Close
Read 24 403   0

Näin eroon korjauskelvottomasta veneenraadosta

Näin eroon korjauskelvottomasta veneenraadosta

Rannassa lojuvan ongelman saa pois silmistä monin tavoin, onneksi myös viisaasti ja hyvin omintunnoin.

Monet veneet ovat lähes ikuisia, mutta eivät kaikki. Eivätkä ”lähes ikuiset” ole täysin ikuisia. Varsinkin pienempi ja suhteellisen arvoton vene saattaa jäädä vuosiksi vähemmälle huomiolle. Jos tällainen vene ei kelpaa vesille edes kohtuullisella korjaamisella, se pitää romuttaa.

Romuveneestä eroon hankkiutuminen on omistajan vastuulla. Ei siis käy, että sen vain hylkää jonnekin.

Toisin kuin vaikka autoissa, renkaissa ja elektroniikassa, niin sanottua tuottajavastuuta ei veneissä ole. Valmistajien ei ole pakko osallistua vanhojen veneiden kierrätykseen, eikä uusien veneiden hinnoissa siksi myöskään ole kierrätysmaksua.

Vanhat veneet eivät kuitenkaan ole mitään puhtaita pulmusia, vaan osassa on jopa ongelmajätettä. Siksi ne kannattaa kierrättää viisaasti, eikä jättää pilaamaan rannan maata ja maisemaa.

Omin toimin, isoin varauksin

Näin eroon korjauskelvottomasta veneenraadosta

Kymmenen vuoden takaisen arvion mukaan Suomessa poistuisi käytöstä 1 000 venettä vuosittain. Arvio voi olla jopa alakanttiin, onhan veneitä yhteensä noin 700 000 – 800 000. Useimmista niistä ei tiedetä oikein mitään. Todennäköisesti ne hylätään tai poistetaan oman käden oikeudella.

Varsinkin jos raato on puuvene, sen kanssa moni yrittää pärjätä itse. Juhannuskokko on yleinen osoite. Tuollainen poltto kyllä onnistuu, mutta jos vene on maalattu, palavan maalin myrkkyjä tuskin haluaa juhannusjuhlaväen haistelevan.

Pienikokoista venettä voi kokeilla tarjota myös kaatopaikan vastaanottopisteeseen. Ne saattavat harkinnanvaraisesti ottaa sellaisen vastaan, mutta velvollisuutta niillä ei siihen ole. Vene ei ole ihan tavallista kotitalousjätettä kuitenkaan…

Jos kaatopaikalle venettä yrittää, siitä pitää ainakin olla poistanut kaikki ongelmajätteet. Näitä ovat esimerkiksi ABS-muovisen veneen polyuretaaniset kellukkeet. Tietenkin myös akku, moottori ja vastaavat laitteet pitää olla poistettu kaatopaikalle yritettäessä.

Ammattilainen asialle

Helpoin ratkaisu on vain tilata romutusfirma hakemaan paatti pois. Hakupalvelu maksaa veneen koosta riippuen jonkin verran, joten edullisempaa voi olla viedä se romutuspisteeseen itse.

Esimerkiksi isolla kierrätysoperaattorilla Kuusakoskella on 26 vastaanottopistettä eri puolilla Suomea. Alle 6-metrisen veneen romutus maksaa itse paikalle tuotuna 10 euroa per metri. Yli 6-metrisessä siirrytään tonnihinnoitteluun, itse paikalle tuotuna 150 euroa per tonni.

Kuusakosken vastaanottopisteistä veneet viedään edelleen kolmeen käsittelypisteeseen. Siellä ensin poistetaan ongelmajätteet, kuten öljyt, akut ja asbestit. Sitten murskataan. Materiaalit erotellaan murskasta koneellisesti monimetallitehtaalla.

Lujitemuoviveneestä halutaan metallia, joka erotellaan uudelleenkäytettäväksi kelpaamattomasta lasikuitumurskeesta. Lasikuitumurske loppusijoitetaan teollisuuden erikoiskaatopaikalle.

