Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

UMS Tuna 600 DC – Ei mikään tonnikalapurkki

UMS Tuna 600 DC – Ei mikään tonnikalapurkki
 • UMS
 • UMS
 • UMS
 • UMS
 • UMS
 • UMS
 • UMS
 • UMS
 • UMS
 • UMS
 • UMS
 • UMS

Ukrainalaisvalmisteisessa järeässä alumiiniveneessä on hieman itätuotteen makua, mutta moni asia paremmin kuin suomalaiskilpailijoissa.

Eurooppalaisten venevalmistajien määrä on ällistyttävä. Varovaisenkin arvion mukaan niitä on noin 3 000. Eräs kohtalaisen kokoinen venevalmistumaa on Ukraina. Siellä on valtava Dnepr-joki ja runsaasti Mustanmeren rannikkoa – Krimin menettämisestä huolimattakin.

Kiovalainen UMS on alumiiniveneillään jo vuosien ajan kolkutellut Suomen markkinoille. Nyt vuodesta 2017 sitä on ruvennut maahantuomaan helsinkiläinen Sea Store.

Otimme koeajoon tuoreen, kaudelle 2017 esitellyn uuden Tuna 600 DC -mallin. Nimi tulee sanoista Double Console eikä daycruiser, mitä meikäläisittäin on totuttu ajattelemaan. Itse asiassa valmistajalla on myös matalalla etuhytillä varustettu daycruiser nimeltään 600 Cruiser. Se voikin olla kiinnostava vaihtoehto, jos haluaa tarvittaessa satunnaisesti yövyttävän alumiiniveneen.

Koeajettu 600 DC on kuitenkin nyt kovassa huudossa olevaa tyyppiä: iso alumiini-bowrider. Sellaisia tulee nyt kuin sieniä sateella suomalaisiltakin valmistajilta. Nettiveneessäkin on hiljattain koeajettu Silver Shark BRX ja Faster 625 SC. Näiden täysalumiinisten kanssa Tuna selkeästi kilpaileekin.

Sen sijaan fiinimmät lasikuitukantiset aluveneet, kuten Finnmaster Husky, Yamarin Cross sekä muut Silverit kuin BRX eivät niinkään ole tämän kilpailijoita. Tuna ei nimittäin mitään hienostele, vaan on harvinaisen ronskin oloinen tapaus.

Uskomaton määrä säilytystiloja

UMS Tuna 600 DC – Ei mikään tonnikalapurkki

Nopeasti katsottuna Tuna näyttää vähän Busterilta. Se ei ehkä ole sattumaa… Lähempää katsottuna vene on kuitenkin järeämpi ja vähän roisimman oloinen.

Materiaalit Tunassa ovat paksua ja kovaa kamaa. Kaiteet ja knaapit tuntuvat varmasti kestäviltä, ja niitä myös on joka puolella todella riittävästi. Kaiteita on jopa ohjauspulpetin kyljessä, joten niistä saa kiinni väliovesta kovassa merenkäynnissä kulkiessa. Järeitä knaapeja on mahtavat kolme kummallakin puolella.

Säilytystiloja on vieläkin ruhtinaallisemman runsaasti: 11 kannellista säilytyslokeroa plus kotelo lisävarustekuomulle. Tämä on varmaankin lähellä kuusimetristen avoveneiden maailmanennätystä. Tyypillisten penkkien alta sekä pulpeteista löytyvien säilytystilojen ja köysiboksien lisäksi isosti tilaa on myös lattian eli turkin alla. Lukittavia on vain osa tiloista.

Näistä huolimatta tilaa on onnistuttu taikomaan myös mahtavan suurelle 180-litraiselle kiinteälle polttoainetankille.

Kannellisten säilytystilojen lisäksi veneen kylkien sisäpuolella on lähes joka kohdalla avointa säilytyshyllyä esimerkiksi köysille. Hyllyjen pohja on hämmentävän tuntuista nukkaista pehmustettua materiaalia. Se estää tavaroiden kolinaa, mutta enteilee nopeaa homehtumista.

