Read 3 047   0

Veneen kevätkunnostus: 5 vinkkiä helpompaan vahaamiseen

Veneen kevätkunnostus: 5 vinkkiä helpompaan vahaamiseen
  •  
  •  
  •  

Vahaus on välttämätön osa lujitemuoviveneen omistajan kevätpuuhia. Vaha tuo kiiltoa ja muodostaa veneen gelcoatin pintaan likaa hylkivän kerroksen.

Veneen keväthoitoon hyvä tuote on puhdistava vaha, jolla saa helposti pois myös pesun jälkeen kylkeen jääneet nokivalumat. Samalla aineella saat helposti siistittyä myös sisämoottoriveneen pakoputken ympäristön.

Levitä vaha samalla hangaten pienelle alueelle kerrallaan. Jos pinnasta irtoava noki alkaa levitä veneen kylkeen, vaihda levitysliina puhtaaseen. Vanhat alushousut ja t-paidat kannattaakin unohtaa, sillä puhdistavan vahan levityksessä paras työväline on kertakäyttöinen kuituliina, jonka voi heittää roskiin sen alkaessa likaantua.

Kiillota puhtaalla ja kuivalla mikrokuituliinalla

Vaha kiillotetaan sen jälkeen, kun pinta on kuivunut vaaleaksi ja harsomaiseksi. Kiillotukseen hyvä väline on puhdas ja kuiva mikrokuituliina. Varaa työtä aloittaessasi useampi mikrokuituliina ja vaihda liina puhtaaseen, jos se likaantuu tai alkaa tukkeutua vahasta. Urakan jälkeen voit pestä mikrokuituliinat pesukoneessa.

Huolellinen vahaaja tekee puhdistavan vahan käytön jälkeen vielä toisen kierroksen veneen ympäri hyvän kiillon muodostavalla suojavahalla. Sen voi levittää liinalla tai sienellä ja kiillottaa puhdistavan vahan tapaan mikrokuituliinalla.

Laajempien pintojen käsittelyssä apua voi olla kiillotuskoneesta. Nykyiset nestemäiset vahat ovat kuitenkin kevyitä käyttää myös käsin vahatessa. Kaikkein helpoimpia käsittelyaineita ovat ruiskutettavat uv-suojapinnoitteet, jotka eivät vaadi mekaanista kiillotusta vaan ne käytännössä vain viimeistellään pyyhkäisemällä mikrokuituliinalla.

Hiomatahna palauttaa liituuntuneen veneen kiillon

Liituuntunut tai pinttynyt gelcoatpinta vaatii puhdistavia vahoja jykevämpiä aineita, jotka sisältävät myös hiovia ainesosia. Liituuntuminen on tyypillistä varsinkin vanhemmille, tummille gelcoat-pinnoille.

Yleisperiaate on, että koneellinen myllytys aloitetaan kohteen haastavuudesta riippuen karkeammalla aineella ja siirrytään kierros kierrokselta hienompiin laatuihin, jotta pintaan ei jää hiomajälkiä. Viimeisen silauksen kiillolle antaa jälleen suojavaha.

Alumiiniveneen pintaan riittää öljy

Myös alumiiniveneen voi vahata, mutta se ei ole välttämätöntä sillä luontaisesti muodostuva oksidikerros suojaa alumiinia. Pinnan voi sen sijaan kiillottaa pienellä määrällä ruiskutettavaa monitoimiöljyä tai alumiinirungon hoitoöljyä.

Syksyllä alumiinipinnoille voi levittää paksumman öljykerroksen ja jättää sen pyyhkimättä, jolloin talven aikana kertynyt lika ja pöly irtoaa keväällä pyyhkimällä.

Nettiveneen vinkit veneen vahaamiseen

1. Helppokäyttöisen nestemäisen puhdistavan vahan valinta helpottaa kevättoimia.

2. Varaa mukaan riittävä määrä liinoja, jotta voit vaihtaa rätin uuteen sen likaantuessa.

3. Älä käytä silikonia sisältäviä autovahoja, sillä gelcoatiin imeytyvä silikoni voi vaikeuttaa myöhempiä korjauksia.

4. Anna vahan kuivahtaa ja kiillota puhtaalla ja kuivalla mikrokuituliinalla.

5. Alumiiniveneen pintaa ei ole välttämätöntä vahata, vaan voit pyyhkäistä pinnan öljyllä.

Mika - Särkijärvi
Mika Särkijärvi Mika Särkijärvi on pitkän linjan viestintäalan ammattilainen, joka on onnistunut uppoutumaan niin työssä kuin vapaallakin veneilyyn, rakentamiseen, energia-alaan ja liikenteeseen liittyviin aiheisiin.
Safety instructions Nettivene.com
on mobile

More tips

All tips »
Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta
MAINOS

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?