ABS-muoviset veneet taas koostuvat muovikuoresta ja polyuretaanikellukkeesta. Vuoteen 1991 asti polyuretaanissa voitiin käyttää freonia, joten nämä veneet joudutaan käsittelemään ongelmajätelaitoksella, jossa freonit otetaan talteen.

Puuveneet ovat helpoimpia myös ammattimaisessa romutuksessa. Vene murskataan puuhakettimella, rauta kerätään talteen magneetilla ja puu hyötykäytetään energiajätteenä.

  • Näin eroon korjauskelvottomasta veneenraadosta
  • Näin eroon korjauskelvottomasta veneenraadosta
 

Rekisterissä ollut pois sieltä

Jos käytöstä poistuva vene on ollut venerekisterissä, eli käytännössä yli 5,5-metrinen tai tai yli 20-hevosvoimainen, se pitää poistaa sieltä kummittelemasta.

Mikäli se on uponnut, rikkoutunut pahasti, vakuutusyhtiön lunastama tai siirtynyt ulkomaille rekisteriin, Trafiin tehdään ”rekisteristä poisto”. Tällöin veneen saa vielä tarvittaessa joskus tulevaisuudessa rekisteriin, jos tilanne muuttuukin.

Rekisteristä poiston voi tehdä myös, jos vene on varastettu tai rekisteröinnin edellytykset eivät enää täytykään. Käytännössä edellytysten poistuminen tulee eteen, jos alle 5,5-metriseen veneeseen vaihdetaan yli 20-hevosvoimaisen moottorin tilalle korkeintaan 20-heppainen. Silloin venettä ei tarvitse enää rekisteröidä.

Rekisteristä poisto hoituu niin Trafin nettipalvelussa, rekisteröintipisteessä kuin postitsekin. Nettipalvelusta voi myös käydä tsekkaamassa, jos mietityttää, näkyykö käytöstä poistuneen veneen tiedot vielä siellä vai ei.

Romutettavan, purettavan, täysin tuhoutuneen tai vakuutusyhtiön täysin tuhoutuneena lunastaman rekisteröidyn veneen kohdalla taas Trafiin tehdään ”lopullinen poisto”. Tällöin vene ei voi enää koskaan palata rekisteriin.

Lopullinen poisto ei olekaan yhtä helppo tehtävä. Se on hallintolain alainen harkinnanvarainen päätös, jonka voi tehdä vain Trafi, eivät sopimusrekisteröijät. Sen voi tehdä vain postitse osoitteeseen Liikenteen turvallisuusvirasto, PL 320, 00101 Helsinki tai sähköpostitse kirjaamo(at)trafi.fi.

Syynä proseduuriin ovat vähäiset lopullisten poistojen määrät, Trafista kerrotaan. Mikäli niitä alkaa tulla lisää, myös modernimpaa sähköistä asiointipalvelua voidaan ottaa käyttöön.

Lopullista poistoa hakiessaan omistajan on selvitettävä, miksi hakee lopullista poistoa. Jos romutuksen on tehnyt itse, kuvauksessa pitää olla mahdollisimman tarkasti, missä, milloin, miten ja kenen toimesta (nimi ja osoitetiedot) vene on romutettu. Lisäksi pitää olla kahden yksilöidyn (henkilötunnus tai osoite ja syntymäaika) täysi-ikäisen todistajan todistus romutuksesta.

Tämä pitäisi lain mukaan tehdä 30 päivän kuluessa. Trafista silti toivotaan ilmoituksia lopullisista poistoista vaikka vuosia myöhässäkin, seuraamuksia ei myöhästymisestä ole luvassa. Parempi kuitenkin saada omat ylimääräiset tietonsa pois kuin jäädä sinne kummittelemaan.

Lopulliseen poistoon käy tuon itse tehdyn selvityksen sijaan myös vakuutusyhtiön ilmoitus tai viranomaisselvitys vesikulkuneuvon tuhoutumisesta, taikka virallisen vastaanottopisteen antama romutustodistus.

Raimo Tengvall

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Safety instructions Nettivene.com
on mobile

More tips

All tips »
Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta
MAINOS

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?