Close
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Terhi 475 BR – Perustarpeet pikkukokoisena

Terhi 475 BR – Perustarpeet pikkukokoisena
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi
 • Terhi

Viiden-kuuden metrin tuplapulpettiveneet ovat mökki- ja huviveneilijöiden suosikkiluokkaa. Mitä jos sellaisen saisikin tavallista halvempana?

Avoin keulaosa. Tuplatuulilasit ja -pulpetit, joiden välissä on ovi. Kaksi penkkiä, kuski oikealla. Takana veneen levyinen sohva kolmelle. Viisi henkeä siis mahtuu tuulensuojaan, ja parhaassa myös tapauksessa sateensuojaan kuomun alle.

Huomattava osa suomalaisten moottoriveneistä on tällaisia. Ja vielä huomattavampi osa tällä hetkellä myytävistä uusista veneistä.

Keskivertoveneilijälle on paljon etuja näissä tuplapulpettiveneissä – tai hienommin muotoilluissa ja isommissa vastaavissa, eli bowridereissa.

Koko perhe mahtuu tuulensuojaan, mutta silti ulkosalle nauttimaan auringosta. Huonolla säällä ei varta vasten ajeta, joten koppivene ei tunnu kivalta vaihtoehdolta. Eikä veneissä nykyään myöskään paljoa yövytä, joten umpinaista keulakajuuttaa ei tarvita. Avoimesta keulasta on helpompi rantautua ja ulkoilmahenkiset (lapset) välillä viihtyvät siellä tuulen tuiverruksessa.

Viisi henkeä pulpettien taakse istuttava tuplapulpettivene maksaa kuitenkin uutena yleensä yli 20 000 euroa moottorin kanssa. Uudesta veneestä se ei ole paljoa. Mistä tahansa muusta kesäharrastusvälineestä se taas olisi aivan hirveästi. Lähinnä Suvi 5050 Duo on onnistunut olemaan vähän kohtuullisempi noin 15 000 euron pakettihinnallaan.

Nyt pienten ABS-muovisten veneiden iso tekijä Terhi pistää kerralla paremmaksi. Sen uusi 475 BR on merkin isoin malli. Nimi on inspiroitunut tyylitellymmistä bowridereista, vaikka kyllä tämä on nimenomaan tavallinen avovene tuplapulpeteilla.

Joka tapauksessa se on Suomen edullisin uusi viisi henkeä tuulensuojaan tuplapulpettien taakse istuttava vene. Pakettihinnat moottorin kanssa alkavat 12 000 eurosta. Lisävarusteilla ja isommalla koneellakin jäädään yhä alle 15 tontun.

Halpaveneeksi huippuohjaamo

Terhi 475 BR – Perustarpeet pikkukokoisena

Ulkoa 475 BR näyttää aikakoneessa matkustaneelta. Se kiiltelee uutuuttaan, mutta on muotoilultaan ja teippien oranssilta värimaailmaltaan kuin jostain ysäriltä.

Sisään astumalla tunnelma osittain muuttuu. Tässä päästäänkin tutustumaan ihan nykyaikaiseen pikkuveneeseen. Tervetuliaisiksi vene keikahtaa hieman sisäänastujan suuntaan; hyvä muistutus, että aika pienen paatin kanssa ollaan tekemisissä.

Tiloja liikkumiseen ei sisällä myöskään ole ylenpalttisesti, mutta oleelliset asiat ovat kunnossa. Penkit ovat erittäin hyvät säädettävät ”offshore”-malliset kuskilla ja hänen vierellään matkustavalla.  Pituussäädöllä ajo- ja matkustusasennon saa oikein hyviksi, kun jalatkin saa viistoille jalkatuille tukemaan ajoa entisestään.

Ratti ja kaukohallintalaite ovat nekin sopivasti käsillä. Penkin etuosan pystyyn kääntämällä saa juuri riittävästi tilaa seisaaltaan ajoon. Keskimittainen yltää silloin vielä hallintalaitteillekin. Kokonaisuutena kuskin penkki ja ajoasento ovat paremmat kuin monissa yli 100 000 euron veneissäkään.

