Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Read 3 921

Sea-Ray 230 SPXE – Kaikki kyytiin kruisaamaan

Sea-Ray 230 SPXE – Kaikki kyytiin kruisaamaan
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray
 • Sea Ray

Veneily on useimmille hyvän sään hommaa, joten juuri siihen kannattaa panostaa. Sea-Rayn iso bowrider on kesäpäivän nautiskelua jopa 13 hengelle.

Jenkkiveneissä on viehätyksensä. Ne eivät tunnu suu mutrussa tehdyiltä hydrodynamiikan optimoijilta, vaan nautiskeluun tarkoitetuilta elämysalustoilta. Niiden kohdalla toteutuu monta perusasiaa.

Huviveneilyssä tärkeää on hyvä seura, joten matkustajien olot ovat tärkeitä. Liikkeelle lähdetään yleensä hyvällä säällä, joten veneisiin suunnitellaan ominaisuuksia myös hyvän, eikä vain huonon sään varalle. Ja veneily maksaa joka tapauksessa paljon, joten rahalle pitää tuntea ja näkyä saatavan jotain vastinettakin.

Jenkkivalmistajista perinteisimpiä on vuonna 1959 perustettu Sea-Ray. Se on jo pitkään ollut myös maailman suurimpia venevalmistajia. Näin on saatu optimoitua toimintaa, kuten tuotantoa. Malliston monet Euroopassa myytävät veneet tehdään nykyään Puolassa.

Tämä ”Eurooppa-mallisto” näkyy mallinimissä lopun E-kirjaimella. Mallisto sisältää noin 6-8-metrisiä bowridereita ja daycruisereita sekä Sundancer-matkaveneitä kymmenen metrin molemmin puolin.

Mercuryn koeajotilaisuudessa Italiassa huomio kiinnittyi uuteen 230 SPXE -malliin. Ihan tämän tyyppistä venettä ei suomalaisvalmistajilla edes ole. Reilun seitsemän metrin bowrider nätisti veneen sisään piiloutuvalla sisäperämoottorilla ja huomattavilla sisätiloilla houkuttelee kesänviettoon. Varsinkin pitkänä kuumana kesänä 2018 olisi kaivannut juuri tällaista venettä.

Anna auringon hyväillä

Sea-Ray 230 SPXE – Kaikki kyytiin kruisaamaan

Ensinäkemältä 230 SPXE on yhtä aikaa vauhdikas ja leppoisa. Muodossa on haettu nuorekkuutta, mutta koeajoveneen valko-harmaat värivalinnat ja keulan leveys taas tylsistyttävät vaikutelmaa. Leveys toisaalta tekee hyvää sisätiloille. Ne ovat tämän veneen ykkösjuttu.

Perästä uimatasolle on hyvä astua kyytiin. Kun aurinkopedin palasen kääntää pois tieltä, sieltä vasemmalta puolelta johtaa hyvä kulkureitti muualle veneeseen. Kaiteet tosin puuttuvat, joten oikein mistään ei saa otetta.

Keulasta ei ole yhtä selkeää kulkureittiä. Pitävä karhennus puuttuu ja on astuttava patjoille: toivottavasti kengät ovat suht puhtaat. Täälläkin kaiteiden puute voi vaikeuttaa.

Lisäksi laituriin kiinnittymistilanteissa huonot pienet knaapit voivat harmittaa. Köysien on oltava aika ohuita, jotta ne saa pyöritettyä knaapeihin kunnolla. Ohuet köydet ja heppoiset kiinnityspisteet jäävät mietityttämään. Jos vene on laiturissa itsekseen pari viikkoa säiden vaihdellessa, olisi huojentavaa, jos veneen voisi kiinnittää tukevamman tuntuisesti. Mikä pahinta, köysien lisäksi samoihin knaapeihin pitäisi onnistua sitomaan vielä lepuuttajatkin.

Laituritouhu ei siis ainakaan ole ihan helppoa, vaikka tämän pitäisi olla mahdollisimman helppokäyttöinen vene myös vähemmän veneilleille.

