Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Falcon BR 8 – Mukavaa melkeinpä muskelia

Falcon BR 8 – Mukavaa melkeinpä muskelia
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon

Isoin alu-Bella ei ole ihan nimensä 8:n kokoinen, mutta oikein miellyttävä ja monipuolinen päiväkruisailulaite hyvinvoivaan elämään.

2010-luvun pohjoismaisessa venetarjonnassa on noussut yksi venetyyppi lähes tyhjästä varsin suosituksi. Isot alumiiniset bowriderit ovat kuin salilla käyneitä versioita tyypillisistä tuplapulpetillisista perheveneistä.

Nämä 7-8-metriset alumiinirunkoiset avoveneet ovat erityisen hyvin myyviä Ruotsissa ja Norjassa. Näissä maissa rannikko on osin avoimempaa ja tuulisempaa kuin meillä. Rahaakin voi olla veneilyyn käytössä selvästi enemmän: suomalaisilla on usein sekä kesämökki että vene, länsinaapureillamme tyypillisemmin vain vene.

Mökeistä puheenollen, niissä voi olla osasyy näiden isompien päiväveneiden suosion jonkinmoiseen kasvuun myös meillä. Mökkien määrä on kasvanut ja varustelutaso parantunut edelleen. Niihin verrattuna  enää niin moni ei halua asua kesällä viikkokausia veneessä. Päivävene riittää, mutta yhä useampi on valmis maksamaan sellaisesta matkaveneen hinnan…

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä runsaasti yleistynyt ratkaisu on daycruiser. Reilut kymmenen vuotta sitten ne myivät tosi lujaa ja edelleenkin varsin mainiosti. Ilmeisesti monet ovat huomanneet, ettei siellä keulassa oikeasti tule koskaan nukuttua. Siksi nyttemmin suosiotaan ovat kasvattaneet daycruiserien kokoiset, mutta avokeulaiset vauhdikkaan muotoiset tuplapulpettiveneet eli bowriderit.

Joko asiakkaiden mieltymyksestä tai venevalmistajien tarjonnan ohjailemina runkomateriaaliksi on tässä kohtaa vaihtunut yleensä alumiini. Se näyttää ronskilta, kuulostaa aaltoihin osuessaan monien makuun paremmalta ja tavallaan kestää paremmin kuin lasikuitu.

Isoimpaan yli seitsenmetristen luokkaan ovat täysalumiinisen Buster SuperMagnumin seuraan tunkeneet lasikuitukantiset veneet, joissa sisustus voi olla vähän alumiinisen rungon tyyliä fiinimpi. Nordkapp Rangerien, Yamarin Crossien ja Finnmaster Huskyjen tyyppisten äijäilyveneiden joukkoon pyrkii nyt Bella-Veneiden uuden Falcon-malliston isoin, BR 8.

Heti alkuun kuitenkin huomaan, että BR 8 lupailee nimellään liikoja. Se on 7,06 -metrinen, ja lasikuitusisus on käytännössä suoraan Bella 700 BR:stä. Nimi BR 7 oli jo varattu 6,5-metriselle Falconille, joten ilmeisesti siksi näin…

Ei valtava, mutta iso, ja hyvin lokeroikas

Falcon BR 8 – Mukavaa melkeinpä muskelia

Vaikka nimi on todellista isompi, tilaa silti on aivan riittävän avarasti myös tällaiseen sisustusratkaisuun. Pienempiin Falcon-sisariinsa verrattuna BR 8:n suurin eroavaisuus on takana oleva U-sohva. Se tekee matkustamisesta pienemmällä porukalla leppoisaa. Takanurkissa voi röhnöttää kasvot menosuuntaan jalat penkillä.

Jotta jalkoja ei ole pakko laittaa penkille esimerkiksi sisään astuessa, istuintyynyn saa pois vaikkapa vain kulmasta. Toisaalta runsaasti tyynyjä käyttäen tarvittaessa sohvalle mahtuu hyvin neljä tai viisikin henkeä.

Lisävarusteena saa U-sohvan keskelle pöydän, aurinkotason tai heittokalastustason. Perästä vielä halutessaan kuomukotelon irrottamalla saa hyvinkin runsaasti tilaa heittokalastukseen. Vene pyrkii siis olemaan hyvinkin monipuolinen ”jokaiselle jotain” -ratkaisu. Perheen kanssa aurinkoiselle kesäiselle päiväretkelle ja kavereiden kanssa syksyllä kalaan.

Vene on rekisteröity jopa yhdeksälle. Kantavuutta siis riittää, ja istumapaikkojakin, jos pari henkeä istuu edessä tuulen tuiverruksessa. Keulaankin saa tyynyt, halutessaan jopa koko keulan alueelle. Vakiovarusteinen esiin käännettävä taso saa keulasta joko valtavan aurinkotason tai heittokalastustason. Kalastusta varten saa hankittua tasolle myös pitävän antislip-maton.

