Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Forgot Password

Please enter email id to reset password
Koeajot
12.02.2019

Targa 46 – Vuorineuvos vauhdissa

44-huippumallin pidennetty versio tuntuu vesilläkin pitkältä. Venytyksen ansiosta konetilaan mahtuu kaksi järisyttävän tehokasta IPS 800 -moottoria.

Kun isoin ja kallein ei riitä, voi aina tehdä vielä aavistuksen isomman ja kalliimman. Varakkaiden ja joka elämänalalla kunnianhimoisten asiakkaiden kanssa työskentelevät firmat selvästi tuntevat ilmiön.

Jos malliston huippuversiosta tulee yhtään suosittu, jotkut haluavat vielä sen yläpuolella olevan version. Pienikin ekstra olemassa olevaan huippuversioon voi olla hyvä syy vaihtaa uuteen. Se on sitten parasta mitä on.

Targan ruotsalainen asiakas halusi itselleen isomman kuin hänen 44:nsä, eli malliston huippu. Veneitä muutenkin asiakkaille pitkälle räätälöitynä tekevänä firmana Targan valmistaja Botnia Marin tarttui toimeen. Yksittäiskappaleena tehty 46 valmistui kaudelle 2017. Se herätti heti kiinnostusta: muutkin halusivat.

Näin sitten kesällä 2018 olikin koeajettavissa tämä vene. Se on nyt ihan tuotantomalli ja ostettavissa ilman erikoisneuvotteluja. Kyseessä ei ole varsinaisesti oma mallinsa, vaan 44:n erikoisversio. ”Perus”-44 säilyy yhä tuotannossa ja on varmasti useimmille erittäin riittävä.

Sen lisäksi että se on isoin ja siksi makein, 46:ta voi kuitenkin perustella kahdella ihan teknisellä perusteella. Pidemmällä runkopituudella saa ehkä aavistuksen vielä parempaa merikelpoisuutta. Lisäksi 46:een mahtuu isommat moottorit.

Hulppean kokoisella kannella olisi tilaa järjestää vaikka tanssit

Targa 46 – Vuorineuvos vauhdissa

Runkoa on 44:stä pidennetty 75 cm, joten runkopituus on nyt 13,93 m. Kokonaispituus uimatasoineen kaikkineen on 15,11 m. Ihan näyttävä ilmestys suomalaisilla vesillä ja satamissa.

Pidennys on tehty runkoon sopivasti moottoritilan kohdalle. Sen myötä on saatu Volvo Pentan jättimäiset IPS 800 -moottorit mahtumaan kyytiin. Nimestä huolimatta tehoa on ”vain” 600 hevosvoimaa per kone, mikä on sekin kyllä erittäin paljon. 1200 hevosvoimaa 12 000 kilon painoisessa veneessä on matkaveneelle ihan kova teho-painosuhde.

Moottoritilan yläpuolella 75 sentin lisäpituuden voi hyödyntää kolmella tavalla. Joko sen voi ottaa takakanteen, jolloin hulppean kokoisella kannella olisi tilaa järjestää vaikka tanssit. Toinen vaihtoehto on ottaa 75 senttiä ekstraa hytin takaosaan, jolloin saa erityisesti lisää kaappitilaa. Kolmas vaihtoehto on jonkinlainen kompromissi: 40 senttiä lisää hytille ja 35 senttiä lisää takakannelle. Kaikki nämä siis verrattuna Targa 44:ään.

Tunnelma ja tuoksu sisätiloissa on arvokas, koska puuta ei ole säästelty

Koeajamassamme veneessä lisäsentit oli kaikki käytetty hyttiin. Ulkoa katsoenkin sen huomaa: takanurkkien ikkunaton alue on aika pitkä. Muutenkin pitkänomainen hytti tuntuu erityisen pitkältä ja siksi myös hieman kapoiselta. Paapuurin puoleisessa takanurkassa on hyllykköalue, jonne ulottuu lähinnä sohvalta polvillaan kurotellen.

Muuten hytti on kyllä hyvä, mutta enemminkin hieman pienempiin veneisiin verrattuna. Sohvalle pöydän ääreen mahtuu kuutisen henkeä mukavasti. Sitä vastapäätä on pentteri kohtuuhyvällä keittiövarustuksella ja kivasti katosta esiin kääntyvillä maustehyllyllä ja talouspaperirullatelineellä. Viinipulloillekin on mietitty paikka, jossa ne pysyvät pystyssä ja ehjinä kovasta merellä ajosta huolimatta.

Pitkähkön takakäytävän reunasta laskeudutaan parisängyllliseen takahyttiin ja taka-WC/suihkutilaan. Portaiden vieressä on myös takakäytävän alla yhden hengen pistopunkka. Täällä makuuosastolla myös kaappitila on hieman kasvanut pidennyksen yhteydessä.

Edessä makuuhytti on varustettu myös omalla WC:llään ja suihkullaan. Parisängyn lisäksi on yhden hengen pistopunkka poikittain ohjaamon alla. Yhteensä veneessä on siis makuupaikat kuudelle: kahdella parisängyllä ja kahdella yhden hengen pistopunkalla.

Tunnelma ja tuoksu sisätiloissa on arvokas, koska puuta ei ole säästelty. Tyyli herraskaisen arvokas, mutta ei silti mitenkään yliampuvan luksus. Äkkirikkaiden pröystäilyveneet ovat erikseen. Targan meininki edustaa vuorineuvosten vanhaa rahaa.

Esteetön ympärikäveltävyys on ollut aina Targan juttu, ja onhan se kätevää erityisesti rantautumisissa ja monissa työtehtävissä. Jopa näitä isoja malleja varustetaan myös työkäyttöön, joten kaikki nämäkään eivät ole vain luksusteluun.

Ihan viisaasti matkakäyttöön Targa tarjoaa isommissa malleissaan nykyään myös comfort fore cabin eli CFC-mallivaihtoehdon. Etuhytti on selvästi korkeampi, minkä myötä etukannelle pitää nousta pari porrasta. Eipä nuo raput kummemmin haitanneet koeajoveneessäkään. Varmasti isompi haitta olisi makuuhytissä kyyristely, jos veneellä yhtään enemmän reissataan.

Koeajovene oli hytin takana olevalla liukuovella varustettu, mutta 44:n ja myös 46:n saa myös ilman sitä. Takaovi on kyllä ihan parasta. Sen ansiosta sivuovista ei tule kuljettua oikein muulloin kuin rantautumistilanteissa lepuuttajia tai köysiä kiinnittelemään mennessä.

Takakannella on tilaa, johon saa laitettua vaikkapa pöytäryhmän. Siinä istutaan melko ryhdikkäästi, joten lomapäivän röhnötykseen ja auringonottoon tämä ei ole omiaan.

Hieman sama juttu on yläohjaamossakin. Flybrigdellä on L-sohva ja eteenpäin istuttavat penkit. Aurinkopedit puuttuvat täältäkin. Tuntuu, että tässä veneessä pitäisi koko ajan olla jotenkin fiinisti paita päällä, eikä kesäleppoisasti uimashortseissa ja bikineissä. Ehkä tässä on suomalaista säärealismia: merellä harvemmin on yli 20 astetta lämmintä.

Flybridgelle mennään kunnon portaita pitkin, eikä mitään tikkaita. Kulku on portailla mukavaa ja turvallista. Sen sijaan itse ohjaamo on kyllä turhan pieni, vain katon takaosan pituinen. Siellä ajaessa tuntuu hassulta, miten ollaan varsin perällä veneessä. Ensin hytin katto jatkuu pitkälle edessä ja sen jälkeen veneen keulaosa vielä pidemmälle.

Junamaisen vakaata luksusliikkumista

Varsinaisessa ohjaamossa sisällä taas tuntee olevansa todella keulilla ja vene jatkuvan pitkälle taakse. Eteen näkee hyvin ja ratkaisut kuskin ympärillä ovat varsin samanlaisia kuin pienemmissäkin Targoissa. Eli kuljettajan olosuhteet ovat mainiot.

Seisten ajo onnistuu mukavan tilavasti, ja sivuovesta pääsee tarvittaessa käväisemään ulkona. Istuen kasvot ovat yhtä korkealla, sillä penkki on ylhäällä ja jaloille tulee tuki selvästi lattiatason yläpuolelle. Ohjauskonsoli ratteineen, kaukohallintalaitteineen ja lukuisine nappuloineen kääntyy helposti haluttuun kulmaan auttamaan juuri oikean ajoasennon saamisessa. Hyvän olon viimeistelee ammattilaistasoinen säädettävä ja joustava kipparin istuin.

Tekniikkapuolella lähes kaikki nykyveneilyn hienoudet ovat saatavissa, vaikka osittain hallintalaitteissa on myös vanhan ajan klassisuutta. Targan voi varustella hyvin pitkälti oman hifistelyn asteen mukaan.

Koeajoveneessä oli panostettu perinteisten trimmilevyjen sijaan Humphreen valmistamiin trimmilaippoihin. Ne toimivat ajon aikana automaattisesti ja tarvittaessa todella nopeasti. Ajoa pystytään vakauttamaan esimerkiksi niin, että aaltoa viistosti ylitettäessä ei tule yhtä isoa heilahdusta kuin normaalisti.

Targa 46 kulkeekin todella majesteettisen upeasti aikakin kaikissa tilanteissa, joihin koeajon kevyessä kelissä, mutta isoissa peräaalloissa päästiin. Ilmeisesti Humphreen laipat auttoivat osaltaan yllättävissä aalloissa. Muutenkin ajamiseen liittyvät asiat ovat kyllä huippukunnossa.

Todella pitkänomainen, rungoltaan huippujykevä ja painopisteeltään matala vene on matkaveneeksi unelmahyvä ajettava. Pituus tekee suorastaan junamaista vakaata suoraan menoa. Toisaalta kohtuullinen kapeus ja toimiva runkomuotoilu saavat sen kallistumaan ja kääntymään iloisesti.

Jos nyt jotain miinusta, niin vasemmalle takaviistoon näkee todella huonosti. Takanurkkaan pidennyksen myötä tullut ikkunaton alue blokkaa näkyvyyden. Muutenkin todella edessä ajaminen ja pitkän peräosan mukana vetäminen tuntuu hieman hassulta. Näitä voi korjata ajamalla juhlavasti flybridgellä. Siellä tuuli tuivertaa ja näkyvyys on eeppinen. Venettä pääsee flaikkarilla käskemään melkeinpä sen takaosasta, jolloin sen kulkua pääsee osin näkemään kuin lintuperspektiivistä.

  • Targa 46 – Vuorineuvos vauhdissa
  • Targa 46 – Vuorineuvos vauhdissa
 
 

Targa 46

Pituus: 15,11 m
Leveys: 3,95 m
Paino: 11 000 kg perusmoottorilla perusvarustein
Moottori: 2 x 400-600 hv
Huippunopeus: mitattu 41 s (2x600 hv)
Hinta: perusmoottorilla perusvarustein alkaen n. 710 000 €, koeajetuilla Volvo Penta IPS 800 -moottoreilla ja kaikilla varusteilla lähes 1 000 000 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Targa boats

View all »

Also read:

More related articles

See all

Most viewed ads

Give feedback Close
We are collecting feedback on the site. Tell us what you think:
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.