Sisäpuolella tilanne on parempi ja asiallisempi. Säilytystiloja on mukavasti, myös esimerkiksi lattian alla ja kuskin vieressä matkustavan edessä. Tänne tuulilasin alla olevaan jättimäiseen tilaan saa jopa Porta Potti WC:n. Varsinkin vähän pienempi ja notkeampi ihminen sinne mahtuukin hyvin kyykkimään.

Tilaa kyllä tarvitseekin, ihan jo sitä varten, että veneessä olisi liivit kaikille mahdollisille matkustajille. 230 SPXE on rekisteröity 13 hengelle! (Yleensä tämän kokoluokan bowriderit ovat 8-10:lle.)

Nuo 13 kesänviettäjää eivät kaikki mahdu istumaan, elleivät ole erityisen tiiviisti istuvia ja kapeapeppuisia. Normaalia ruumiinrakennetta ja mukavaa istumista ajatellen istumapaikkoja olisi noin kymmenelle.

Eteen menee mukavasti pari auringon ja ajoviiman palvojaa. Ahtaasti saa neljäkin. Tila levenee keskikappaleella täydeksi koko keulan aurinkopediksi.

Takana oikealle L-sohvalle menee viisi. Sitä vastapäätä on hieman yksinäinen sivuttain oleva penkki, jonka edessä on kuskin vieressä istuva ”etumatkustaja”. Tämä tosin istuu hieman kuskia taaempana, sillä säilytys-/WC-tila vie tilaa. Ehkä mukavimpaan käyttöön tuon vasemman puolen saa, kun kääntää selkänojan eteen ja tekee tästä yhden hengen aurinkopedin.

Lisäksi auringonpalvontaa voi harrastaa veneen perässä. Moottoritilan päällä oleva aurinkopeti on monikäyttöisesti taiteltavissa. Siitä voi tehdä pikku selkänojankin, jos haluaa katsella taaksepäin ja vaikka lepuuttaa jalkojaan vedessä. Huljuttelua varten on pieni askelma, varsinaisten uimaportaiden lisäksi.

Matkustamiseen perän aurinkotaso ei toimi, paitsi aivan hitailla vauhdeilla. Rauhallinen viiden solmun vauhtia kruisailu tai laiturissa tai ankkurissa hengailu onkin tämän veneen omimpia alueita. Varustelu vakiona olevine kylmälaukkuineen ja Bluetooth-stereoineen kertoo hengailuun panostuksesta. Lämmin päivä, paljon kavereita ja hyvä meininki: mitäpä muuta toivoa.

 • Sea-Ray 230 SPXE – Kaikki kyytiin kruisaamaan
 • Sea-Ray 230 SPXE – Kaikki kyytiin kruisaamaan
 

Peruspasseli kruisailuvene

Hengailun lisäksi veneellä pitää myös pystyä ajamaan: joko siihen hengailupaikkaan tai sitten ihan ajamisen ja merellä liikkumisen ilosta. Siinä Sea-Ray ei yllätä hyvässä eikä pahassa. Näin ainakin, kun kelit pysyvät koeajopäivän tyyppisen hyvinä tai edes kohtalaisina.

Huonolla säällä tällä veneellä ei halutakaan liikkua – tosin joskus niinkin voi käydä. Silloin ainakin on iloa veneen kohtalaisen suuresta koosta, joten ainakin jossain määrin tällä varmasti pärjää sään yllättäessäkin.

Parin-kolmenkymmenen sentin aallot vene ainakin vielä otti hyvin nätisti. Parit isommat peräaallotkaan eivät häirinneet. Vene ei roiski vettä tai muutenkaan säikähdä ainakaan vielä tällaisesta. Käytös on vakaata ja yllätyksetöntä. Kovin leikkisä tai sähäkän sporttinen 230 SPXE ei ole, vaan enemmänkin melko rauhallinen kruisailulaite.

Hyvänä matkavauhtina toimi esimerkiksi 26 solmua. Silloin 250-heppainen MerCruiserin 4.5-litrainen V6-sisäperäbensamoottori kiersi mukavan rauhallisella äänellään 3500 rpm. Vauhdin ylittäessä 30 solmua ja samalla kierrosten ylittäessä 4000 rpm ääni muuttui rouheammaksi. Huippuja saatiin kahden hengen kuormalla 40 solmua.

