Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Forgot Password

Please enter email id to reset password
Koeajot
05.04.2019

Täysin uudistettu Silver Hawk BR – hieman tuttua ja turvallista

Silver Hawkin ystävät löytävät uudesta mallista paljon uutta, mutta myös helposti tunnistettavan haukan.

Itsekeskeiset valtionjohtajat ja ikääntyvät julkkikset sen tietävät. Väistämättä saavutetaan lakipiste, jolloin maineen ylläpitämiseen ei pelkkä kasvojenkohotus enää riitä.

Veneissä on sama juttu. Ennen pitkää tarvitaan uutta. Tälle kesälle oli siten nähtävästi supersuositun Silver Hawkin vuoro uudistua. Se tehtiin putsaamalla suunnittelupöytä kokonaan ja aloittamalla puhtaalta paperilta.

Onko vanhassa vara parempi?

Täysin uudistettu Silver Hawk BR – hieman tuttua ja turvallista

Päätös ei varmaan ollut helppo. Onhan haukka kerännyt ympärilleen uskollisen käyttäjäkunnan aina siitä asti, kun sen tuotanto aloitettiin vuonna 1991 Buster -karkureiden toimesta. Noin puolet kaikista myydyistä Silver -veneistä on ollut Hawkeja. Se tekee noin 10.000 myytyä paattia.

Silver -veneitä valmistavalla Terhitecillä oli siis paljon hävittävää. Vaarana on tietenkin, että muutokset koetaan liian kovina eivätkä vanhat asiakkaat enää tunnista mallia omakseen. Merkkiuskollisuutta rakennetaan vuosikymmeniä mutta se voidaan tuhota hetkessä. Samalla ensimmäisen veneen ostajilla on nyt enemmän valinnanvaraa kuin koskaan aikaisemmin.

Hopeahäät velvoittaa

Ähtärin tehtaalla ei siksi lähdetty yhdessä Navia Designin kanssa mihinkään hulvattomiin suunnitteluorgioihin. Alumiinin ja lasikuidun varsin mutkaton liitto, kun oli juuri viettänyt hopeahäitä. Tätä yhteiselon harmoniaa ei haluttu häiritä millään tavoin.

Varsinkin kun suunnittelupöydällä on juuri Silver Hawk, joka on tämän materiaalihybridin uranuurtajia. Muut valmistajat ovat sittemmin seuranneet pakostakin perässä.

Uudistetussa kuudennen sukupolven Hawkissa on siis kyse puhtaasti haukan geeniperimän jatkamisesta toimivalla tavalla modernisti pakattuna. Markkinat saavat näyttää, onnistuttiinko siinä.

Tuttua ja turvallista

Alumiinin puolelta löytyy tutuimmat haukkamaiset piirteet. 5,7m pitkä runko perustuu osin edelliseen malliin, vaikka onkin saanut linjakkaampaa profiilia Fox ja Eagle -mallien mukaisesti. Reilut uimatasot ja isot perän köysiboksit kielivät viimeistään siitä, että kyseessä on uusi haukka.

Laitojen polyuretaanivaahdolla täytetty kotelorakenne jäykistää, vähentää rungon ääniä ja lisää kelluttavuutta. Silver luokittelee veneen uppoamattomaksi. Termistä pitäisi luopua koska kaikki mikä kelluu, saadaan myös upotettua. Hawkiksi veneen tunnistaa helpoiten viistosta ylälaidasta sekä keulan linjoista.

Uutta ja toimivaa

Hawkin kannella tuoksuu lasikuitu. Täällä tulee se uusi vastaan. Ehkä silmiinpistävin muutos on tilan tuntu ja kehyksetön tuulilasi, joka kyllä vaatii totuttelua. Varsinkin sivulasit tuntuvat huutavan kehystä ympärilleen. Toisaalta nyt ei tule edes mieleen ottaa niistä kiinni veneeseen kiivetessä.

Jostakin syystä tulee kuitenkin aina Renny Harlinin keskinkertainen elokuva Kurkunleikkaajien Saari mieleen, kun törmää listattomaan lasiin veneessä. Vaikka olisi kuinka hiotut reunat.

Muutoin nyt löytyy isoa sohvaa ja säilytystilaa joka lähtöön. Pöytää ja aurinkopatjaa, kuppi-istuinta ja kansitilaa harrastuksille. Kokoluokassaan iso takapenkki aukeaa selkänojien ja käsinojien kera kaasujousien varaan ja peittää mm. kuomun (lisävaruste) kaaret. Luukku on niin iso, että se muistuttaa lähinnä sisäperämoottorin moottoritilan kantta. Vihdoinkin boksi, johon ei tarvitse väkisin tunkea tavaraa! Uimatasolta on helppo pulahtaa helteitä pakoon. Väritys on tyylikäs ja ympäristö muutenkin kutsuva.

