Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Forgot Password

Please enter email id to reset password
Koeajot
30.01.2019

Falcon BR 5 – Fiksuin yleisvene?

Bellan alu-kuitumalliston pienin on niin näpsäkkä monitaituri, että harva järvillä liikkuja oikeasti tarvitsee tämän enempää.

Aika usein venemallistoissa tuntuu käyvän niin, että pienimmässä saa eniten vastinetta rahalle. Veneen perusratkaisut, monet yksityiskohdat ja useimmat varusteet tuppaavat nimittäin olemaan samoja läpi malliston.

Se voi tarkoittaa, että malliston isoimmassa mallissa osa ratkaisuista voi tuntua hintaluokkaan nähden hieman halvoilta. Samalla taas malliston pienimmässä saa yleensä isommissa ja kalliimmissa veneissä nähtyjä ratkaisuja.

Bella-Veneiden tuore Falcon-mallisto on tästä hyvä esimerkki. Veneitä on hyvin samantyyppisillä ratkaisuilla varustettuna neljä kokoa: BR 5, 6, 7 ja 8. Nettiveneessäkin on aiemmin jo koeajettu ensimmäisessä aallossa tullut BR 6 sekä myöhemmin fiilistelynä malliston suurin BR 8. Tuon kasin ajamisen yhteydessä oli mahdollisuus kokeilla myös pienintä BR 5:tä. Vitonen osoittautuikin niin passeliksi laitteeksi, että vaikkei ollut aluksi tarkoitus tehdä siitä juttua, teki kuitenkin mieli kirjoittaa muutama sananen.

Perustoimivaa tilaa ja lisävarusteena hauskasti muunneltavaa

Falcon BR 5 – Fiksuin yleisvene?

Falconien perusratkaisut ovat hyvin mietittyjä ja kotimaisten venetrendien mukaisia. Alumiinirunko yhdistyy lasikuitukanteen, jossa on harkitusti ja tyylikkäästi toteutettu käteviä ratkaisuja.

Kyytiin pääsee perästäkin, sillä uimatasot jatkuvat perämoottorin tasalle asti. Perässä on selkänojana toimiva kuomukotelo, jonka sivulta pääsee molemmin puolin astelemaan matkustamoon. Penkin sivuille jää sopivasti askelmat.

Keulastakin astelee hyvin sisään, mutta toisin kuin monissa muissa veneissä, se on muutakin kuin läpikulkupaikka. Pari istuinta on tarjoaa matkustusmahdollisuuksia keulassa tuulen tuiverruksesta tykkääville. Paikat ovat BR 5:ssä vähän ahtaat aikuisille, mutta mainiot lapsille.

Keulaa ja myös perää voi kuitenkin kekseliäästi muunnella sekä kalastukseen että auringonttoon. Isommissa Falcon-malleissa on vastaavat muunteluratkaisut, osittain vakionakin, mutta BR 5:ssä kaikki nämä tulevat lisähintaan.

Keulasta saa käännettyä auki tason, jolloin sinne saa penkkien korkeudella olevan tasaisen alueen. Sen voi varustella joko patjoilla pikkuiseksi aurinkopediksi tai antislip-matolla heittokalastustasoksi. Kalastajat tykkäävät varmasti myös mahdollisuudesta hankkia vene keulakonevalmiudella.

Perässä takapenkkiin saa myös lisävarusteena auki käännettävän osan. Tällöin saa tehtyä kohtalaisen kokoisen tasaisen tilan aurinkopatjaksi heittokalastukseen. Patjat tai antislip-maton saa hankittua tännekin. Lisäksi perästä kuomukotelona toimivan selkänojan saa irti ja jätettyä laiturille, jos haluaa esteettömämpää toimintaa kalastukseen.

Veneen kokoluokka huomioiden heittokalastukseen BR 5 sopisi yhdelle tai kahdelle hengelle. Auringonpalvontaakaan ei pysty tekemään kuin muutaman hengen voimin, eikä silloinkaan kovin tilavasti. Silti upeaa monikäyttöisyyttä veneeltä, joka on lisäksi aika kohtuuhintainen ja toimiva ihan normaalinakin veneenä.

Modernin mietityt ja runsaatkin tilat

Kuskin paikalla on hyvä olla. Säädettävä offshore-penkki on mukava istua, ja se on tyyliltäänkin kuin kalliimmasta veneestä. Mikäli korkeussäätö ei ole aivan pohjassa, penkki myös joustaa hieman.

Ajoasennosta saa tukevan, kun jalkatuki osuu hyvin kohdalleen ja rattikin tuntuu olevan sopivasti käsissä. Enää voisi toivoa kuskille pehmustettua kyynärnojaa, mutta sellaista ei melkein missään näin kapeassa veneessä olekaan. Kuskin vieressä toisen pulpetin ääressä matkustavalla kyynärnoja taas on.

Säilytystilaa on niin hyvin kuin oikeastaan tällaisessa veneessä voi olla. Penkkien alla on tilaa, köysille on boksit edessä ja takana, pulpettien sisällä on tilaa – ja sitten on vielä pitkä tila veneen keskilattian alla!

Takalepuuttajille on kivasti paikat, joihin ne saa suoraan käytöstä ilman solmujen availemisia ja uusia solmimisia, jos kuomu ei ole välillä käytössä. Pikkujuttujakin on ajateltu esimerkiksi mukitelineiden muodossa. Matkustajan puoleisen pulpetin isossa ovessa on lukittava hanskalokero, ja varsinaisesti ovi avautuu vähän hassusti avaajan päälle kallistuen.

Ohjauspulpetissa kuskilla on myös iso tavaralokero ratin alla sekä pari pienempää lokeroa ratin ja mittarien välissä. Vakiona onkin vain mittarit, karttaplotteri ja muut herkut pitää hankkia erikseen. Pienemmillä järvillä tutuissa vesissä liikkuville ratkaisu saattaa sopia. Kilpailijat kuitenkin tuppaavat nykyään tarjoamaan plotterit ja kaikuluotaimet vakiona, joten siinä Falcon antaa tasoitusta.

  • Falcon BR 5 – Fiksuin yleisvene?
  • Falcon BR 5 – Fiksuin yleisvene?
 
 

Falcon BR 5

Pituus: 5,43 m
Leveys: 2,05 m
Paino: 630 kg + moottori
Matkustajia: 6
Moottori: 60-80 hv
Huippunopeus: mitattu 34 s (2 hlö, 80 hv)
Hinta: vene alkaen 19 390 €, paketti Mercury 80 hv -moottorin kanssa noin 29 000 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Bella boats

View all »

Also read:

More related articles

See all
Give feedback Close
We are collecting feedback on the site. Tell us what you think:
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.