Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Falcon BR 5 – Fiksuin yleisvene?

Falcon BR 5 – Fiksuin yleisvene?
 • Bella
 • Bella
 • Bella
 • Bella
 • Bella
 • Bella
 • Bella
 • Bella
 • Bella
 • Bella
 • Bella
 • Bella

Bellan alu-kuitumalliston pienin on niin näpsäkkä monitaituri, että harva järvillä liikkuja oikeasti tarvitsee tämän enempää.

Aika usein venemallistoissa tuntuu käyvän niin, että pienimmässä saa eniten vastinetta rahalle. Veneen perusratkaisut, monet yksityiskohdat ja useimmat varusteet tuppaavat nimittäin olemaan samoja läpi malliston.

Se voi tarkoittaa, että malliston isoimmassa mallissa osa ratkaisuista voi tuntua hintaluokkaan nähden hieman halvoilta. Samalla taas malliston pienimmässä saa yleensä isommissa ja kalliimmissa veneissä nähtyjä ratkaisuja.

Bella-Veneiden tuore Falcon-mallisto on tästä hyvä esimerkki. Veneitä on hyvin samantyyppisillä ratkaisuilla varustettuna neljä kokoa: BR 5, 6, 7 ja 8. Nettiveneessäkin on aiemmin jo koeajettu ensimmäisessä aallossa tullut BR 6 sekä myöhemmin fiilistelynä malliston suurin BR 8. Tuon kasin ajamisen yhteydessä oli mahdollisuus kokeilla myös pienintä BR 5:tä. Vitonen osoittautuikin niin passeliksi laitteeksi, että vaikkei ollut aluksi tarkoitus tehdä siitä juttua, teki kuitenkin mieli kirjoittaa muutama sananen.

Perustoimivaa tilaa ja lisävarusteena hauskasti muunneltavaa

Falcon BR 5 – Fiksuin yleisvene?

Falconien perusratkaisut ovat hyvin mietittyjä ja kotimaisten venetrendien mukaisia. Alumiinirunko yhdistyy lasikuitukanteen, jossa on harkitusti ja tyylikkäästi toteutettu käteviä ratkaisuja.

Kyytiin pääsee perästäkin, sillä uimatasot jatkuvat perämoottorin tasalle asti. Perässä on selkänojana toimiva kuomukotelo, jonka sivulta pääsee molemmin puolin astelemaan matkustamoon. Penkin sivuille jää sopivasti askelmat.

Keulastakin astelee hyvin sisään, mutta toisin kuin monissa muissa veneissä, se on muutakin kuin läpikulkupaikka. Pari istuinta on tarjoaa matkustusmahdollisuuksia keulassa tuulen tuiverruksesta tykkääville. Paikat ovat BR 5:ssä vähän ahtaat aikuisille, mutta mainiot lapsille.

Keulaa ja myös perää voi kuitenkin kekseliäästi muunnella sekä kalastukseen että auringonttoon. Isommissa Falcon-malleissa on vastaavat muunteluratkaisut, osittain vakionakin, mutta BR 5:ssä kaikki nämä tulevat lisähintaan.

Keulasta saa käännettyä auki tason, jolloin sinne saa penkkien korkeudella olevan tasaisen alueen. Sen voi varustella joko patjoilla pikkuiseksi aurinkopediksi tai antislip-matolla heittokalastustasoksi. Kalastajat tykkäävät varmasti myös mahdollisuudesta hankkia vene keulakonevalmiudella.

Perässä takapenkkiin saa myös lisävarusteena auki käännettävän osan. Tällöin saa tehtyä kohtalaisen kokoisen tasaisen tilan aurinkopatjaksi heittokalastukseen. Patjat tai antislip-maton saa hankittua tännekin. Lisäksi perästä kuomukotelona toimivan selkänojan saa irti ja jätettyä laiturille, jos haluaa esteettömämpää toimintaa kalastukseen.

Veneen kokoluokka huomioiden heittokalastukseen BR 5 sopisi yhdelle tai kahdelle hengelle. Auringonpalvontaakaan ei pysty tekemään kuin muutaman hengen voimin, eikä silloinkaan kovin tilavasti. Silti upeaa monikäyttöisyyttä veneeltä, joka on lisäksi aika kohtuuhintainen ja toimiva ihan normaalinakin veneenä.

Modernin mietityt ja runsaatkin tilat

Kuskin paikalla on hyvä olla. Säädettävä offshore-penkki on mukava istua, ja se on tyyliltäänkin kuin kalliimmasta veneestä. Mikäli korkeussäätö ei ole aivan pohjassa, penkki myös joustaa hieman.

Ajoasennosta saa tukevan, kun jalkatuki osuu hyvin kohdalleen ja rattikin tuntuu olevan sopivasti käsissä. Enää voisi toivoa kuskille pehmustettua kyynärnojaa, mutta sellaista ei melkein missään näin kapeassa veneessä olekaan. Kuskin vieressä toisen pulpetin ääressä matkustavalla kyynärnoja taas on.

Säilytystilaa on niin hyvin kuin oikeastaan tällaisessa veneessä voi olla. Penkkien alla on tilaa, köysille on boksit edessä ja takana, pulpettien sisällä on tilaa – ja sitten on vielä pitkä tila veneen keskilattian alla!

Takalepuuttajille on kivasti paikat, joihin ne saa suoraan käytöstä ilman solmujen availemisia ja uusia solmimisia, jos kuomu ei ole välillä käytössä. Pikkujuttujakin on ajateltu esimerkiksi mukitelineiden muodossa. Matkustajan puoleisen pulpetin isossa ovessa on lukittava hanskalokero, ja varsinaisesti ovi avautuu vähän hassusti avaajan päälle kallistuen.

Ohjauspulpetissa kuskilla on myös iso tavaralokero ratin alla sekä pari pienempää lokeroa ratin ja mittarien välissä. Vakiona onkin vain mittarit, karttaplotteri ja muut herkut pitää hankkia erikseen. Pienemmillä järvillä tutuissa vesissä liikkuville ratkaisu saattaa sopia. Kilpailijat kuitenkin tuppaavat nykyään tarjoamaan plotterit ja kaikuluotaimet vakiona, joten siinä Falcon antaa tasoitusta.

 • Falcon BR 5 – Fiksuin yleisvene?
 • Falcon BR 5 – Fiksuin yleisvene?
 

Homma toimii vesilläkin

Takapenkille mahtuu kolme henkeä, vaikkei se siltä ehkä näytäkään. Sivulle askelmien saamiseksi vakiovarusteiset patjat eivät jatku reunalle asti, eikä tarvitsekaan. Reunassa istuenkin kankku osuu sopivasti juuri pehmeän patjan puolelle. Vaikka kyseessä on malliston ”pikkumalli”, jalkatilaakin riittää takapenkillä oikein hyvin.

Matkustaminen onkin mukavaa, ja sopivasti tuulensuojaisaa. Takapenkillä tietysti tuulee hieman enemmän, muttei läheskään häiritsevästi. Pulpetin ääressä ollaan hyvinkin suojassa. Ansiot menevät tuulilasille, joka on melko pysty. Sillä ehkä menettää aavistuksen jotain sporttista ulkonäköä, mutta saa tervetullutta mukavuutta.

Vesillä liikkuminen on hyvin helpon ja yllätyksettömän tuntuista. Falcon käyttäytyy nätisti ainakin kaikissa vähänkään normaaleissa olosuhteissa, eikä säikähdä vähän isompia peräaaltojen pomppujakaan. Vene tuntuu olevan hyvin kuskin hyppysissä. Tukeva istuma-asento hyvällä penkillä auttaa tässä omalta osaltaan.

Moottorina 80-heppainen tuntui kivasti vauhdikkaalta koneelta, jolla paineli yli 30 solmun vauhtejakin hienosti. Kulutuskaan ei kasva kohtuuttomasti matkavauhdeista, joilla tosin ajaa maltillisemman kuuloisilla kierrosluvuilla, kuten 4000 rpm tienoilla vajaat 25 solmua. Silloin kuluu reilut 0,7 litraa merimaililla, huippunopeudella 0,8 litraa.

Säästäväisemmälle riittää varmasti 60-heppainenkin. Sillä pääsee alle 0,6 litran matkavauhtikulutukseen ja silti haluttaessa 30 solmua huippuvauhtia. Ostohintaa on yli 2000 euroa vähemmän.

Uudet kotimaiset alu-kuituveneet tuppaavat olemaan kaikki huippuhyviä. Ilman täysin suoraa vertailukohtaa on vaikea sanoa, onko Falcon BR 5 jopa luokkansa paras. Tilaratkaisuiltaan monipuolisin se ainakin on, lisävarusteiden avulla vieläkin kekseliäämpi. Hintakaan ei ole ainakaan kilpailijoita kalliimpi, vaan korkeintaan niiden tasolla, tai jopa vähän alle.

Ehkä eniten pähkäiltävää voi teettää isompi BR 6. Sen saisi 100-heppaisella moottorilla vain muutaman tonnin lisäpanostuksella 80-heppaiseen BR 5:een nähden. Fiilistä, merikelpoisuutta ja pituussuuntaista tilaa saisi hieman sporttisemman henkisessä kutosessa enemmän. Järviliikkujalle taas järkeä siinä ei ole sen enempää kuin tässä fiksu-vitosessakaan.

Raimo Tengvall, kuvat Kari Wilen/Finnboat ja Raimo Tengvall

Falcon BR 5

Pituus:5,43 m
Leveys:2,05 m
Paino:630 kg + moottori
Matkustajia:6
Moottori:60-80 hv
Huippunopeus:mitattu 34 s (2 hlö, 80 hv)
Hinta:vene alkaen 19 390 €, paketti Mercury 80 hv -moottorin kanssa noin 29 000 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Bella boats

test
Bella 620 C'19
52 800 €
test
Bella 640 DC huippuvarusteilla'20
42 900 €
test
Bella Falcon 26 - VARATTU'17
82 000 €
test
Bella 620C'18
49 000 €
test
Bella 700 RAID'19
51 000 €
test
Bella 620C'22
51 000 €
test
Bella 550 BR'19
26 000 €
test
Bella 485R'17
12 900 €
Safety instructions Nettivene.com
on mobile
My vehicles

More Bella test drives

All test drives »
Bella 640 DC – tyylikäs päiväkruiseri tarjoaa helppoa ajettavuutta

Bella 640 DC – tyylikäs päiväkruiseri tarjoaa helppoa ajettavuutta

Bella 620 C – Riittävän hyvin otettu koppi

Bella 620 C – Riittävän hyvin otettu koppi

Bella 700 RAID – Epäkesko monitoimiseikkailija

Bella 700 RAID – Epäkesko monitoimiseikkailija

Bella 600R on turvallisen tuntuinen perhevene

Bella 600R on turvallisen tuntuinen perhevene

Kipparin testissä Bella 440 R ja Bella 470 R

Kipparin testissä Bella 440 R ja Bella 470 R