Luettu 6 659   0

VIGGO C8 -Tinkimätön ajokone

VIGGO C8 -Tinkimätön ajokone
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats
 • Viggo Boats

Nelivuotias Viggo C8 ei edes yritä miellyttää kaikkia.

Mikä ihmeen Viggo? Suomalaisille Viggo on liki tuntematon nimi ja venemerkki. Ei kannata kuitenkaan antaa söpön nimen hämätä. Kyse ei ole lasten värikkäästä jollasta. Nyt puhutaan tinkimättömästä ajokoneesta. Nettivene testasi ensimmäisenä Suomessa Viggo C8 -vauhtiveneen.

Tarhan kauhukakara

VIGGO C8 -Tinkimätön ajokone

Harva uusi venemerkki sijoittuu testeissä heti suoraan huipulle. Avoversio Viggo X8 oli tällainen tapaus. Merkki tuotiin vuonna 2013 markkinoille. Ensin ihmeteltiin, miten jälleen uusi brändi mahtuu kilpailemaan nopeiden alumiiniveneiden markkinoilla. Sitten ihmeteltiin ajo-ominaisuuksia.

Kaikki testit lauloivat hoosiannaa. Puhuttiin lähes täydellisestä ajonautinnosta. Lastentaudit oli hoidettu jo neuvolassa, eli veistämöllä. X on lyhenne sanasta extreme.

Testaajien pulssit oli hädin tuskin ehtinyt tasaantua, kun vuonna 2015 tuotiin hytillinen C8 markkinoille. Senkin ajo-ominaisuudet hätkähdyttivät.

Veneilyn hiekkalaatikossa alkoi piirtyä kuva kakarasta, joka tekee tarhassa juuri niin kuin tykkää.

Käyttö edellä

Selitys ilmiölle löytyy Håkan Petterssonista. Hän on kaikkien Anytec -mallien pääsuunnittelija yrityksen alkuajoista asti. Pettersson tunnetaan pragmaattisena ja tinkimättömänä veneveistäjänä. Hänen ajatusmaailmassansa mennään merikelpoisuus, toimivuus ja ajettavuus edellä. 

Suurten nelitahtikoneiden tulo markkinoille vaati Petterssonin mielestä uutta ajattelua veneiden suunnittelussa. Tähän huutoon ei hänen mielestään vastattu Anytecillä riittävän pontevasti. 

Niinpä Pettersson ja Anytecin silloinen myyntijohtaja Stig Andersson löysivät Patrik Björnin omistamasta Öregrundsvarvetista uuden kumppanin. Yhdessä luotiin Viggo -brändi tyhjästä. Uusi mallisto nimettiin omistajan pojan mukaan.

Funktionalismin perusajatus

– Muotoilu on tärkeä osa kokonaisuutta. Yritimme kuitenkin vastustaa kiusausta muotoilla venettä ominaisuuksien kustannuksella niin, että miellyttäisimme kaikkia. Emme halunneet kulkea automaailman tietä. Haettiin mieluummin sitä tunnetta, joka syntyy hyvistä ajo-ominaisuuksista ja jykevän rakenteen tuomasta luotettavuudesta, Pettersson selittää. 

– Emme voineet tehdä veneestä liian sosiaalista, vaan rakentaa parhaista materiaaleista niin toimivaa ja laadukasta venettä kun pystytään. Selvää on, että samalla puhutellaan pienempää asiakaskuntaa, Pettersson summaa.

Suomen vesille nyt

Tähän mennessä Suomessa on myyty 7 kpl X8 -venettä ja yksi C8. Kotimaista myyntiverkostoa ei ole ollut. Tämä muuttui vuodenvaihteessa, kun hankolainen perheyritys Nordic Boathouse AB aloitti Viggon maahantuonnin.

Huhtikuun alussa kun talvi on päästänyt otteensa Hangosta, on siis oiva ajankohta tutustua C8:een Suomessa.

Varikolla

Laiturissa Viggo lähettää selkeitä signaaleja. Vähän kuin näkisi ralliauton varikolla. Kannella ja sen alla kaikki on hitsattu kiinni kunnolla. Kaiteita ja astinlautoja on siellä missä pitääkin. 

Tässä veneessä alumiiniset hitsaussaumat saavat näkyä. Alumiini saa eloksoitua rauhassa. Viggon kylkiä ei pinnoiteta tai peitetä hiilikuidun näköisillä kalvoilla.