Ohjauspulpetti ymmärrettävästi on aika kapea, mutta siihenkin on mahtunut perusmittarien lisäksi paikka kohtuukokoiselle karttaplotterille. Matkustajan puolen pulpetissa taas on isot säilytystilat. Päällä olevan ”hanskalokeron” lisäksi alla on auki kipattava laatikko, jonka uumenissa on sammutin.

Pikkuvarusteet ovat käytännössä usein tärkeitä. 475 BR:ssä on pulpetissa juomatelineet sekä virran ulosotto ”tupakansytytin”-tyylisellä pistokkeella. Kännykän akku ei saa loppua vesillä, joten sopivalla laturilla sen pysyy pistokkeen ansiosta latingissa.

Hyvät säilytystilat, kohtuulliset ihmistilat

Takana istumiseen pätee sama sääntö kuin pienemmissä henkilöautoissa. Jalat mahtuvat, jos kuski ei ole todella pitkä ja säätänyt penkkiään aivan taakse.

Kolme menee vierekkäin, jos eivät ole aivan järjettömiä köriläitä. Sellaisella jengillä myös veneen kulkuasento ei olisi enää kovin toimiva, vaan joku pitäisi saada keulaan tasapainottamaan.

Takapenkki on muuten perusasiallinen. Selkänojaa voisi kaivata jatkumaan hieman korkeammalle. Tyynyt eivät ole vakiovaruste, joten matkustajia yhtään pidempiä matkoja kuskaavan kannattaa hankkia ne ekstrana.

Takapenkillä ollaan kohtalaisessa tuulensuojassa, jos pulpettien väli on varustettu lisävarusteisella ovella. Se kannattaa totta vie ottaa, koska siitä hyötyvät myös kuljettaja ja etumatkustaja.

Oven toteutus ei kuitenkaan ole paras mahdollinen. Se on kaksiosainen, ja alaosan salpa tekee helposti naarmuja ohjauspulpetin reunaan. Myös muut hantaakit säilytyslokeroihin ovat halvan tuntuisia.

Vastapainona taas monet muut yksityiskohdat tuntuvat arvokkaan jämäkiltä, kuten knaapit köysille, pulpettien takana olevat penkit, jalkatuet ja askelmat keulakannen nurkissa pulpettien edessä. Hintaluokasta huolimatta kaikki ei todellakaan ole halpista.

Ja kokoluokasta huolimatta säilytystilojen määrä on aikamoinen. Köysilaatikoiden lisäksi keulassa on penkin alla iso tila, pulpettien alla on tilaa ja takapenkin alla on myös kookas tila muullekin kuin tankille ja akulle. Tilat ovat vielä lukittavia, köysibokseja lukuunottamatta.

Säilytystilaa siis riittää oikeastaan kaikkialla mikä ei veneessä ole avointa lattiaa. Kätevästi lattia eli turkki on sekin tasainen tavaroiden kuljettamista helpottamaan.

Pienestä koosta ei siis tarvitse pelästyä. Kunhan ihmiset eivät ole hurjan pitkiä, 475 BR riittää tilojen puolesta neljän-viiden hengen pieneen päiväkäyttöön tai yhteysveneeksi lähisaareen siinä missä reilun viiden metrin venekin.

 • Terhi 475 BR – Perustarpeet pikkukokoisena
 • Terhi 475 BR – Perustarpeet pikkukokoisena
 

Vene kallistuu, hinta ei

Vesillä kaikki ei ole aivan yhtä vakuuttavaa kuin rannassa. Yksin ajaessa veneen pienen koon ja aivan reunassa istumisen huomaa. 475 BR liikkuu kuskin painosta selvästi oikealle kallellaan. Tälle ei voi oikein muuta kuin tottua tai ottaa kaveri kyytiin.

Muuten liikkuminen tavallisilla veneilykeleillä ja suojaisilla vesillä on mukavan ongelmatonta. Alle puolimetrisessä aallokossa on luottavainen olo. Vene liikkuu ennalta-arvattavasti ja ottaa aallot kohtalaisen järkevästi.

Pahaan keliin tai syysmyrskyyn tällaisella veneellä ei kuitenkaan kannata lähteä, vaikka kuinka olisi lisävarusteista kuomua ja seikkailuhenkeä. Pienen veneen ominaisuudet tulevat väistämättä joskus vastaan.

