Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Forgot Password

Please enter email id to reset password
Koeajot
31.08.2015

Baylinerin hupivene kilpailee mukavuudella

Bayliner Element L on hauska pikkuvene, jossa on monia mukavuutta lisääviä piirteitä.

Baylinerilla on monen pidempään veneilleen suussa hiukan huono maku. Amerikkalaismerkki tuli menneinä vuosikymmeninä tunnetuksi veneiden huonosta laadusta, mutta nyt ainakin uuden maahantuojan mukaan uudet tuulet puhaltavat. Baylinerin Element L on sisävesille tai tyynelle kelille merenrannan läheisyyteen suunniteltu hupivene, jonka suunnittelussa mukavuus ja ajon helppous on asetettu etusijalle.

Veneen penkkien asettelu muistuttaa enemmänkin isompia veneitä. Reilun neljän metrin pituudesta huolimatta keulassa on tilava aurinkopeti, ja takana kuljettajan penkin lisäksi pienen pöydänympärillä kaksi penkkiä. Taakse on vielä mahdutettu poikittaissuunnassa aurinkopeti. Kuppitelineitä on amerikkalaiseen tapaan joka puolella, kulki keulasta perään on ainakin ilman keskiosan pöytää hyvä, ja venettä on mahdollisuus lisävarustella varsin erilaisiin käyttöihin. Veneen perushintaan ei muuten kuulukaan juuri mitään, vaan jokainen voi räätälöidä paketista omanlaisensa.

Myös kipparin pulpetti on hyvin simppeli. Muutamasta mittarista näkee moottorin kierrokset ja nopeuden, eikä tilaa juuri muulle sitten olekaan. Kalamiehet- ja naiset voivat olla hiukan pulassa hyvää kaiun paikkaa miettiessään, mutta kotijärvellä muuten kruisaillessa isoille monitoiminäytöille nyt tuskin kovin suurta tarvetta onkaan.

Kallistumatonta ajelua

Baylinerin hupivene kilpailee mukavuudella

Element L:n pohja on jonkinlainen varsinaisen trimaraanin ja voimakkaiden laipioiden risteytys. Venevalmistaja itsee puhuu M-phjasta, mikä kuvaakin pohjaa hyvin. Keskellä olevaa V:tä tukevat sivulla olevat M:n sakarat, mikä tekee veneestä erittäin tukevan sivuttain. Reunalle astuminen ei juuri pientä venettä keikuta, ja kaarroksissakin kallistuminen on hyvin vähäistä. Element L nousee myös plaaniin käytännössä ilman keulan nousua, mikä takaa hyvän näkyvyyden koko ajan. Tasaisella kelillä Element L kääntyy kurveihin lähes vaakatasossa, jolloin nopeuskin putoaa nopeasti. Olo on kuin autoa ajaisi.

Ajoasento on aina istuva, eikä penkkiä saa siirrettyä. Keskimittaiselle kuskille asento on kuitenkin ihan mukava, ainakin lyhyessä ajossa. Ajopulpetin mittaristoa varjostaa värjätty pleksi, joka toimii kuitenkin vain mittariston aurinkosuojana, kuskin suojaamiseen räiskeiltä tai sateelta siitä ei ole.

Jetti vai pikkuvene

Yhdysvalloissa Element L kilpailee myös hinnalla, erityisesti vesijettejä vastaan. Element L onkin suunniteltu jettien kanssa saman tyyppiseen käyttöön. Suomessa Elementin hinta ja kokoluokka asettaa sen samalle viivalle esimerkiksi Bella 485:n kanssa. Vertailun tekee mielekkääksi myös se, että myös Baylineria myydään Mercuryn koneilla. Testiveneessä perässä oli kiinni 50 heppanen moottori, mutta hupikäyttöön mukavampi olisi oikeastaan 50 hevosvoimainen Mercury – nyt moottorilta jäi hiukan kaipaamaan lisäpotkua muuten mukavaan menoon.

Bellaan verrattuna Baylinerin tilat matkustajille ovat aivan eri tasoiset. Toisaalta Bella on perinteisellä V-pohjallaan erilainen ajaa, ja edes jollain tavalla suojaava keskipulpetti on Suomen keleissä yleensä mukavampi. Jos Elementin asettaa kilpaviivalle vastaavan hintaisten vesijettien kanssa, hankaloituu vertailu huomattavasti. Vaikka Elementiä onkin todella hauska ajaa, ei sen ratissa saa jettien vauhdin ja urheilullisuuden tuntua. Toisaalta Elementin kyytiin mahtuu väkeä kuin puoleen tusinaan vesijettejä, ja kannella voi halutessaan nauttia vaikka aterian.

Lopulta kyse on tietenkin käytöstä ja makuasioista, mutta ainakin puhtaaseen hupikäyttöön Bayliner Element L puolustaa hyvin paikkaansa  kilpailijoitaan vastaaan.

Tapani Mylly

 

Bayliner Element L

Pituus: 4,9 m
Leveys: 2,1 m
Paino: Noin 712 kg
Matkustajia: 6
Moottori: Korkeintaan 80 hv
Huippunopeus: Noin 30 solmua
Hinta : 15580 euroa (60hv Mercury FC EFI), ilman mitään lisävarusteita.
Tapani - Mylly
Tapani Mylly on intohimoinen veneilijä, joka haaveilee maailmanympäripurjehduksesta, mutta käytännössä kyyditsee lapsiaan Nauvon hiekkarannalle.

For sale Bayliner boats

View all »

Also read:

More related articles

See all
Give feedback Close
We are collecting feedback on the site. Tell us what you think:
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.