Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

AMT 230DCs - ripeästi risteilylle

AMT 230DCs - ripeästi risteilylle
 • AMT
 • AMT
 • AMT
 • AMT
 • AMT
 • AMT
 • AMT
 • AMT
 • AMT
 • AMT
 • AMT
 • AMT

Kotimainen AMT nostaa sporttisella daycruiserillaan päiväristeilyn käsitteen uudelle tasolle.

Seitsemän metrisellä daycruiserilla on perinteisesti liikuttu 150-250 hv:n voimalla. Harvemmin juuri niissä on näkynyt kaikkein suurimpia koneita. Inkoon venesatamassa on kuitenkin vastassa AMT 230DCs, jonka peräpeilissä roikkuu 350 hirnuvaa kaakkia. Nettivene kokeili uutuutta ensimmäisenä Suomessa ja selvitti, mistä tässä on kyse.

Syy tähän yhtälöön on Suzukin. Kun he toivat lippulaivansa DF350:n markkinoille, heräsi kysymys: kiva kone, mutta mihin sen voisi ripustaa?

Perheelle ja kavereille kyytiä

AMT 230DCs - ripeästi risteilylle

Yhteistyöhön lähti AMT, joka paketoi Ruotsin asiakkailleen veneensä pääosin Suzukin koneilla. Otettiin suosittu 230DC, jonka perää ja peräpeiliä vahvistettiin. Ja voilá, Suzuki DF350 voitiin toivottaa tervetulleeksi!

Lopputulos on mielenkiintoinen. Luotiin siis retkivene, jolla WC:llä ja pentterillä varustettuna tarvittaessa pääsee 55 solmua. Mihin tällaista tarvitaan?

No, karrikoidusti voisi sanoa, että nyt säästyy rahaa. Jos perheessä väännetään kättä siitä, pitääkö veneen olla urheilullinen vaiko perheystävällinen, niin tässä olisi nyt sitten molempia. Päivällä toteutuu perheen toivoma saariretki ja illalla mennään aikuisten kesken vauhdikkaasti tukka hulmuten laituritansseille. Yhdessä veneessä yhdistyy siis kaksi maailmaa.

Toimivaa kruisailua

Koska AMT 230DCs perustuu jo koettuun 230DC -malliin, toimii päiväristeilyn logistiikka odotetun hyvin. Vetojääkaappi, pentteri ja kemiallinen WC (lisävarusteet) ovat jo löytäneet paikkansa. Hytissä voivat useimmat istua selkä suorana. Vaakatasossa siellä viihtyy pikku perhe. Syvässä perheystävällisessä istuinkaukalossa matkustaa turvallisesti 8 henkeä. Kulku etukannelle on esimerkillistä sivulle liukuvan ison portaikon ansiosta. 

Suojaisa tuulilasi nostaa seurustelutilan ambienssia. Meno on hiljaista ja mukavaa. Sisäsaariston kruisailussa tämä vene tuntuu samalta, kuin moni muu hyvin suunniteltu päiväristeilijä. Jos ei olisi tuota hirmupataa tuolla takana.

Halvalla hiljaa

Siinä se juju juuri onkin. Luukuttaminen tälläkin veneellä on pelkkä optio. Mukava matkavauhti asettuu 30. solmun paremmalle puolelle. Makuasia on, kuinka paljon. Jos vauhtia taasen pudottaa 25 solmuun, on melutaso reilun 3000 käyntikierroksen takia huomattavan alhainen. Iso mylly jauhaa silloin säästöliekillä. 

Hillitty konversaatio kanssamatkustajien kanssa sujuu ongelmitta samalla kun fossiilista polttoainetta säästyy. Kulutus asettuu n. litraan / merimaili, tai keskiarvoltaan noin 24 litraan tunnissa. 

Työntöä ja pitoa

Mutta houkutellaanpas AMT 230DCs:n toista luonteenpiirrettä esiin. S- on lyhenne sanasta Sport.

4,4 -litrainen V6 Suzuki vastaa kaasukahvan kallistukseen heti. Vapaasti hengittävät 350 hevosta potkaisevat AMT:n kiitettävästi liikkeelle. Yksi merkillepantava seikka on tämän paketin työntövoima. Sitä näyttäisi riittävän tasaisesti tappiin asti, joka oli tällä retkellä 53 solmua.

Toinen kulmakarvojen kohottaja on potkurien pito. Tiukoissa kaarteissa, tai huippunopeudessa, Suzuki näyttää purevan kiinni mereen kuin minkki haahkaan. Päästämättä irti kertaakaan. Edes koneen ylitrimmaaminen ei johda pidon irtoamiseen, vaan ainoastaan laukkaamiseen.

Selitys löytyy pinnan alta. Suzuki D350:n valttina on sen Dual Prop -tuplapotkurijärjestelmä. Vastakkaisiin suuntiin pyörivät potkurit ovat sisäperäkoneissa toki tuttu juttu, mutta perämottoreista niitä on saanut hakea. Hyvä pito tietänee myös matka-ajossa hyvää hyötysuhdetta.

 • AMT 230DCs - ripeästi risteilylle
 • AMT 230DCs - ripeästi risteilylle
 

Vakaa ja helppo ajaa

AMT on vauhdissakin suuntavakaa tällä isolla koneella. Tehostamaton ohjaus voi tuntua jopa hieman raskaalta. Toisaalta, kaarreajossa ohjauksen vastavoimia ei esiinny. Vene kääntyy tasapuolisesti molempiin suuntiin ketterästi. AMT-veneiden Mikael Winqvist kehottaa kokeilemaan myös peruuttamista. Dual Prop tekee tästä veneestä helposti hallittavan, vaikka satamassa olisi pakko edetä takaperin.

Suzukin ja AMT:n liitto näyttää siis varsin onnistuneelta. Vene ja kone täydentävät toisiaan mukavasti. Lopputuloksena on vakaa ja helposti ajettava paketti, jonka ajamiseen ei tarvita kilpavenelisenssiä, mutta joka on silti urheilullinen ajaa. Voimaa ja vääntöä riittää mihin tahansa vesiurheiluun. Hintaero tavalliseen 230DC:een varustettuna BF250 Hondan koneella on 13.490€.

Hinnalla saa paitsi mielenkiintoisia ajoelämyksiä, varmasti myös laiturikeskustelun käyntiin.

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

AMT 230DCs

Pituus:6,90 m
Leveys:2,60 m
Paino:1.350 kg
Henkilömäärä:8 henk.
Tehoalue:350 hv
Suunnitteluluokka:C
Nopeus:55 kts 2 hengen kuormalla (arvio)
Pohjan V-kulma (perässä):20°
Tankki:220 L
Hinta:73.990€ Suzuki DF350A -koneella
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.

Myytävät AMT -veneet

test
AMT 210 DC'19
47 900 €
test
AMT BR190'19
29 800 €
test
AMT 210 DC'20
44 990 €
test
AMT BR175'20
23 500 €
test
AMT DC 210'21
58 900 €
test
AMT 210BR *Varusteltu vaihtoehto*'20
53 900 €
test
AMT 210 DC'19
47 000 €
test
AMT 230 DCS'22
72 000 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää AMT koeajoja

Kaikki koeajot »
AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

AMT 190 R – Helppouden hienoutta

AMT 190 R – Helppouden hienoutta

AMT 175 BR Aluminum – Mestarien kokoelmalevy

AMT 175 BR Aluminum – Mestarien kokoelmalevy

AMT 175 BR – Miellyttävä kesäkaveri

AMT 175 BR – Miellyttävä kesäkaveri