Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Silver Eagle BR 640 – Iso hengailtava aluvene

Silver Eagle BR 640 – Iso hengailtava aluvene
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver

6-7-metrisistä kotimaisista lasikuitukantisista alumiiniveneuutuuksista Silver pyrkii astetta mukavampaan oleiluun. Tämä lienee koko perheen mieleen.

Trendit ovat kummia juttuja: jostain ne tulevat ja sitten kaikkien on syytä osallistua. Muodissa on myös hassua, miten pitää yhtä aikaa olla erottuvan persoonallinen ja samanlainen kuin muut.

Suomalaisissa veneissä selkein muotivillitys vuonna 2016 on ollut isohkot noin 6-7-metriset lasikuitukantiset alumiiniveneet. Alan veteraani Buster toi muuta mallistoaan hienostuneemman lasikuitukantisen Magnum E:n. Finnmaster täräytti vesille aivan uuden Husky-malliston. Silver toi tämän BR 640:n.

Ja vaikkei juuri nyt uusia tämän koon malleja tullutkaan, Yamarin Cross tarjoaa myös aina kovia vaihtoehtoja. Faster taas tässä kokoluokassa on astetta työvenemäisempi. Ulkomaisia kilpalijoita on esimerkiksi Nordkapp Avant Ranger.

Tässä porukassa Silver Eagle BR 640 näyttää asiaan vihkiytymättömän silmään ehkä kovin samanlaiselta, eli muodin mukaiselta. Mikäs se on se joukon sisällä erottuva persoonallisuus, vai onko sitä?

Lämminhenkistä auringonpalvontaa

Silver Eagle BR 640 – Iso hengailtava aluvene

BR 640:n ajatus alkaa aueta, vasta kun astuu sen sisään. Vastassa ei olekaan yhtä karskin kylmää alumiinia kuin ulkokuoressa. Päinvastoin, penkeissä on kutsuvasti lämpimän henkiset rusehtavat pehmusteet ja lattialla (lisävarusteinen) mukava ruskea matto.

Keulassakin on molemmin puolin suuret säilytystilat ja istuimet (lisävarusteisine) pehmusteineen. Joissain kilpailijoissahan keula on karua ja tyhjää tilaa ilman penkkejä, tässä sielläkin voi hengailla. Koeajoveneessä oli kuskilla ja hänen vierellään myös leppoisamman sohvamaiset lisävarusteistuimet oleilukäyttöön.

Ihan vakiona on auringonottotasoksi muuntuva peräpenkki pehmusteineen. Sen saa täyteen leveyteensä vain moottorin ollessa alhaalla, eikä moottoria saa tällöin missään nimessä nostaa.

Muutamassa käden käänteessä niin penkkilevyt kuin pehmusteetkin kääntyvät tasoksi, jossa riittää leveyttä vaikka kolmelle. Kuten kuvista näkyy, tila jatkuu pitkälle, aivan moottoriin asti. Kukin unelmoikoon tai kuvitelkoon itse, mihin tällaista kolmen hengen makoilutilaa tarvitaan.

Jos pehmusteet ottaa pois, taso on kätevä vaikka heittokalastuksessa saaliin vaanimiseen. Kuvissa moottorin ympärillä näkyvä vesihiihtokaari on lisävaruste, joten sekään ei tule kalastuksen tielle, jos ei sitä valitse.

Ja vesihiihtokaaresta puheen ollen, myös vesiurheilukamppeiden kanssa touhuamiseen iso taso voi olla kätevä.

Hyvät kyydit hiljaisesti

Nostetaanpa takapenkki ylös ja lähdetään ajamaan. Silver Eagle BR 640 on isona alumiinimenijänä kuitenkin periaatteessa ensijaisesti suunniteltu ajamiseen, vaikka sisustusratkaisut suosisivatkin laiturissa oleilua.

Koeajoveneen 150-heppainen Honda tuntuu monipuolisen hyvältä ratkaisulta tähän veneeseen. Liukuun noustaan kevyesti useammankin hengen kuormalla. Paukkuja riittää hyvin senkin jälkeen, huippunopeudeksi on Silverin tekemissä mittauksissa saatu 39 solmua.

Kulutus pysyy silti kurissa, 20-25 solmun matkavauhdilla reilussa 0,7 litrassa merimailia kohti. Kiinteä 140 litran bensatankki riittää näin yli seitsemän tunnin ja lähes 200 merimailin ajoon.

Moottorisuositukset ovat välillä 115-200 hevosvoimaa. Säästäväinen pärjännee pienimmälläkin koneella ja tehonnälkäinen ottaa joka tapauksessa isoimman, oli järkeä tai ei. Pakettien mukana Silverillä tulee Hondan moottoreita viiden vuoden takuulla.