Kirkuvat eteen, liikkuvat taakse

Kannen arkkitehtuuri seuraa jenkkien Bow Rider -tyyliä, joka edelleen jakaa mielipiteitä Suomessa. Se on kuitenkin ihan toimiva ratkaisu myös tässä kokoluokassa.

Varsinkin jälkipolvi istahtaa automaattisesti juuri etukannelle omaan soppiin. Kirkuvien sijoittaminen eteen tekee hyvää paitsi perhedynamiikalle myös painon jakaumalle parantaen siten paitsi ajo-ominaisuuksia myös perheen kokonaisvaltaista veneilykokemusta. Takakannelle syntyy näin myös enemmän liikkumatilaa veneilyn perustoiminnoille.

Ilmainen vinkki vanhemmille; Edessä on myös huomattavan vaikeaa käyttää mitään näytöllä varustettua elektronista laitetta.

Jos käytetään integroituja sivupulpetteja Bow Rider on siksi luonnollinen valinta. Takana istutaan suojassa, edessä nautitaan tuulesta ja saadaan kaivattua säilytystilaa. Heikkona lenkkinä on edelleen ovien rakenne. Ylä-ovi on uudessa Hawkissa riittävän tukeva. Alempana on se tavanomainen heiluva pleksiläpyskä. Keulan patjasto on lisävaruste, jota kukaan tuskin jättää hankkimatta.

Ajamisen helppoutta

Ohjattavuus ja ergonomia toimivat uudessa haukassa kuin nakutettu jos kuljettaja itse on standardoitu eli noin 180 cm pitkä. Ratin takaa näkymää hallitsee integroitu 9 tuuman Raymarine Axiom 9RV -karttaplotteri sekä CPT-S-anturi, jotka ovat vakiovarusteita.

Ajaminen onnistuu kuppi-istuimilta kivasti sekä istualtaan että seisten. Molemmat pulpetit antavat hyvän jalkatuen ja tarjoavat riittävän suojaisan paikan normaalilla kelillä. Kuljettajan vipstaakit ovat pääosin siellä missä olettaakin niiden löytyvän. Padit ja puhelimet pääsevät kannen alle matkustajan pulpetissa.

Myös uuden Hawkin ajo-ominaisuudet sijoittuvat edeltäjänsä tavoin luokkaan hyvät. Se on mutkaton, turvallinen ja yllätyksetön ajaa. 100 hv:n koneella jopa pirteä.

Mutta kun meri heittää ärräpäitä on meno ehkä hieman vähemmän kuivaa kuin aikaisemmin. Myös trimmitasoille, jotka kannattaa ottaa lisävarusteena, tulee selkeästi silloin käyttöä. Toisaalta sivulasit tarjoavat nyt aikaisempaa parempaa suojaa. Sitä tarvitaan koska sileä pohja heittää sivuille melkoiset roiskeet. Nousulistoja on tästä rungosta turha etsiä.

  • Täysin uudistettu Silver Hawk BR – hieman tuttua ja turvallista
  • Täysin uudistettu Silver Hawk BR – hieman tuttua ja turvallista
 

Jokaiselle jotakin, mutta kaikkia on vaikea miellyttää

Uudella Hawkilla kosiskellaan selvästi nyt mökkikansaa, retkeilijöitä, yhteysvenettä tarvitsevaa, vesiurheilijoita, eläkeläispariskuntia sekä satunnaisia harrastekalastelijoita samaan hengenvetoon.

Hard core -kalastajat jotka eivät niinkään kelistä välitä saattavat uudella mallilla siten vetää käyttäjäkokemuksessa lyhyimmän korren. Toisaalta kevyt heittokalastus saavuttaa yhä suuremman suosion ja harrastus on kasvussa. Etenkin uuden Hawkin kuvioitu alumiiniturkki ja reippaat kansitilat soveltuvat siksi hyvin myös tämän harrastuksen aloittamiseen. Myös sille etukannelle mahtuu hyvin virvelöimään.

Kaiken kaikkiaan uusi haukka tuntuisi olevan näppärä ja pirteä peli, jonka kansilla viihtyy modernissa ympäristössä aurinkoisena kesäpäivänä monestakin eri syystä.

Kaikki ei siis ollut ennen vanhaan paremmin.

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas

 
KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Silver Hawk BR

Pituus: 5,70 m
Leveys: 2,16 ,
Paino: 665 kg (kuivapaino)
Henkilömäärä: 7
Tehoalue: 60-100 hv
Suunnitteluluokka: C
Nopeus: n. 37 kn (2 henk.)
Pohjan V-kulma: 17,8° (perässä)
Hinta: Pakettihinta 31.900€ Honda BF100 AK1 -koneella
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.

For sale Silver boats

View all »

Also read:

More related articles

See all

MOST POPULAR

Give feedback Close
We are collecting feedback on the site. Tell us what you think:
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.