Muiden säilytystilojen pohjat ovatkin sitten kovaa pintaa, jossa kamppeet varmasti kolisevat. Pulpetit ovat myös tällaisia, varsin kotitekoisen tuntuisia. Kuskin pulpetin pikkulokero näyttää vanhalta tuhkakupilta. Kaksiosainen väliovikaan ei ole erityisen viimeistelty, mutta ajaa asiansa.

Kohtalaista matkustustilaa

Matkustajille tilaa on takapenkillä hienosti kolmelle, ahtaasti neljälle. Jalkatilaa riittää niin hyvin, että lyhyempi ihminen ei edes pysty potkaisemaan yksittäispenkkeihin asti. Kiinni saa reunapaikoilla otettua jykevistä kaiteista. Ainoa varsinainen miinus tulee lisävarusteisen pehmusteen vähän oudon muovisen tuntuisesta materiaalista.

Fiksusti takapenkin reunoille on tehty pienet askelmat veneeseen sisäänkäyntiä ja poistumista varten. Pehmuste jatkuu juuri sen verran pitkälle, että sen reunempana kankku ei olisikaan, jotta kädetkin mahtuvat. Tuo reunaan jäävä väli on pehmusteetonta askelmaa, johon voi hyvillä mielin astua kurakengillä.

Etukannellakin on kolme penkkiä, jotka ovat käytännöllisiä myös askelmina veneeseen astuessa. Voi siellä ehkä tarvittaessa matkustaa, mutta ilman pehmusteita se tuskin on kenenkään toiveissa. Istuintyynyjä saa kyllä lisävarusteena tännekin.

Paras matkustuspaikka on tyypilliseen tapaan pulpetin ääressä säädettävällä yksittäispenkillä kuskin vieressä. Tuna 600:ssa se on vielä oikein harvinaisen mukava paikka. Tuulensuoja on oikein hyvä ja matkustaja saa kiinni kahdesta eri kaiteesta. Ainoa miinus on keskimittaisellekin liian kauas jäävä jalkatuki. Siitä hyötyvät kunnolla vasta yli 180-senttiset.

Keskimittaisella kuskilla on sama jalkatukiongelma, eli etuasennossakaan sinne ei meinaa yltää. Toisaalta etuasennossa penkki on liian lähellä rattia, jolloin etureunan nostamallakaan ei meinaa mahtua ajamaan seisten. Lisäksi kaukohallintalaite jää liian kauas taakse, mutta siihen on kuulemma jo tulossa korjaus seuraaviin veneyksilöihin.

 • UMS Tuna 600 DC – Ei mikään tonnikalapurkki
 • UMS Tuna 600 DC – Ei mikään tonnikalapurkki
 

Messevää menoa

Ajamaan päästessä iso osa purnaamisesta lakkaa. Penkki on ajoasentosäätämistä lukuun ottamatta mukava. Kuskilla on hallintalaitteet hyvin käsillä, ja mittarit ja plotteri melkein liiankin hyvin näkökentässä.

Koeajoveneessä oli moottoria automaattisesti trimmaava Mercury ActiveTrim. Lisäksi takanurkissa oli ekstrana trimmitasot, jotka Mente Marinen ACS-R -automatiikalla pitivät veneen asennon sivusuunnassa kohdallaan. Näillä varustettuna vene kulki kuin unelma, mutta se ei varmasti ollut vain varusteiden ansiosta.

Tuna 600:n runko tuntuu todella tukevalta ja hyvin suunnitellulta. Se pelittää vahvasti myös vähän kovemmassa merenkäynnissä, johon koeajossa päästiin. Vajaan puolen metrin aallokossa pystyi painelemaan hyvillä mielin vielä 30 solmua. Sitä kovemmassa mainingissa vauhtia piti jo vähän hidastaa, mutta edelleen pompittiin varman tuntuisesti.