Ajossa Eagle BR 640 on mukavan tuntuinen tapaus. Veneen kulku on asiallista, ja asento kivasti vielä säädeltävissä vakiovarusteisilla trimmitasoilla.

Keskitason merenkäyntikin vielä menettelee, mutta mikään todellinen extreme-vene Silver ei ole. Tarkoitus on olla hyvä niissä keleissä missä tavalliset veneilijät liikkuvat, ja se todella onnistuu.

Erityisen hienoa on hiljaisuus kuljettajan kohdalla. 150-heppainen Honda ei pidä liikaa ääntä, ja myös tuulensuoja on loistava. Viima ei suhise eikä osu kuljettajaan muutenkaan, vaikka tunnelma veneessä on mukavan avonainen.

 • Silver Eagle BR 640 – Iso hengailtava aluvene
 • Silver Eagle BR 640 – Iso hengailtava aluvene
 

Satsatako mukavuuteen vai myös ajoon?

Isoin miinus koeajoveneessä oli sen lisävarusteiset leveät istuimet pulpetin takana. Ne tosin voivat toisten makuun olla jopa isoin plussa.

Vakiovarusteisena BR 640:ssä on nykyaikana tyypilliset pyörivät kuppi-istuimet, joissa kuskin penkin etureuna on nostettavissa. Lyhyt istahdus niillä varustettuun yksilöön kertoi, että ne ovat asialliset ja niiden ympärille jää runsaasti avointa lattiatilaa.

Hengailuveneeseen on kuitenkin haluttu tuoda myös nämä kuvissakin näkyvät sohvamaisemmat vaihtoehdot. Niissä voi istua tai röhnöttää monissa erilaisissa asennoissa. Kuskin penkki on 55 cm leveä ja matkustajan vielä leveämpi, 70 cm. Siihen voi mahtua kaksikin henkeä, vähintäänkin aikuinen ja pieni lapsi.

Näiden penkkien myötä veneen sisätilasta tulee ahtaamman tuntuinen ja liikkuminen vähän hankaloituu. Kovassa ajossa näissä penkeissä ei myöskään pysy paikallaan yhtä hyvin kuin kuppimaisissa istuimissa. Varsinkin matkustajan penkki tuntuu myös jäävän liian kauas pulpetista.

Leppoisassa hitaan vauhdin kruisailussa nämä penkit taas ovat omiaan. Asentoja voi ottaa monenlaisia ja matkustaja voi vaikka kääntää selkänojallaan penkin osoittamaan taaksepäin. Pikku (lisävaruste)pöydät juomatelineineen tulevat myös näissä meiningeissä hyödyllisiksi.

Kokonaisuutena Eagle BR 640:n valtteja ovat mukavuus ja muunneltavuus. Sen saa tehtyä kyllä myös vaikkapa kalaveneeksi, varsinkin heittokalastukseen. Silloin takataso on kätevä ja alumiinisilla lattiapaneeleilla lisävarusteltuna se kestää käyttöä vieläkin paremmin.

Silti ominaisimmillaan ja alumiiniveneiden joukossa erityisimmillään se on tyylikkäästi mukavuusvarusteltuna. Huvivenekäyttöön se voi tarjota lukuisten alumiinikilpailijoidensa joukosta kaikkein parasta viihtymistä. Tätä mukavuuspainotteista ja muunneltavaa tilaa arvostavat varmasti myös muut perheenjäsenet, jos heiltä kysytään.

Raimo Tengvall, kuvat Raimo Tengvall ja Finnboat / Kari Wilen

Silver Eagle BR 640:

Pituus:6,40 m
Leveys:2,25 m
Paino:840 kg + moottori 220 kg (115-150 hv)
Matkustajia:8
Moottori:115-200 hv
Huippunopeus:39 s (2 hlö, 150 hv)
Hinta:31 900 €, Honda BF150AK2XU -moottorilla 47 990 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Silver -veneet

test
Silver * VENE+TRAILERl TAKUU 60KK *'23
test
Silver Beaver'23
21 500 €
test
Silver Viper DCz - 1/4 osuus 18000e'21
72 000 €
test
Silver Fox br '22
25 850 €
test
Silver Shark ccx'22
44 800 €
test
Silver Viper'22
81 500 €
test
Silver Viper DCz'22
74 900 €
test
Silver Silver Beaver BR'21
21 500 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Silver koeajoja

Kaikki koeajot »
Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Silver Tiger – eläintarhan uusin tulokas

Silver Tiger – eläintarhan uusin tulokas

Täysin uudistettu Silver Hawk BR – hieman tuttua ja turvallista

Täysin uudistettu Silver Hawk BR – hieman tuttua ja turvallista

Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?

Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?