– Uutta venettä hitsaa sama hitsaaja alusta loppuun. Runkoon on stanssattu koodi. Siitä selviää kuka vastaa työn jäljestä, kertoo Jonas Renlund, myyntivastaava ja toinen Nordic Boathouse AB:n omistajista.

Veneet varustellaan veistämöllä asiakkaalle valmiiksi, eikä maahantuojalla kuten meillä usein on tapana. 

Viggon omat trimmilevyt, liukas Seaboost -pohjamaali sekä Blue Sea -sähköjärjestelmä kuuluvat tärkeimpiin vakiovarusteisiin. Miltei kaikki muu tilataan lisävarusteina.

Kaikki veneet testataan ennen luovutusta. Ostajalle annetaan liki päivän kestävä käyttöopastus. Se kannattaa hyödyntää.

Hiljaista ja toimivaa

Vene on rekisteröity 6 hengelle. Se on yli 8 metriselle veneelle vähän. Veneen luonteen johdosta kaikkien on mahduttava hyttiin. Neljä takapenkille ja kaksi X-Craftin joustoistuimille (lisävaruste 3915€/pari).

Hytistä on erinomainen näkyvyys ympäriinsä. Upotetun kulkuväylän ansiosta koko rakenne on saatu matalaksi. Takakannelle kuljetaan liukuoven läpi. Etukannelle taasen yhtenä kappaleena ylös asti nousevan raskaan alumiinioven kautta, joka toimii erinomaisesti. 

Isot kattoluukut tuovat avaruutta, ja niistä näkee hyvin ulos myös tiukoissa kaarteissa. Tätä on simuloitu jo suunnittelupöydällä.

Hytillinen C8 on noin 250 kg avoversiota painavampi. Siitä iso osa on äänieristeitä, jota on käytetty peräti 100 kg. Lopputuloksena on erittäin hiljainen hytti, mistä myös resonanssiäänet on saatu karsittua. Sisällä kaikki toimii muutenkin hyvin ja on karun funktionaalisen kaunista sitä arvostavan silmissä.

Mutta nyt ei oikein jaksa keskittyä interiöörin väritykseen. Hangon vierailun pääpaino on jossain ihan muussa.

Hanaa ja baanalle

Nyt ulapalle ja hana auki! Suomenlahden autobaana tarjoaa siihen oivat puitteet. Etelän ja kaakon välinen tuuli 8 m/s, puuskissa 10 m/s. Aurinko paistaa, peräpeilissä hirnuu 400 Mercuryn heppaa. Mikä siis voisi mennä vikaan?

No, siis itse asiassa aika paljonkin. Viggo C8 sijoittuu kuluttajapuolella kaikkein korkeimpaan nopeusluokkaan. 400 hv:n koneella tehdas ilmoittaa huippunopeudeksi 58+ solmua. Tästä muutama solmu lisää ja ratin taakse tarvitaan pienessä merenkäynnissä jo merellistä rallikuskia. 

Jos nopeudet merellä näissä olosuhteissa vietäisiin Saksan autobaanalle, vastaisi 50 solmua 200 km/h ja 60 solmua n. 300 km/h. Virhemarginaalit pienenevät ja riskit kasvavat siis rajusti.

Huippunopeus on tällaiselle veneelle muutenkin hypoteettinen luku, joka on tärkeä lähinnä myynnin kannalta. Käyttäjän kannalta on tärkeämpää, miten vene kulkee kovassa vauhdissa ja kelissä.

Nouse pinnalle mars!

Kahden tonnin painoinen paketti ei nouse räjähdysmäisesti plaaniin. Mutta Verado puskee, ja veden päällä alkaa jo tapahtua.

Viggon voimakkaasti profiloidut nousulistat vastaavat komentoon ja ohjaavat veden virtauksen alaspäin. Vene kiipeää pinnalle ja kulkee kohta erittäin korkealla. Syvä V-pohja nielee kaikki epätasaisuudet hienosti ja tarjoaa pehmeää ja tasapainoista kulkua. 

Yliplaanaamisen estämiseksi perän lopussa on tasanne, joka vakauttaa perää huippunopeudessa. Märkäpinta pysyy kovassakin vauhdissa näin riittävän isona, mikä on hyvä asia ihan turvallisuussyistä. 

Lupaavia lukuja

Koneen eteen nousee kaasujousien varaan ihan toimiva meluaita. Hytti on siten niin hiljainen, että konetta on vaikea trimmata perinteisesti kuulolta. Vain ilmalennoissa kuulee kierrosten nousevan. Siksi Mercuryn Active Power Trim on oiva lisävaruste. Pitkiä trimmitasoja kannattaa käyttää, jos ehtii.

Rungon korkea käynti alentaa myös polttoaineen kulutusta. Tehtaan mukaan 25,7 solmun keskinopeudella päästään 1,24 litran kulutukseen merimaililla, Mercury Verado 400R -koneella. 

Kulutuksen ”sweet spot” -käyrää on tehtaan mukaan saatu venytettyä niin, että se on 1,84 l/nm vielä 50 solmun nopeudessa. Näitä lukuja ei voitu koeajossa varmistaa.

Aaltojen WRC

Sitä vastoin voitiin todeta, että käsissä on erittäin hienosti kulkeva vene. Håkan Pettersson paljastaa, että hän suunnitteli X8:n rungon valmiiksi hytillinen malli mielessään.

Se selittää osin, miksi C8 on niin tasapainoinen ja urheilullinen ajettava.

Aallolta toiselle Viggo C8 laskeutuu yhtä tasapainossa ja pehmeästi kuin WRC -luokan ralliauto Korsikan rallissa. Meno myös tuntuu ja näyttää siltä. 

Mikään ei rämise eikä hakkaa. Kertaakaan runko ei valita, vaikka matkavauhti asettuu reippaasti yli 40 solmun. Myös vastaiseen mennään yli 45 solmun vauhdissa, vaikka aallot tulevat klo yhden suunnalta. 

Myötäisessä noustiin aallokossa hetkellisesti 55 solmun nopeuteen. Meno tuntui ilmalennoissakin vakaalta ja turvalliselta. Tämä vene ajaa kyllä suupielet ylöspäin. Pokkaa on ratin takana vaikea pitää.

 • VIGGO C8 -Tinkimätön ajokone
 • VIGGO C8 -Tinkimätön ajokone
 

Tämäkö on se paras runko?

Hyvin kulkevia tyylikkäitä veneitä tässä luokassa on monia, kuten Axopar 28C, Anytec A27C, XO 270C tai Nimbus T9. Tyylitietoisen veneilijän valinta ei silloin ole helppo. 

Jos taasen haetaan tinkimättömiä ajo-ominaisuuksia huippu nopeuksilla, on helppo kääntää katseensa Viggoon. X8 ja C8 ovat silloin hyvin lähellä palkintopallin korkeinta kohtaa. 

Ehkä jostain muusta pitää silloin luopua? Niin, mutta niinhän se on ralliautoilussakin. 

Mutta eikö Viggo C8:sta sitten löydy mitään moitittavaa?

Autobahnilla paljon matkaavia vaivaa joskus paha vauhtisokeus. Sama tauti voi iskeä myös hytillisessä Viggo C8:ssa. Tuo nopeusmittari tuossa edessä on siis itse asiassa ihan hyvä juttu. Sen saa sitten vakiovarusteena.

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas

Vauhtikuvat: Valmistaja

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Viggo C8

Pituus:8,20 m
Leveys:2,30 m
Paino: Sis.moottorinn. 2000 kg.
Henkilömäärä:6
Tehoalue:350-400 hv.
Suunnitteluluokka:C
Nopeus:45-58+ kn
Pohjan V-kulma: (perässä)24°
Tankki:350 L
Hinta:Pakettihinta koeajettu vene Mercury Verado R400 -koneella. Suositellut lisävarusteet: 165.000€. Nordicboathouse.fi
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.

Myytävät Viggo Boats -veneet

test
Viggo Boats C8'19
157 000 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää Viggo Boats koeajoja

Kaikki koeajot »
Yamarin Cross 57BR - kahden veneen risteytys

Yamarin Cross 57BR - kahden veneen risteytys

Aaltomarine 600DC FISH - tukevaa tekoa kalastajalta kalastajalle

Aaltomarine 600DC FISH - tukevaa tekoa kalastajalta kalastajalle

Yamarin 60 DC - muodot ja vakaa ajettavuus isosiskolta

Yamarin 60 DC - muodot ja vakaa ajettavuus isosiskolta

Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Buster XL - helppo, vakaa ja turvallinen

Buster XL - helppo, vakaa ja turvallinen