Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Forgot Password

Please enter email id to reset password
Koeajot
02.11.2018

Nord Star Sport 25 – Avoin pikku laiva

Erikoisen tilava daycruiser-vene tuntuu rauhalliselta ja jykevältä merikarhulta. Runko on pitkän linjan meriratsusta Nord Star 24 Patrolista.

Kovan kelin veneet ovat usein kahta perustyyppiä. Joko ne ovat rauhallisia hyttiveneitä, joissa ollaan sisällä mukavasti säältä suojassa. Toisena vaihtoehtona ovat avonaiset vauhtiveikot, kuten ronskit isot alumiiniveneet tai RIB-veneet. Niillä taas painellaan tuhatta ja sataa, ja tunnetaan kova keli senkin myötä luissa ja ytimissä.

Nyt tulee vene, joka on jotakin näiden väliltä: rauhallisempi avonainen kovan kelin merivene. Patrol-hyttiveneistään tuttu Nord Star esittelee kokonaan uudet Sport-mallit. Ainakin aluksi malleja on kaksi, 25 Open ja 25 T-top.

Runko ja varsin monet muutkin osat ovat suoraan 24 Patrol -mallista. Tuo jykevä ympärikäveltävä keskihyttivene on niin vakavasti otettavaa täyttä asiaa, että eipä olisi uskonut sen lähtevän näin villisti yläosattomaksi.

Valmistaja keskipohjanmaalainen Linex-Boat halusi kuitenkin laajentaa mallistoaan alaspäin ja enemmän volyymiveneiden suuntaan. Näin saatiin varsin helpolla ja melko pitkälti olemassa olevilla osilla aikaan aivan toisenlainen vene kuin aiemmat keskihyttiset Patrolit.

Osittain jättimäiset tilat

Nord Star Sport 25 – Avoin pikku laiva

Avoimen tilavat kansiratkaisut saavat ensivaikutelman tuntumaan melkein työveneeltä. Tosin harvinaisen hienolta sellaiselta. Jykevä rakenne ja yksityiskohdat ovat ammattilaishenkisiä. Tällä voisi kuvitella kuljetettavan turisteja aurinkoisen sään sightseeing-veneenä, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Kovien kelien kalaveneeksikin tästä voisi olla sopivalla varustelulla. Tilaa ainakin riittää isommallekin kalaporukalle ja veneen reunoilla on runsaasti liikkumatilaa.

Mutta sitten tulee iso ”mutta”. Vene on rekisteröity vain kuudelle hengelle. Heille tilaa riittääkin sitten aivan ylenpalttisesti.

Esimerkiksi pulpetin taakse istuu kaksi ja takapenkille neljä. Keskimmäisen penkin voisi jättää vaikka kokonaan pois. Ja niin voikin: veneen saa ilman sitä, jolloin avointa tasaista turkkitilaa on neliömäisen muotoisena kolmisen neliömetriä. Lisäksi pitkiä tavaroita saa aseteltua pulpetin molemmin puolin. Työ- tai yhteysvenekäyttöön tämä alkaa tuntua entistä lupaavammalta. Pitää vain pukeutua sään mukaan.

Peräosan avaraa tilankäyttöä auttaa, että Sport-mallit saa vain perämoottoreilla. Kun ei ole tarvinnut jättää tilaa sisäperäkoneelle, perä onkin suunniteltu uusiksi verrattuna Patrol 24:ään. Sen myötä esimerkiksi polttoainetankille jäi paljon tilaa: se on 430-litrainen! Keskivertoveneilijä ajaisi kesän parilla tankillisella.

Ovela ja yhä yleisempi idea on moottorikaivon sijainti takapenkin alla. Kun kone pitää nostaa, nostetaan takapenkin keskiosa pois tieltä. Kone alhaalla puolestaan myös penkki voi olla käytössä.

Säilytystiloja penkkien alla ei ole kovin paljoa. Takapenkkien reunapaikkojen alla on pikkutilat köysille – sinne ne on laitettava, sillä uimatasoilla ei ole köysibokseja. Keulasta perinteinen hyvä köysiboksi löytyy. Perässä lattian alla on melko pieni säilytystila ja valinnaisen keskipenkin alla on myös tilaa.