Siinä missä runko herätti todella suurta luottamusta, kaikki yksityiskohdat ainakaan koeajoveneessä eivät. Jostain kuului jatkuvia hälyääniä, jotka lopulta paikallistettiin matkustajan penkkiin. Ratti lisävarusteisella hydrauliohjauksella tuntui myös vähän liiankin keveältä, eikä aivan täydellisen tukevasti paikallaan olevalta.

Nämä pikkujutut eivät kuitenkaan pilanneet sitä, että veneellä tosiaan pystyi tekemään hurjan hienoa ja hauskaa meriseikkailua. Se yllätti harvinaisen positiivisesti. Erityisesti ottaen huomioon, että samoihin aikoihin ajossa oli myös toisessa Nettiveneen jutussa koeajettu Faster 625. Ukrainalaisvene ei mainittuja pikku yksityiskohtia lukuun ottamatta hävennyt merellä yhtään suomalaiselle laatuveneelle.

Yllättävää oli myös kohtuullinen kulutus. Tuna kulutti 28 solmun matkanopeudella 20 litraa tunnissa, pari litraa vähemmän kuin Faster vastaavan tehoisella koneellaan samassa vauhdissa. Tuna onkin kevyempi, mikä ei silti ajossa tunnu ainakaan huonona asiana. Kantavuus kyllä on pienempi, mutta silti varmasti riittävät 7 henkeä.

150-heppainen Mercury tuntui Tunaan todella riittävältä. Tuolla 28 solmun matkavauhdilla yksin ajaessa kierrokset olivat vielä niinkin miellyttävän alhaalla kuin 3800 rpm. Huippuvauhteja kerättiin 44 solmua, ja vene tuntui kovassa vauhdissakin vielä kivalta ajettavalta.

Peruskone 115 hv säästäisi pari-kolme tonnia tähän nähden. Se ei välttämättä kannata, ellei aja pienillä kuormilla ja ajattele vain rahaa. Niin eleettömän mukavan hienosti ja haluttaessa vauhdikkaasti vene tällä 150-heppasella liikkuu, että se nostaa fiiliksiä veneestä korkealle.

Toisessa päässä moottorivalikoimaa taas suurin sallittu 200-heppainen voi tehdä veneestä jo aika hirmun menijän. Mercury Verado 200 XL PRO -moottorilla hinta vakiovarustein lähestyykin sitten 50 000 euroa.

Koeajetun moottorin kanssa vajaan 40 000 euron hinta ja lisävarusteet päälle ei sitten olekaan yhtään paha. Suomalaiset vastaavat veneet ovat helposti vähintään kympin kalliimpia.

Mikäli liikkuu työkseen tai huvikseen merellä välillä kovemmissakin keleissä eikä vaadi veneeltä hienostelua, tässä on vankka ja varteenotettava vaihtoehto yleisemmille alumiiniveneille.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

UMS Tuna 600 DC

Pituus:6,00 m
Leveys:2,30 m
Paino:740 kg + moottori
Matkustajia:7
Moottori:115-200 hv
Huippunopeus:mitattu 44 s (150 hv, 1 hlö)
Hinta:vene alkaen 22 500 euroa, koeajetulla Mercury F150 XL EFI -moottorilla 38 190 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät UMS -veneet

test
UMS 805 DC'22
45 900 €
test
UMS Tuna 655 CC'22
29 500 €
test
UMS Tuna 805 Cabin '22
54 900 €
test
UMS 585 CC'22
23 000 €
test
UMS Tuna 585 DC Fishing'22
26 200 €
test
UMS 700 CABIN'22
48 500 €
test
UMS '00
test
UMS Tuna 655 DC Fishing'22
32 500 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää UMS koeajoja

Kaikki koeajot »
TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia

Faster 545 CC - Jykevä keularampillinen käyttövene

Faster 545 CC - Jykevä keularampillinen käyttövene

Yamarin Cross 54 Bow Rider - kuin tehty retkeilyyn

Yamarin Cross 54 Bow Rider - kuin tehty retkeilyyn