusta. Käyttövoimana on ollut niin tuuli, dieselöljy kuin ydinreaktorit. Sukellusveneitä on tehty yli 300. Telakka työllistää kaikkiaan vajaat 10 000 henkeä.
Suurelta telakalta jää paljon materiaalia ylikin. Näppärä ratkaisu sen hyötykäyttöön on aikoinaan ollut Master-veneiden malliston luonti. Kun pian todettiin pienvenetuotannon olevan riittävän tuottoisa toimimaan omana yksikkönään, suhteet materiaali- ja raaka-ainetuottajiin olivat jo valmiiksi mallillaan.
Suomessakin Master on saanut vahvan jalansijan. Se on jo maamme myydyin tuonti-alumiinivene.
Siihen, että uudet Masterit ovat sekä mielenkiintoisia että tervetulleita uutuuksia, on parikin syytä. Yksi on niiden kilpailukykyinen hinta. Toinen on se, että niissä on terveellä tavalla tallella alumiinisen veneen tärkeimmät ideat ja lähtökohdat: jykevyys ja selkeys.
Sotilaallisen ulkonäkönsä takia uusi Master varmaan puhuttelee etenkin miespuolisia ostajia. Matkustamoa suojaavat, ikkunoin varustetut ja vasaralakatut tukevarakenteiset suojasermit tuovat mieleen vaikkapa Uisko-luokan nopeat armeijan kuljetusveneet. Pelkästä tuulilasista puhuminen olisi tämän veneen kohdalla jotenkin aliarvioivaa.
Lue lisää uusimmasta Kipparista 12/2006.
Teksti Karel Kakko, kuvat Juha Virtanen.
Alkuperäiseen artikkeliin pääset tästä!