Isomman veneen peräaallot saivat jo aikamoisia pomppuja ja pieniä jysäyksen ääniä runkoon. Matkustajat tuskin olisivat nauttineet, mutta kuskilla oli jopa ihan hauskaa.

Käännöksissä myös huomaa veneen kallistuvan aika paljon. Se ei ole oikea ongelma, sillä laidat ovat korkeat, joten vettä ei hörppäillä oikein millään. Lisäksi vene on mukavan tukevasti istuvan kuljettajan helposti hallittavissa.

Kokeiltu 50-hevosvoimainen Honda on järkevä valinta 475 BR:ään. Halvempi 40-heppainen olisi vain vähempitehoinen versio tästä samasta moottorista. Se on 500 euroa halvempi, mutta ei välttämättä enää jaksa sujuvasti liikuttaa isoimpia kuormia liukuvauhtiin.

60-heppainen kone taas olisi isommalla moottorilohkolla, painavampi, enemmän kuluttava ja 1 500 euroa tätä koeajettua kalliimpi. Näin se ei enää niin hyvin edusta veneen säästäväisyysfilosofiaa. Tuo kone sopii lähinnä jos ajaa paljon vene täynnä porukkaa.

Tällä 50-heppaisella ajelee plaanissa matkavauhtia mukavasti alle 10 litran tuntikulutuksella ja saa myös hyvät huippuvauhdit. Yksin sain pikku aallokossa vauhtia 30 solmua 6200 moottorin kierroksella. Sitten potkuri alkoi kavitoida, mikä tuntui mukavan selkeästi ja trimmi oli siitä helppo laskea takaisin alemmas. Pikku kokeilut ovat helppoja tällä hyvin hyppysissä olevalla veneellä.

Helppo ajaminen tekee 475 BR:stä hyvän veneen myös ensimmäistä venettä hankkivalle. Tuplapulpettivene on monikäyttöinen ratkaisu, jolla pärjää alkuun moneen menoon. Jos ajan mittaan innostuukin jostain tietystä käytöstä, kalastuksesta tai matkaveneilystä, tuplapulpettiveneestä ”pääsee eroon” helposti. Ne ovat haluttuja myös käytettyjen markkinoilla.

Ensimmäistä venettä hankkivalle tai muuten teknistä huolettomuutta kaipaavalle kivalta kuulostaa varmasti myös viiden vuoden takuu.

Monipuolisten tuplapulpettiveneiden maailmassa Terhi 475 BR on siis paitsi edullisin, niin järvikäyttöön ja merten suojaisiin saaristoliikkumisiin myös oikein toimiva vaihtoehto. Miksi maksaa liikaa, jos tämäkin riittää ja miellyttää.

Raimo Tengvall, kuvat Finnboat / Kari Wilen

Terhi 475 BR:

Pituus:4,75m
Leveys:1,85m
Paino:390 kg
Matkustajia:5
Moottori:40-60 hv
Huippunopeus:mitattu 30 s (1 hlö, 50 hv)
Hinta:8 490 €, paketti Honda BF50DK2LRTU -moottorilla 12 490 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Terhi boats

test
Terhi 450CC plus Suzuki 50Hv'20
10 000 €
test
Terhi 450 CC'20
10 990 €
test
Terhi 480BR + Suzuki DF60'21
16 900 €
test
Terhi 430'23
1 800 €
test
Terhi 400 C'21
6 000 €
test
Terhi 450'19
7 800 €
test
Terhi 450 c'22
10 490 €
test
Terhi Tammer 420 R '26
3 000 €
Safety instructions Nettivene.com
on mobile
My vehicles

More Terhi test drives

All test drives »
Terhi 480 Sport - vankka pikkusportti

Terhi 480 Sport - vankka pikkusportti

Terhi 450 CC – Keskeistä perusmoottoriveneilyä

Terhi 450 CC – Keskeistä perusmoottoriveneilyä

Terhi 400 C + Torqeedo – Sähköllä sähäkämpään vauhtiin

Terhi 400 C + Torqeedo – Sähköllä sähäkämpään vauhtiin

Tunnetta vai tehokkuutta - soutuveneet vertailussa

Tunnetta vai tehokkuutta - soutuveneet vertailussa

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene