Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Forgot Password

Please enter email id to reset password
Koeajot
12.08.2010

Vertailussa kotimaiset keskihyttiveneet

Testissä mukana olleissa laatuveneissä oli yllättävän suuria eroja. Erityisesti veneiden merikelpoisuus jakoi vertailujoukon tylysti hyviin ja keskinkertaisiin.

Kotimaisilla keskihyttiveneillä on hyvä maine. Niitä verrataan ainakin mielikuvatasolla maanteiltä tuttuihin katumaastureihin, joilla pääsee liikkumaan vaikeissakin olosuhteissa ilman, että matkustusmukavuus siitä juuri kärsii.

Merellä vaikeat olosuhteet tarkoittavat sekä ympärillä vellovaa vettä että hyytävää kylmyyttä. Merimaastureilla veneilykausi aloitetaan aikaisin keväällä ja päätetään vasta, kun jäätilanne siihen pakottaa.


Testissä olivat mukana:

Nord Star 26 Patrol
Paragon 25
Targa 25.1


Veneistä ovat perinteisesti olleet kiinnostuneet ulkosaariston asukkaat ja mökkiläiset, joille merellä liikkuminen on välttämätöntä huonossakin säässä.

Sittemmin keskihyttiveneet ovat alkaneet innostamaan myös toisenlaista ostajakuntaa. Kovaan keliin soveltuvalla veneellä on huomiota herättävä arvo laituriparlamentissa. Tämä ”lisävaruste” antaa sopivaa nostetta myös kipparin imagolle. Siksi monen kesämökin laituriin on ilmaantunut iso Targa, vaikkei se välttämättä olisi sopiva vene omistajansa todelliseen käyttötarkoitukseen.

Myös venevalmistajat ovat huomanneet, että keskihyttiveneisiin toivotaan nykyään yhä useammin sellaisia ominaisuuksia, joita ennen pidettiin tämän tyyppisissä veneissä täysin turhina.

Nyt jo pienissä merimaastureissa pitää olla nukkumapaikat vähintään kahdelle. Lisäksi tarvitaan vesivessa ja pentteri, jossa pystyy keittämään aamukahvit. Askeleet matkaveneen suuntaan on otettu, koska asiakkaat ovat tätä halunneet.

Isojen veneiden vertailutestien järjestäminen ei ole nykyään helppoa. Harvalla valmistajalla lojuu enää takapihalla ylimääräisiä veneitä, jotka joutaisivat viikoksi ulkopuolisten käyttöön. Tälläkin kertaa veneistä kaksi oli jo asiakkaille myytyjä yksilöitä ja yksi jälleenmyyjälle luovutettu esittelyvene. Järjestelystä johtuen veneiden varustelutaso poikkesi toisistaan.

Testissä piti olla mukana myös neljäs vene, Minor Off shore 25, joka ehdottomasti kuuluu vertailujoukkoon. Harmittavaa kyllä, valmistaja ei lopulta pystynyt järjestämään venettä varsinaiseen testiin. Sen sijaan ajoimme Minoria myöhemmin Saaristomerellä, ja näiden kokemusten perusteella päätimme ottaa Off shore 25:n mukaan tähän testiin erillisenä verrokkina.

Lähtökohtaisesti kaikki vertailussa mukana olleet veneet ovat kokoluokassaan hyviä, jotkut jopa erinomaisia.

Testivoittajan tittelistä jouduttiin tällä kertaa äänestämään. Se on harvinaista, sillä viime vuosina tehdyissä venevertailuissa voittajasta on lähes aina oltu liikuttavan yksimielisiä.Tiivistelmä Vene-lehden 8/10 artikkelista

Osta ja lue koko juttu Venenetissä
 

For sale Nord Star boats

View all »

Also read:

More related articles

See all

Most viewed ads

Give feedback Close
We are collecting feedback on the site. Tell us what you think:
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.