Close
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?

Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver
 • Silver

Muodikkaista tuplapulpetti-lasikuitu-alumiiniveneistä Silver Fox BR on juuri ja juuri edullisin. Silti se tuntuu kätevältä ja hienolta laatuveneeltä.

Ilmeisesti he olivat oikeassa jo noin 30 vuotta sitten. Vuonna 1990 Ähtärissä Buster-veneiden parissa työskennellyt porukka lähti työpaikastaan, kun he eivät saaneet toteuttaa ideaansa lasikuitukantisista alumiiniveneistä. He perustivat Silverin, ja loppu onkin historiaa – eikä vain Silverin historiaa.

Silverin perusideaa alumiinirungon ja lasikuitukannen yhdistelmästä ruvettiin 2000-luvulla innokkaasti kopioimaan. Siitä tuli venemateriaalien ykkösmuoti-ilmiö Suomessa. Niitä ovat esimerkiksi Yamarin Cross, Finnmaster Husky, Bellan uudet Falcon-veneet ja isommassa kokoluokassa XO:n veneet. Jopa itse Buster on välillä seikkaillut lasikuitukansien parissa, sekä Drive-mallistonsa että E-malliversioidensa kanssa.

Silverillä on ehkä silti jonkinmoinen etulyöntiasema näiden parissa. Näin ainakin tuntuu, kun katsoo sen pienimmän Fox-mallin täysin uutta versiota. Vene näyttää oikein viimeistellyltä ja modernilta.

Silti Fox BR:n pakettihinnat ovat muutaman satasen edullisempia kuin piirun verran pienemmällä ja vanhemmalla Yamarin Cross 49 BR -mallilla. Foxin saa 40-heppaisella karvan alle 22 000 euron, ja 60-heppaisella juuri alle 24 000 euron. Vielä mahdollisuuksien rajoissa olevia summia monen veneenostajan mieleen.

Avara Avant

Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?

Fox on itse asiassa kaksi mallia, Avant ja BR. Näistä Avant on peräpenkiltä ajettava leveän sivupulpetin malli. Keulaan mahtuu isoa tavaraa vaikkapa yhteysvenekäytön mökkiroudailuja ajatellen. Ahtaammin kalustettuun tuplapulpettimalliin verrattuna Avantissa on myös esimerkiksi heittokalastajan vähän helpompi liikkua veneen puolilta toiselle.

Lyhyt kokeilu Avantilla antoi positiivisen kuvan. 50-hevosvoimaisella moottorilla Avant lähti liukuun kolmella hengellä jopa niin, että kaikki istuivat takapenkillä. Ajaminen tuntui tukevalta ja loogiselta myös aallokossa. Peräpenkiltä ajettaessa tyrskyt eivät täräytä takamukseen niin kovaa kuin edempää ajettavassa tuplapulpetissa.

Monelle peräpenkiltä ajettavalle tyypilliseen tapaan penkin ja pulpetin väli on pitkä. Penkiltä ajettaessa on siis kuroteltava hallintalaitteisiin, mikä vähentää tuntumaa veneeseen. Toisaalta seisten ajamiseen ja pulpetin oikeaan laitaan matkustajan paikalle liikkumiseen on tilaa.

Erityisen hienosti Avant hoitaa tavarankuskauspuolen. Pulpetin ja sen edessä olevan penkin alla on iso laakea tila. Lisäksi keulassa ja perässä penkkien alla on aika isot tilat. Joku saattaisi kaivata vieläkin isompaa avotilaa keulaan, mutta sellaiseen kuormakäyttöön on sitten vaikka Bustereita… Fox Avantkin on selkeästi hippuisen hienostunut tapaus, ja sen ansiosta tuntuu hintansa arvoiselta. Se kun ei ole 50-heppaisellakaan kuin 19 490 euroa.

 

Suojaisampi ja penkitetympi BR

Silver Fox BR on vastaava ratkaisu kuin hurjan moni tällä hetkellä myytävä vene. Alurunko, lasikuitukansi, tuplapulpetti ja sen takana tilat viidelle. Suunnilleen tämä tilaratkaisu on veneissä noin 6,5-metrisiin asti. Vasta sitä suuremmissa takapenkiksi tulee U-sohva.

Perustilojen puolesta Fox BR siis hoitaa lähes saman kuin tuplasti kalliimmat reilun kuuden metrin muskelimmat mallit. Toki tilaa on hieman naftimmin tavaroille ja ihmisten väliin jää vähemmän hajurakoa. Silti tälläkin kyllä pärjää.

Takapenkille mahtuvat 185-senttisetkin istumaan, jos pulpetin ääressä yksittäispenkeillä istuu saman mittaiset. Vasta sitä pidemmillä pituussuuntainen tila loppuu kesken. Leveyssuunnassa kolme hoikkaa menee takapenkille helposti, kolme harteikkaampaa vaikeasti. Sivulta tilaa syö kuomukotelon reuna.

Kuomukotelo on aina saman muotoinen, mutta itse kuomu on lisävaruste. Se menee hyvin näppärästi takapenkin alle isoon säilytystilaan. Koko penkki aukeaa ja myös istuintyynyjen ollessa paikallaan pysyy kivasti kaasujousilla auki. Tilassa on myös akku ja paikka kahdelle 25 litran irtotankille. Vene on selvästi ajateltu pienille järville, joissa ei ole veneiden tankkausasemaa. Tämän kokoiset tankit vielä juuri nappaa mukaan autoon ja sillä huoltsikalle.

Fox BR:n keulassa etupenkkien alla on säilytystilat, joihin menee kohtuullisesti tavaraa. Paapuurin eli matkustajan puoleinen säilytystila jatkuu pulpetin alle, joten vähän pidemmätkin vavat mahtuvat. Aivan keulassa on kätevä avoin köysitila.

Etupenkeissä ja tilaratkaisuissa siellä on silti veneen pienen koon myötä tiettyä miniatyyria. Lapset varmaan tykkäävät. Penkkeihin saa lisävarusteena patjat ja lisäksi halutessaan koko keulan voi patjoittaa auringonottotasoksi.

Vaikka istumatilaa riittäisi useammallekin, Fox BR on rekisteröity vain viidelle. Monipuolisten ja laadukkaasti viimeisteltyjen tilaratkaisujen myötä meinaa unohtaa, että tämä on pieni alle viisimetrinen vene.

 • Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?
 • Silver Fox BR – Lajinsa edullisin ja paras?
 

Oikein toimivaa ajamista

Vesillä pienuuden toisaalta huomaa ja toisaalta ei. Aallokossa ja isolla kuormalla voi ehkä huomata, muuten ei.

Koeajetulla 60-heppaisella moottorilla kyyti on todella vaivatonta ja iloista. Kolmen hengen porukallakin saatiin 30 solmua, kahdella hengellä 31 solmua. Taloudellisimmat matkavauhdit löytyvät Silverin omien mittausten mukaan heti liukukynnyksen yläpuolelta 17-20 solmun vauhdeista. Silloin mennään 0,5 litralla per meripeninkulma. Hyvän tuntuisessa 22-25 solmun marssivauhdissa ollaan noin 0,6 litrassa. Ihan huipputaloudellinen tämä yhdistelmä ei siis ole, muttei pahasti janoinenkaan.

Hintaeroa 40-heppaiseen on kaksi tonnia ja 50-heppaiseen puolitoista. Ne ovat keskenään saman kokoisia, pienempiä moottoreita kuin tämä kuusikymppinen. Järkivaihtoehto pienemmille kuormille voisi siis olla 50 hv. Jos taas ajaa vene täydempänä ja yhtään nauttii vaivattomasta kyydistä, kannattaa satsata 60-heppaiseen. Sen jälleenmyyntiarvokin voi olla sitten aikanaan parempi.

Halutessaan hitaasti mateluvauhtiakin pääsee: kaikissa saatavissa moottoreissa on vakiona uistelunopeuden säätö. Alle parin solmun vauhtiinkin voi päästä tyhjäkäyntikierroksia laskemalla. Tässä tapauksessa saatiin tyhjäkäynniksi pienimmillään 750 rpm.

Ajossa tyynemmällä kelillä pikkuvenehän riittää hyvin, mutta aallokko voi olla kysymysmerkki. Onneksi sellaiseen päästiin, sekä myös isojen veneiden peräaaltoihin. Fox kyllä pompahtaa, mutta tekee sen ja laskeutumisen hallitusti. Rungossa on jykevyyttä, joka luo varmaa oloa. Veneen käytös ei muutenkaan yllätä.

Erityisen hyvää hallinnan tunteelle tekevät mainio kuskin penkki ja ajoasento. Näissä pulpetin ääressä olevissa yksittäispenkeissä on perusveneeksi huippuhyvä sivutuki. Sen myötä isomman elopainon kaverit toisaalta voivat tuntea olon liian ahtaaksi.

Jaloille on pulpetin alla hyvä tuki, joten säätämällä penkin pituussäätö oikeaan kohtaan istuu todella tukevasti ja kuin osana venettä. Kaukohallintalaitekin on asetettu kivasti sellaiseen asentoon, että sen runko-osa toimii pikku käsinojana.

Tuulilasi on ehkä uuden Fox-mallin huomiota herättävin osa ensinäkemältä, mutta myös ajossa. Se on sekä modernin että tavallaan keskeneräisen näköinen. Varsinaisia karmeja ei ole, mutta pleksilasin pieni tumma yläreuna meinaa silti osua ajaessa näkökenttään. Lasi nimittäin on aika matala. Kuomun kanssa voi tuntua ahtaalta. Penkissä ei ole korkeussäätöä, eli alemmas ei pääse.

Avonaisena ajaessakin tuuli käy otsaan sen verran, että vähänkään viileämmällä pipo on suositeltava. Silti tuo pieni puhuri ei ole vielä varsinainen täysi vastatuuli, jonka tuntee vasta seisomaan noustessa. Penkin kääntyvä etureuna mahdollistaa seisomisen tilavasti ilman penkin siirtoa.

Vaikkei tuulensuoja edessä ole ihan huippua, niin silti sitä riittää hyvin myös takapenkille. Pitkälle sivuille jatkuvat pleksit varmasti auttavat tässä. Takana kaiteista saa hyvin otteen ja takapenkillä matkustus on muutenkin oikein mukiinmenevää (vaikka mukitelineet kyllä puuttuvatkin, hehheh…).

Varustelun suuri ja näyttävä asia on vakiovarusteinen 9-tuumainen Raymarine Axiom -karttaplotteri kosketusnäytöllä. Ihan kiva, kunhan veneellä liikutaan sen verran isossa vesistössä, että siitä on kartta. Toivottavasti paikallinen venemyyjä tietää, onko halutusta järvestä sellainen tai erillisellä karttakortilla hankittavissa. Karttatietojen lisäksi mukana tulee kaikuluotain ja näyttö kertoo myös laajasti Honda-moottorin dataa.

Hyvällä varustelullakin kokonaisuuden hinta pysyy siedettävän 25 000 euron tienoilla, vaikka hankkisi ekstraakin, kuten kuomun tai trailerin.

Koeajon jälkeenkään on vaikea sanoa, miksi tarvitsisi hieman tätä isompaa ja selvästi kalliimpaa venettä. Tällä pääsee fiksusti perheen tai muutaman kaverin kanssa vesille. Se varmasti riittää monille. Esimerkiksi sinänsä hieno ja monipuolinen Falcon BR 5 on vähän isompi ja yli viisi tonnia kalliimpi. Suunnilleen sama koko ja hinta on Silver Hawk BR:llä. Ja oikein selkeät parannukset Fox BR:stä ylöspäin olisivat jo lähes tuplahintaisia. Tämä on juuri sellainen perusvene, mitä tällä hetkellä voi toivoa.

Raimo Tengvall, kuvat Kari Wilen/Finnboat ja Raimo Tengvall

Silver Fox BR

Pituus:4,95 m
Leveys:1,95 m
Paino:540 kg + varusteet + moottori
Matkustajia:5
Moottori:40-60 hv
Huippunopeus:mitattu 31 s (2 hlö, 60 hv)
Hinta:vene alkaen 15 550 euroa, paketti Honda BF60AK1LRTU -moottorilla 23 990 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Silver boats

test
Silver * VENE+TRAILERl TAKUU 60KK *'23
test
Silver Beaver'23
21 500 €
test
Silver Fox br '22
25 850 €
test
Silver Shark ccx'22
44 800 €
test
Silver Viper'22
81 500 €
test
Silver Fox Br'21
22 350 €
test
Silver Viper DCz'22
74 900 €
test
Silver Silver Beaver BR'21
21 500 €
Safety instructions Nettivene.com
on mobile
My vehicles

More Silver test drives

All test drives »
Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Silver Tiger – eläintarhan uusin tulokas

Silver Tiger – eläintarhan uusin tulokas

Täysin uudistettu Silver Hawk BR – hieman tuttua ja turvallista

Täysin uudistettu Silver Hawk BR – hieman tuttua ja turvallista

Silver Shark BRX – Pelkällä alulla ronskimmin

Silver Shark BRX – Pelkällä alulla ronskimmin