Isommalla porukalla ei valitettavasti ollut mahdollisuutta venettä testata. Venekoeajot eivät ole sellaista biletystä kuin voisi toivoa, vaan yksinäisempää puurtamista… Tässä tapauksessa porukka olisi ollut kiinnostava. Kantavuutta luvataan 952 kiloa, mikä on henkilöiksi laskettu 13:ksi. Sellainen varmasti vaikuttaa parin tonnin veneeseen. Hienosti vääntävä MerCruiser tosin saanee sellaisenkin porukan vielä nostettua hyvin liukuun. Silloin osahan on ja tilan riittävyyden takia keulassa, mikä osaltaan helpottaa liukuun nousua ja tasapainottaa käytöstä.

Isolla porukalla pitää pukeutua sään mukaisesti. Tuulensuojaa on hyvin lähinnä kuskille. Viima käy tietysti keulaan, mutta myös peräosaan. Jopa tuulilasin takana vasemmalla istuva matkustaja on hieman kuskia enemmän tuulessa, kun penkki on kuskia taaempana.

Kuskilla sen sijaan tuulensuojaa on hienosti, vain hiukset liikahtelevat. Hänen penkkinsä ja ajoasentonsa on muutenkin aika mukava. Lähinnä joidenkuiden polville voi tulla ahdasta. Hallintalaitteet ja mukiteline ovat hyvin käsillä. Kannellista pikkutavaralokeroa tosin kaipaisi esimerkiksi puhelimelle ja aurinkolaseille. Muutenkin veneessä tietynlainen viimeinen silaus ja pienten yksityiskohtien harkinta tuntuu jääneen tekemättä.

Pienet säästelyt toisaalta tuntuvat hinnassa. Reilu 60 000 euroa on itse asiassa aika kohtuullinen hinta uudesta yli seitsenmetrisestä sisäperämoottorisesta veneestä. Suositumpia perämoottorisia bowrider-vaihtoehtoja löytyy erityisesti alumiinirunkoisista veneistä, mutta niiden hinnat tuppaavat karkaamaan tätä korkeammalle.

Sea-Rayssa saa makean tuntuisen ratkaisun hyvän sään huvitteluun niin suomalaiseen saaristoajeluun kuin järvillekin. Jos ei tarvitse yli kymmenen hengen kuljetuskapasiteettia ja V6-sisäperäkoneen fiilistelyä, mallisto tarjoaa pienempiä ja perämoottorisiakin versioita.

Jos joidenkin yksityiskohtien puolivillaisuus tai viimeistelemättömyys ei haittaa, tällainen nautiskeluun tehty jenkkivene voi tuntua kotimaisiin alupurkkeihin verrattuna aika hienoltakin peliltä.

Raimo Tengvall, kuvat valmistaja ja Raimo Tengvall

Sea-Ray 230 SPXE

Pituus:7,16 m
Leveys:2,60 m
Paino:kuivapaino 1983 kg
Matkustajia:13
Moottori:250-300 hv
Huippunopeus:mitattu 40 s (2 hlö, 250 hv)
Hinta:63 400 euroa vakiovarustein (MerCruiser ECT 4.5L MPI Bravo III DTS, 250 hv)
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Sea Ray boats

test
Sea Ray 275 Sundancer'08
60 000 €
test
Sea Ray 310 Sundancer'11
109 000 €
test
Sea Ray 275 Amberjack DIESEL'06
66 900 €
test
Sea Ray 325 Sundancer (VAIHTOMAHD.)'06
88 500 €
test
Sea Ray Amberjack 250'06
39 999 €
test
Sea Ray 255 Sundancer'12
51 900 €
test
Sea Ray 335 '05
71 000 €
test
Sea Ray 19 SPX'15
26 000 €
Safety instructions Nettivene.com
on mobile

More Sea Ray test drives

All test drives »
Sea Ray 275 Amberjack: Virkistysveneilyn moniottelija

Sea Ray 275 Amberjack: Virkistysveneilyn moniottelija

Sea Ray 185 Sport

Sea Ray 185 Sport

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia