Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Vaihda salasanasi

Jos haluat vaihtaa käyttäjätilisi salasanan, anna sähköpostiosoitteesi
Koeajot
28.06.2018

Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?

Muodikkaista tuplapulpetti-lasikuitu-alumiiniveneistä Silver Fox BR on juuri ja juuri edullisin. Silti se tuntuu kätevältä ja hienolta laatuveneeltä.

Ilmeisesti he olivat oikeassa jo noin 30 vuotta sitten. Vuonna 1990 Ähtärissä Buster-veneiden parissa työskennellyt porukka lähti työpaikastaan, kun he eivät saaneet toteuttaa ideaansa lasikuitukantisista alumiiniveneistä. He perustivat Silverin, ja loppu onkin historiaa – eikä vain Silverin historiaa.

Silverin perusideaa alumiinirungon ja lasikuitukannen yhdistelmästä ruvettiin 2000-luvulla innokkaasti kopioimaan. Siitä tuli venemateriaalien ykkösmuoti-ilmiö Suomessa. Niitä ovat esimerkiksi Yamarin Cross, Finnmaster Husky, Bellan uudet Falcon-veneet ja isommassa kokoluokassa XO:n veneet. Jopa itse Buster on välillä seikkaillut lasikuitukansien parissa, sekä Drive-mallistonsa että E-malliversioidensa kanssa.

Silverillä on ehkä silti jonkinmoinen etulyöntiasema näiden parissa. Näin ainakin tuntuu, kun katsoo sen pienimmän Fox-mallin täysin uutta versiota. Vene näyttää oikein viimeistellyltä ja modernilta.

Silti Fox BR:n pakettihinnat ovat muutaman satasen edullisempia kuin piirun verran pienemmällä ja vanhemmalla Yamarin Cross 49 BR -mallilla. Foxin saa 40-heppaisella karvan alle 22 000 euron, ja 60-heppaisella juuri alle 24 000 euron. Vielä mahdollisuuksien rajoissa olevia summia monen veneenostajan mieleen.

Avara Avant

Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?

Fox on itse asiassa kaksi mallia, Avant ja BR. Näistä Avant on peräpenkiltä ajettava leveän sivupulpetin malli. Keulaan mahtuu isoa tavaraa vaikkapa yhteysvenekäytön mökkiroudailuja ajatellen. Ahtaammin kalustettuun tuplapulpettimalliin verrattuna Avantissa on myös esimerkiksi heittokalastajan vähän helpompi liikkua veneen puolilta toiselle.

Lyhyt kokeilu Avantilla antoi positiivisen kuvan. 50-hevosvoimaisella moottorilla Avant lähti liukuun kolmella hengellä jopa niin, että kaikki istuivat takapenkillä. Ajaminen tuntui tukevalta ja loogiselta myös aallokossa. Peräpenkiltä ajettaessa tyrskyt eivät täräytä takamukseen niin kovaa kuin edempää ajettavassa tuplapulpetissa.

Monelle peräpenkiltä ajettavalle tyypilliseen tapaan penkin ja pulpetin väli on pitkä. Penkiltä ajettaessa on siis kuroteltava hallintalaitteisiin, mikä vähentää tuntumaa veneeseen. Toisaalta seisten ajamiseen ja pulpetin oikeaan laitaan matkustajan paikalle liikkumiseen on tilaa.

Erityisen hienosti Avant hoitaa tavarankuskauspuolen. Pulpetin ja sen edessä olevan penkin alla on iso laakea tila. Lisäksi keulassa ja perässä penkkien alla on aika isot tilat. Joku saattaisi kaivata vieläkin isompaa avotilaa keulaan, mutta sellaiseen kuormakäyttöön on sitten vaikka Bustereita… Fox Avantkin on selkeästi hippuisen hienostunut tapaus, ja sen ansiosta tuntuu hintansa arvoiselta. Se kun ei ole 50-heppaisellakaan kuin 19 490 euroa.

 

Suojaisampi ja penkitetympi BR

Silver Fox BR on vastaava ratkaisu kuin hurjan moni tällä hetkellä myytävä vene. Alurunko, lasikuitukansi, tuplapulpetti ja sen takana tilat viidelle. Suunnilleen tämä tilaratkaisu on veneissä noin 6,5-metrisiin asti. Vasta sitä suuremmissa takapenkiksi tulee U-sohva.

Perustilojen puolesta Fox BR siis hoitaa lähes saman kuin tuplasti kalliimmat reilun kuuden metrin muskelimmat mallit. Toki tilaa on hieman naftimmin tavaroille ja ihmisten väliin jää vähemmän hajurakoa. Silti tälläkin kyllä pärjää.

Takapenkille mahtuvat 185-senttisetkin istumaan, jos pulpetin ääressä yksittäispenkeillä istuu saman mittaiset. Vasta sitä pidemmillä pituussuuntainen tila loppuu kesken. Leveyssuunnassa kolme hoikkaa menee takapenkille helposti, kolme harteikkaampaa vaikeasti. Sivulta tilaa syö kuomukotelon reuna.

Kuomukotelo on aina saman muotoinen, mutta itse kuomu on lisävaruste. Se menee hyvin näppärästi takapenkin alle isoon säilytystilaan. Koko penkki aukeaa ja myös istuintyynyjen ollessa paikallaan pysyy kivasti kaasujousilla auki. Tilassa on myös akku ja paikka kahdelle 25 litran irtotankille. Vene on selvästi ajateltu pienille järville, joissa ei ole veneiden tankkausasemaa. Tämän kokoiset tankit vielä juuri nappaa mukaan autoon ja sillä huoltsikalle.

Fox BR:n keulassa etupenkkien alla on säilytystilat, joihin menee kohtuullisesti tavaraa. Paapuurin eli matkustajan puoleinen säilytystila jatkuu pulpetin alle, joten vähän pidemmätkin vavat mahtuvat. Aivan keulassa on kätevä avoin köysitila.

Etupenkeissä ja tilaratkaisuissa siellä on silti veneen pienen koon myötä tiettyä miniatyyria. Lapset varmaan tykkäävät. Penkkeihin saa lisävarusteena patjat ja lisäksi halutessaan koko keulan voi patjoittaa auringonottotasoksi.

Vaikka istumatilaa riittäisi useammallekin, Fox BR on rekisteröity vain viidelle. Monipuolisten ja laadukkaasti viimeisteltyjen tilaratkaisujen myötä meinaa unohtaa, että tämä on pieni alle viisimetrinen vene.

  • Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?
  • Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?
 
 

Silver Fox BR

Pituus: 4,95 m
Leveys: 1,95 m
Paino: 540 kg + varusteet + moottori
Matkustajia: 5
Moottori: 40-60 hv
Huippunopeus: mitattu 31 s (2 hlö, 60 hv)
Hinta: vene alkaen 15 550 euroa, paketti Honda BF60AK1LRTU -moottorilla 23 990 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Silver -veneet

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki

LUETUIMMAT

Anna palautetta Close
Keräämme palautetta uuden sivuston käyttäjäkokemuksesta. Vaikuta ja kerro mielipiteesi:
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.