Tavaralokeroiden vähyys ei ehkä ole ongelma, sillä kansitilaa kamppeille riittää ja onhan keulassa jättimäinen hytti. Sinnehän daycruiser-veneilijät yleensä heittävät liivit, takit ja muut kamppeet.

Keulahytti on oikeastaan suoraan Nord Star Patrol 24:stä, sillä se on tehty samalla lasikuitumuotilla. Tila on vähän siinä ja siinä. 180-senttinen mahtuu makoilemaan mukavasti suorassa, 185 sentistä alkaen tekee tiukkaa. Keskikappaleen laittamalla ratkaisu levenee koko keulahytin levyiseksi sängyksi. Styyrpuurin puolella patjan alla on vesi-WC. Jonkinlaista asuttavuutta voi lisätä vielä lisävarusteisella diesellämmittimellä.

Ulkotiloihin taas keskipenkin yhteyteen saa hankittua halutessaan vetolaatikkojääkaapin ja keittolevyn. Istuinten väliin saa myös pöydän ja sen päälle tyynyn, jolla tulee pikku auringonottotaso. Työvenemäisyydestä huolimatta pientä fiilistelyäkin voi siis kokeilla.

Rokkia, ei sporttia

Parasta fiilistelyä tällä veneellä on kuitenkin lähteä merelle. Nord Starit on tehty rauhallinen merikelpoisuus edellä, joten kiinnostavaa kokeilla, miten siihen yhdistyy tämä ”Sport”-ajatus.

Vastaus: ei paljoakaan, varsinkaan tällä 225-heppaisella järkimoottorilla. 24 Patrolin runko toimii miellyttävän rauhallisesti, jos haluaa vain kruisailla turvallisesti. Jos taas haluaisi leikitellä, vene on häiritsevän jähmeä.

Sport 25 tuntuu ihan hämmentävän massiiviselta. Melkein kuin ajaisi keskeneräistä laivaa: jykevä runko on paikallaan, mutta missä ovat kaikki päälliosat? Tunnelma ja näkymät joka suuntaan ovat nimittäin hyvin avoimet.

Veneen hienous alkaa realisoitua, kun keli kovenee ja aallot nousevat vähintään puolimetrisiksi. Niillä ei pidä leikkiä, vaan ottaa ne vastaan oikeaoppisesti mahdollisimman suorassa ja järkevissä rajoissa olevilla nopeuksilla. Kun sopiva vauhti ja tulokulma löytyy, kyyti on sitten todella majesteettista. Vene tekee isoja tyylikkäitä pomppuja. Rauha säilyy merenkäynnistä huolimatta, ja ehtii ihailla maisemiakin.

Huonona puolena avoimuudesta on melko vähäinen tuulensuoja. Kuskillekin puhaltaa tuulilasin ohi jonkin verran. Parhaiten suojassa on optionaalisen keskipenkin keskellä. Takapenkki on kovmmassa puhurissa. Takapenkin matkustusmukavuutta rajoittaa myös penkin muoto: selkänojat ovat aivan pystyt.

Kuskin ajoasento ei ihan huippu. Ratti jää vähän vasemmalle penkistä ja kaukkariin joutuu kurottelemaan. Penkki ja jalkatuki ovat hyviä, joten istuminen onneksi on tukevaa. Vieressä olevalle matkustajalle ei ole vastaavaa jalkatukea, kun hytin liukuovi liikahtaa siihen.

  • Nord Star Sport 25 – Avoin pikku laiva
  • Nord Star Sport 25 – Avoin pikku laiva
 
 

Nord Star Sport 25 Open

Pituus: 7,80 m
Leveys: 2,70 m
Paino: 1900 kg (kuivapaino) Mercury 225 hv -moottorilla
Matkustajia: 6
Moottori: 225-400 hv
Huippunopeus: 37 s (225 hv)
Hinta: vene alkaen 55 800 €, paketti Mercury FourStroke V6 225 -moottorilla 86 450 €, Verado 400R -moottorilla 103 150 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Nord Star boats

View all »

Also read:

More related articles

See all

Most viewed ads

Give feedback Close
We are collecting feedback on the site. Tell us what you think:
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.