Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Forgot Password

Please enter email id to reset password
Koeajot
27.09.2018

Targa 27.2 – Tutun oloinen, täysin uusi

Arvostetun meriratsun suosituimpiin kuuluva malli muuttui tavallaan täysin. Tilankäyttöä on uudistettu, mutta yksityiskohdat ovat yhä perinteisiä.

Miten niin uusi? Kuvista katsomalla ei arvaisi, että tässä ollaan liikkeellä uutuusmallilla, vaan enemminkin hyvin perinteisellä työhenkisellä arvoveneellä.

Targa kuitenkaan ei pelkästään rakentele hyviksi havaittuja veneitään ja nautiskele asemastaan. Se haluaa selvästi tehdä myös tuotekehitystä, mutta samalla pitää kiinni vakiintuneesta tyylistään. Siksi uutuusmallin teon resepti on epätavallinen: muutetaan paljon ja näytetään vähän.

Uudessa 27.2-mallissa lasikuituosat – eli koko veneen perusrakenne – ovat uusia. Venemallin valmistusta varten on siis suunniteltu ja rakennettu täysin uudet muotit, joissa lasikuitu tehdään.

Edeltävään 27.1:een verrattuna tässä on nyt erilainen painotus tilankäytössä. Hytti on pidempi ja etukansi aavistuksen lyhyempi. Mitäpä isolla etukannella matkaveneessä tekisikään? Tämän kokoluokan uusi Targa tuppaa menemään kuitenkin enemmän ihmisten elämästä nautiskeluun kuin tavaraa kuskaavaan raakaan duuniin.

Tiettyä luksusvaatimusta luo myös hinta. Varsin köyhin perusvarustein ollaan jo yli 200 000 eurossa. Monipuolisilla mukavuuksilla ja nykyaikaisilla tekniikkaratkaisuilla varustettuna lähestytään jo 250 000 euroa. Se on iso summa varsin kompaktin näköisestä paatista.

Targassa kuitenkin ulkonäkö hämää. Venettä käyttäessä siitä paljastuu monipuolinen ja tyylikkäästi viimeistelty kokonaisuus, jossa viihtyy pidempäänkin.

Ulkotilat käytännöllisyys edellä

Targa 27.2 – Tutun oloinen, täysin uusi

Heti ensikosketus 27.2:een astuessa on mukavan tuntuista puuta, jos kyytiin tulee perästä uimatasolta. Tiikistä tehdyssä peräkaiteessa on kulkemiseen tilavat tuplaportit. Niistä kulku on suorastaan juhlavaa.

Lisähintaan puusomistetta saa selvästi lisää, vaikka ulkokannet lähes täyteen tiikkiä. Koeajoveneessä käyttö oli hillitympää, sitä lähinnä penkkien päällä ja sivukaiteissa. Niihin kulkuportit ovat kätevä varuste sivulta kulkuun, esimerkiksi rantautumistilanteissa laiturille köysien kanssa hypätessä. Jostain syystä sivuportit ovat aika takana: parempi paikka voisi olla hytin ovien kohdilla.

Muuten liikkuminen 27.2:n ulkokansilla on mukavaa. Ympärikäveltävyys on tämän venetyypin bravuuri, joka syö sisätilaa, mutta tekee ulko-oleilusta ja rantautumisesta helppoa.

Ulkotiloja veneessä riittääkin runsaasti. Etukannellakin voi istuskella, jos vaikka laiturissa ollessa aurinko paistaa paremmin sille puolelle. Takakannella tilaa on paremmin, ja lisävarusteiset klaffipenkit lisäävät istumatilaa. Pöytäkin on saatavilla niin etu- kuin takakannellekin.

Istumis- tai röhnötysmukavuus ei pehmusteillakaan silti nouse kovin kummoiseksi verrattuna vapaa-ajanhenkisempien matkaveneiden sohvakalusteisiin tai aurinkopeteihin. Targassa eletään ryhdikkäästi ja asiallisesti. Ulkotiloissa käytännöllisyys on mennyt mukavuuden edelle.

”Sohvakaluston” sijaan kyseessä onkin oikeastaan ”istuinlaatikot”, joissa on hyvät säilytystilat. Kansiin on lasikuituun muotoiltu kätevät kahvat. Tilaa tavaralle riittääkin, sillä edes lepuuttajia ei tarvitse tunkea näihin. Niille on omat paikkansa veneen takakaiteiden yhteydessä.

Moottoritilan iso luukku pysyy kätevästi auki kaasujousilla. Tilassa asennukset sähköineen on tehty suorastaan esimerkillisen nätisti. Targat varustetaan Volvo Pentan sisäperädieseleillä, 27.2:n tapauksessa aina vain yhdellä moottorilla. Seuraava kokoluokka eli Targa 30 on saatavissa jo kahdellakin koneella.

Yläohjaamot ovat perinteisesti kuuluneet Targan lähes kaikkiin malleihin pienintä 23:ea lukuun ottamatta. Tosin halutessaan sellaisen on myös voinut jättää pois. Niin myös uudessa 27.2:ssa. Tasaisella katolla ilman yläohjaamoa säästää 4500 euroa listahinnasta. Samalla menettää hieman monipuolisuutta kesäkeleillä ja hienon ajokokemuksen.

Flybridgellä tuuli tuivertaa, ja merimaisemat näkee komeasti ja esteettömästi hieman ylempää. Vene tuntuu komealta ja isolta ylhäällä ajaessa. Käännöksissä saa lisäfiilistä, kun kallistukset tuntuvat ylhäällä selvästi isommin.

Hieman pelkistetty yläohjaamo on tehty lähinnä ajamiseen, ei ajanviettoon. Juomatelineet sentään saa ekstrana hankittua. Hallintalaitteetkin saa lisähintaan täydennettyä varsin kattaviksi. Penkin pehmusteet ovat vakiokamaa, ja kuskin penkissä etäisyyssäätö auttaa tekemään ajoasennosta ihan sopivan miellyttävän. Matkustajan penkille saa ahtaasti mahtumaan kaksikin, joten kolme henkeä pääsee fiilistelemään meri-ilmaa. Tylsimykset voivat sitten nauttia sisätilojen mukavuudesta.

Jotenkuten matkakäyttöönkin

Sisään astuessa tulee vastaan todella vahva puun tuoksu. Kabiinissa ei ole tiikkiä säästelty, vaan sitä on jo vakiovarusteena lähes joka puolella. Arvokkaan puun suurkuluttamisen myötä tunnelma on sellaista vanhan maailman luksusta, jota uusissa kulkuneuvoissa harvemmin tulee vastaan.

Hyttiin mennään kahdesta kyljillä olevasta liukuovesta. Takaseinään saa oven vain isoimmissa Targoissa, 35-mallista alkaen. Sivuovet ovat hieman raskasliikkeiset. Toisaalta sen ansiosta ne pysyvät helpommin paikallaan myös auki tai raollaan ilman lukituksia.

Kipparin paikan läpikulku onnistuu helposti ”satama-asennossa”, ohjauskonsoli ja jalkatuki ylös käännettyinä. Ainoastaan kynnystä ja varsin matalan ovenraon yläreunaa pitää varoa.

Paapuurin puoli taas on ”keittiön ovi”, sillä ison karttapöydän alta paljastuu vakiovarusteinen pentteri. Kannen alla on kahden levyn kaasukeitin ja tiskiallas. Makeavesitankki on 100-litrainen, ja kätevästi säiliömittarilla varustettu. Astiat mahtuvat pesualtaan alle vetolaatikoihin, mutta jääkaappi on jouduttu hajasijoittamaan kuskin penkin alle.

Vetolaatikkotilan lisäksi veneessä on myös kaappitilaa ihan hyvin ja jopa roskis on mietitty. Karttapöydän alta keskeltä taas löytyy kätevä pikkutavaroiden säilytystila ja mukitelineet.

Isoin karttapöydän alle piilotettu yllätys on ovi. Isommissa Targa-malleissa siellä on makuuhytti, 27:ssä WC. Pikku käsisuihku ja olematon suihkutila voi vähentää joidenkin innostusta matkakäyttöön. Toisaalta vierasvenesatamissahan on suihkut, parempi käyttää niitä.

Targa 27.2:n ehkä suurin yllätys onkin nimittäin sen potentiaali asuttavaksi matkaveneeksi. Pentterin ja vesi-WC:n lisäksi jo vakiona sisävalaistus on kunnossa ja lisävarusteena saa Eberin lämmittimen. Ja toisin kuin ulkomuodosta arvaisi, veneessä on sängyt neljälle!

Hytin takapenkin keskeltä on käynti alas makuuhyttiin. Siellä paapuurin puolella on parisänky. Styyrpuurin puolella olevaa pitkää vuodetta voisi kuvailla pistopunkaksi molempiin suuntiin: siinä on oikeastaan kaksi sänkyä peräkkäin. Veneessä on siis ainesta vaikka perhekäyttöön parin lapsen kanssa.

Huippuluokan mukavuutta makuuhytti ja asuttavuusvarustelu eivät nykymittapuulla tarjoa. Tällä pärjää, jos ei ole liian hemmoteltu tai jos veneessä vietetään öitä vain satunnaisesti, ei koko kesälomareissua.

Moni nykyveneilijä varmasti yöpyy mielellään usein hotelleissa tai mökeillä. Niiden välisiin reissuihin tai päivämatkoihin Targa 27.2 onkin sitten oikein huippumukava ratkaisu.

Varma venho puurtaa menemään

Matkustajille Targa on mukava ja asiallinen kulkupeli. Kun makuuhyttiin tilaa tekevä keskipenkki on laskettu alas käyttöasentoon, pehmeähköllä peräpenkillä on hyvin tilaa kolmelle. Paapuurin puoleiselle penkille mahtuu kaksi. Sen liikkuvalla selkänojalla voi valita istuma-asennon joko kasvot eteen tai taakse. Kuusi henkeä siis istuu sisätiloissa fiksusti.

Kipparin vakioistuin ei ole kummoisen näköinen, mutta istuminen on silti kohtalaisen mukavaa. Ajoasennon saa hyväksi penkin etäisyyssäädöllä, esiin käännettävällä jalkatuella ja säädettävällä ohjauskonsolilla. Lisähintaan saa jousitettuja penkkejä. Ajo onnistuu myös seisten: tilaa on sopivasti ja ohjauskonsolin saa haluamaansa kallistukseen.

Ulos näkee varsin hyvin, vaikka ihan panoraamamaisemia ikkunoiden palkit eivät mahdollista. Taakse viistoon näkyvyys on heikoin. Suoraan taakse näkee takaikkunasta yläohjaamon läpi, varsinkin jos siellä ei ole kenenkään jalkoja tiellä…

Tekniikkapuolella kuskilla on hyvä valikoima varusteita, tosin moni on valittava ekstrojen puolelta. Trimmitasot, tuulilasinpyyhkimet tihkukytkimellä ja kunnon valonheitin ovat vakiokamaa, samoin Volvo Pentan moottorin mukana tuleva ajotietokone.

Käytännössä kunnon merikäyttöön ottaa mielellään ison plotterin, ja moni mielellään myös VHF:n, tutkan ja autopilotin. Koviin syyskeleihin tehtyyn veneeseen saa myös halutessaan oikein hurjat valopatteristot.

Volvo Pentan sisäperädiesel tutisuttaa venettä tyhjäkäynnillä ja resonoi välillä häiritsevästi vähän sen yläpuolella. Harmillisesti resonointia tulee usein nopeusrajoitusalueilla ajettaessa. Dieselin ominaisuudet ja sen sijainti veneen rungon sisällä kuuluvat. Targoihinkin on asennettu perämoottoreita, joilla ainakin äänitaso veneen sisällä olisi hiljaisempi, mutta perusmallistoon ne eivät kuulu.

Sisäperäkoneella taas paino vakauttaa venettä varsin sopivassa kohdassa. Targan tapauksessa ainakin vene tuntuu oikein jykevältä, todella varmalta ja luotettavalta puurtajalta monenlaisissa keleissä.

Liukuun Targa 27.2 nousee oikein miellyttävästi käytännössä huomaamattomalla liukukynnyksellä. Se olikin ollut yksi uuden rungon suunnittelun päämääristä. Sillä on hyvin luontevan tuntuista ajaa lähes kaikilla nopeuksilla – kunhan hytin resonointia tuottavista alemmista kierroksista on päästy ylemmäs.

Matkavauhtina luontevilta tuntuivat niin 20 kuin 30 solmuakin. Käytös on leppoisan rauhallista lähes joka vauhdissa. Huippunopeutta moottorivalikoiman isoimmalla koeajoveneen D6-400:lla saatiin 38 solmua. Siinä oli jo pientä haipakan makua, mutta yhä varman tuntuisesti eteenpäin puskien.

Pikku laineet eivät tunnu missään. Tekemisen meininki alkaa, kun aalloilla on korkeutta useita kymmeniä senttejä. Roiskeet alkavat kertoa, että nyt mennään. Silloin on syytä olla hytissä sisällä, pitää ovet kiinni ja ikkunoiden huurteenpoisto päällä.

Kätevästi ohjauskonsolin kuskin suuntaan kääntyvässä osassa on tuulilasinpyyhinten ja trimmitasojen kytkimet. Kovassa kelissä ja ajosuunnan muuttuessa niille on välillä paljonkin tarvetta.

Jykevä runko ottaa aallot vastaan hallitusti. Kovassa kelissä pärjätään perusvarmalla tyylillä, mutta mitään yli-ihmeellisiä vippaskonsteja ei ole. Välillä viisto vasta-aalto voi räsäyttää rungosta ääntä kuten muissakin lasikuituveneissä. Kohtisuoraan aaltoihin ajaminen ja isommassa mainingissa hidastaminen ovat reseptit turvalliseen ja mukavaan ajoon Targassakin.

Koko olemus veneessä edesauttaa varman päälle tehtävää rauhallista ajoa. Vaikka ulkonäkö kallistettuine tuulilaseineen on jopa vähän hyökkäävä, sisällä tunnelma puun tuoksussa on ajattoman leppoisa. Kunhan kuskina ajaa yhtään järkevästi, eteneminen on arvokkaan ja osaavan merikarhun henkistä.

  • Targa 27.2 – Tutun oloinen, täysin uusi
  • Targa 27.2 – Tutun oloinen, täysin uusi
 
 
KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Targa 27.2

Pituus: 9,19 m
Leveys: 3,10 m
Paino: n. 4 100 kg
Moottori: 330 hv – 400 hv
Huippunopeus: mitattu 38 s (400 hv)
Hinta: alkaen 205 000 euroa (D6-330), koeajomoottorilla (D6-400) 219 900 euroa + lisävarusteet
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Targa boats

View all »

Also read:

More related articles

See all

Most viewed ads

Give feedback Close
We are collecting feedback on the site. Tell us what you think:
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.