Read 8 286   0

5 suosikkia – kalastusoppaan vinkit kalastusveneen valintaan

5 suosikkia – kalastusoppaan vinkit kalastusveneen valintaan

Heittokalastuksen suosio on nopeassa kasvussa ja se on tuonut myös Suomen vesille erilaiset heittokalastuksen erikoisveneet.

Heittokalastuksen alkuun pääsee kevyellä varustuksella. ”Haavi on erittäin tärkeä, sen lisäksi tarvitaan työkalut vieheiden irrottamiseen ja ainakin yksi vapasetti”, pääosin Turun saaristossa toimiva kalastusopas Jani Ollikainen neuvoo.

Heittokalastusveneen valinnassa lähtökohtana on kalastajien määrä. Ollikaisen mukaan kaksi heittotaitoista kalastajaa mahtuu yllättävän pieneenkin veneeseen.

”Eri vesistöissä liikkuvalle kalastajalle pieni, jarruttomalla trailerilla kulkeva vene on kätevin. Se ei vaadi vetoautolta niin paljoa, vene on vaivaton traileroida ja helppo käsitellä rannassa”, Ollikainen neuvoo.

Esimerkiksi Terhi 450 painaa Honda BF20 -perämoottorilla varustettuna 335 kiloa, Buster M ja Yamaha F40 -yhdistelmä taas 463 kg, joten molemmat kulkevat kevyellä trailerilla tavallisen henkilöauton perässä.

Lue lisää: Kuinka valitsen venetrailerin »

Kuha- ja ahvenpaikkojen koluaminen suuremmilla meren- tai järvenselillä on luonnollisesti mukavampaa isommalla veneellä. ”Samoin meritaimenen heittokalastus alkaa vaatia veneeltä kokoa”, Ollikainen toteaa.

Säilytystilaa järjestyy heittotason alta

Alutroll Flatfish heittokalastusvene

Kalastusoppaalle tärkeitä ovat säilytystilat, joihin mahtuvat eväät, kalastustarvikkeet, tankki ja keulamoottorin akku. ”Ylimääräiset tavarat on saatava pois jaloista pyörimästä, kun veneessä liikutaan”, Ollikainen toteaa.

Säilytystila on yksi syy sille miksi heittokalastajien käyttöön räätälöidyssä veneessä on usein laaja heittotaso ainakin veneen keulassa. ”Heittotaso tuo sekä säilytystilaa että lisää näkyvyyttä. Työskentely ylhäältä on yleensä helpompaa eikä veneen laita tule vastaan”, Ollikainen kertoo.

Kauko-ohjattava keulamoottori helpottaa liikkumista

Heittotason lisäksi modernin kalastusveneen tunnistaa keulamoottorista. Keulamoottorin käyttöönotto edellyttää omaa telinettä sekä akun sijoittamista keulaan tai riittävän jykevien virtajohtojen vetämisen muualle sijoitetusta akusta.

”Heittokalastusveneen keulamoottoria ohjataan joko jalkapedaalilla tai kaukosäätimellä. Pedaalin hyvä puoli on se, että se jättää molemmat kädet vapaaksi kalastukseen”, Ollikainen mainitsee.

Kehittyneemmissä keulamoottoreissa on taivasankkuriominaisuus, joka pitää veneen kalastettaessa automaattisesti paikoillaan. Moottorin voi liittää myös muuhun vene-elektroniikkaan, jolloin eteenpäin voi lipua joko syvyyskäyrän tai karttaplotterille ennakolta määriteltyjen reittipisteiden mukaan ottipaikalta toiselle.

Oma vapa ja kela jigaukseen, toinen setti hauen kalastukseen

Veneily- ja kalastuskauden jatkuessa sekä kohdekalojen valikoiman kasvaessa kasvaa myös vapojen ja vieheiden tarve. Kevät on heittokalastajalle haukiaikaa, kesän lämpimissä vesissä kalastetaan ahventa ja kuhaa.

”Painaville haukivieheille tarvitaan oma vapa, kevyemmille jigeille omansa. Kahdella–kolmella vapa–kelasetillä molempiin lajeihin pärjää jo hyvin”, Ollikainen neuvoo.

Kunnon harrastuksen tapaan ei varustelua kuitenkaan rajoita kuin rahapussi ja kunnianhimo. ”Vakavasti heittokalastusta harrastavien varustukseen kuuluu 2–3 kaikuluotainta näyttöineen, viistokaikuluotain ja gps-karttaplotteri. Keulamoottorin akuksi litiumakku on painavaa lyijyakkua parempi, mutta myös kalliimpi vaihtoehto”, Ollikainen luettelee.

  • Boston Whaler 170 heittokalastusvene
  • Sea Doo Fish Pro-vesijetti heittokalastukseen
 

Kalastusoppaan 5 suosikkia – uudet heittokalastusveneet

1. Buster

Uusi Buster M on uusien moottoriveneiden rekisteröintitilaston ykkönen. Valmistajan omalla kalastusvarustepaketilla lähes viisi metriä pitkä M ja puoli metriä lyhyempi Buster S muuttuvat heittokalastajan erikoisveneiksi. Kalastusvarustepakettiin kuuluu vapalaatikko, kalastusistuimella varustettu heittotaso sekä keulamoottoriteline. Varustepaketin osat voi hankkia myös erikseen ja varusteet voidaan irrottaa veneen käyttötarkoituksen muuttuessa.

2. Alutroll

Jyväskyläläinen Alutroll on keskittynyt alumiinisten kalastusveneiden valmistukseen. Reilun neljän metrin mittainen Alutroll 400 Flatfish näyttää tasapohjaiselta ruuhelta, mutta alle kätkeytyy vakaa kolmirunkorakenne. Vene painaa vain 145 kiloa ja moottoritehon yläraja on 5 hv. Jani Ollikainen kuvaa venettä pienen järvien ja lampien vertikaalijigaukseen sopivaksi täsmäaseeksi, joka on kevyt traileroitava. Huono puoli on monen pikkuveneen tapaan vähäinen säilytystila. Hieman pienemmäksi vaihtoehdoksi Ollikainen ehdottaa satakiloista Buster Miniä.

3. Boston Whaler

Keskipulpettiveneistään tunnettu Boston Whaler on kalastusveneiden klassikko. 170 Montauk palkittiin Best of Boats -kilpailussa parhaana kalaveneenä. Leveäkeulaisen veneen vakiovarustukseen kuuluu sumppu. Veneen pituus on 5,3 metriä, kyytiin mahtuu seitsemän henkeä ja moottoriteho on 90–150 hv. Ollikaisen vaihtoehdot Boston Whalerille ovat perinteiset alumiinirunkoiset kalastajien jenkkiveneet Tracker ja Lund.

4. Sea Doo

Upea vehje heittokalastajalle, sanoo kalastusopas Sea Doo Fish Pro -vesijetistä. Jetillä pääsee paikkoihin, joihin eri perinteisillä moottoriveneillä ei ole menemistä: mataliin haukilahtiin tai virtavesien koskiin. Runko on suunniteltu kalastuskäyttöön ja on vakaa myös paikallaan, erityinen uistelutila mahdollistaa ryömintänopeuden tarkan säädön. Jetissä on kaksi kiinnityspistesarjaa kylmälaatikolle ja ja muille varusteille.

5. Terhi

Kotimaisen Terhin erikoisuus on ABS-muovinen, kokonaan uretaanivaahdolla täytetty kaksikerrosrakenne. Noin 4,5 metriä pitkä Terhi 450 on saatavana perinteiseen tapaan peräpenkiltä moottorin kahvasta ohjattavan version lisäksi keski- ja sivupulpettimallina. Painoa on versiosta riippuen 275–310 kg. Lisävarusteena saatava keulan auringonottotaso palvelee myös heittokalastajaa.

Mika - Särkijärvi
Mika Särkijärvi Mika Särkijärvi on pitkän linjan viestintäalan ammattilainen, joka on onnistunut uppoutumaan niin työssä kuin vapaallakin veneilyyn, rakentamiseen, energia-alaan ja liikenteeseen liittyviin aiheisiin.
Safety instructions Nettivene.com
on mobile

More tips

All tips »
Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta
MAINOS

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?