Kuten pienemmissäkin Falconeissa, säilytystilaa on rutkasti. Veneissä tyypilliset penkkien ja pulpettien alla olevat tilat on hyödynnetty. Takapenkin alle johtavan tilan aukko on hieman pieni, mutta tila kyllä hyvä. Etuköysiboksi on viisaasti puoliavoin malli. Takana köysibokseissa taas ei ole köysiuria, joten köydet joutuu joka kerta irrottamaan knaapeista.

Tyypillisten tilojen lisäksi turkin eli veneen lattian alla on iso pitkänomainen tila. 230 cm pituiseen ruumaan saa vaikka kalakamppeita. Tätä tilaa ei ole kaikissa veneissä, sillä siinä on usein rungon jäykisteitä. Falconissa on kuitenkin aseteltu jäykisteet niin, että tällainenkin tilankäyttö onnistuu.

Vasemmanpuoleisen matkustajan edessä olevan pulpetin etuosa aukeaa kuin ovi, ja takaa paljastuu valtava tila. Sinne mahtuu laittamaan vaikka Porta Potti -vessan lapsille tai muuten pienikokoisemmille ja hätäisimmille. Siinä käytössä tila ei tunnu enää ihan niin isolta…

Retkihenkistä käyttöä ajatellen Falcon BR 8:aan saa jopa kaasukeittimen, vesihanan ja vetolaatikkojääkaapin. Lisävarustellen veneestä saa siis paikan, jossa viettää enemmänkin aikaa. Ja jos sade yllättää, niin mikäs siinä on vakiovarusteisen kuomun alla hengaillessa.

Pikkutavaroille on runsaasti lokeroita ja mukitelineitä, matkustajan edessä tavaratilan ovessa lukittava hanskalokero. Lepuuttajat saa klipseillä kiinni kylkiin, kolme kummallekin puolelle. Joka kerta ei siis tarvitse ruveta solmimaan tai opettamaan solmujen tekoa matkustajille.

Ratkaisut kaikkineen tuntuvat monipuolisilta ja melko laadukkailta. Ihan kaikkein viimeistellyimmän ja arvokkaimman oloinen Falcon ei ole, mutta hinta onkin edullisemmasta päästä. Hyvä on myös huomioida, että monet osat ja ratkaisut ovat samoja kuin alkaen pakettihinnaltaan 25 000 euron BR 5:ssä. Selvästi yli kaksinkertaiselle hinnalle saa hieman vastinetta avarampina tiloina, mutta ykkösjuttu isommassa bowriderissa pitäisi olla nautittava ajaminen.

 • Falcon BR 8 – Mukavaa melkeinpä muskelia
 • Falcon BR 8 – Mukavaa melkeinpä muskelia
 

Vesillä hyvä, uutuusmoottorilla mainio

Mukava jykevyys on tällaisten isojen alu-lasikuitumuskeliveneiden juttu. Kyytiin astuessa ja liikkeelle lähtiessä tunteekin tiettyä miellyttävää kookkauden tunnelmaa. Ahtaassa satamassa voi kaivata lisävarusteista keulapotkuria. Lisäksi valtavaa terävää keulalenkkiä pitää varoa: huolimattomasti ajaen se osuu ensimmäisenä laituriin tai toiseen veneeseen.

Ajoasento on ihan passeli, jopa aika avaran tuntuinen. Riskimmänkin kaverin kyynärpäälle on tilaa paremmin kuin pikkuveneissä. Mukava ja tukeva penkki miellyttää. Säätöjä on sopivasti, korkeussäätöä myöten. Jalkatuki ja alumiininen karhea lattiapinta lisäävät tukevuuden tunnetta.

Ikkunat ovat sen verran tummat, että läpi näkee välillä huonosti, jos käyttää itsekin aurinkolaseja. Siitähän tulee tuplatummennus. Välillä teki mieli nousta hetkeksi seisomaan, että näki merimerkin tai lähestyvän toisen veneen kunnolla.

Pikku aallokot menevät ison veneen suvereeniudella, ja nousulistattoman pohjan pehmeydellä. Kovemmat röykytykset alkavat sentään jo tuntua siltä mitä ne ovatkin: kovemmalta röykytykseltä. Silloin Falcon vaikuttaa hieman kevyeltä ja vain keskihyvin tukevalta. Se ei siis ole aivan markkinoiden jykevin merivene kovimpiin seikkailuihin. Eroa ei kuitenkaan huomaa muuta kuin ajamalla peräkkäin jotain vielä jämäkämpää, tässä tapauksessa uutta Buster Magnumia. Täysalumiinisena Buster toisaalta ei ole läheskään yhtä viihtyisä kuin Falcon.

Järeämpiin ja brutaalimpiin veneisiin nähden Falcon onkin kivempi niillä keleillä, joilla on oikeasti järkevää, miellyttävää ja turvallista huviveneillä. Sitä ei ole suunniteltu vain veneinsinööreille, vaan ihmisille.

Yhdistelmä uuden hyvin vääntävän Mercuryn 225-heppaisen FourStroke V6:n kanssa pelasi todella vaivattomasti. Jo 3000 kierroksella ollaan liu’ussa hieman päälle 20 solmussa. Matkanteko on liukuvaksi avomoottoriveneeksi harvinaisen äänetöntä.

Joutuisa matkavauhti on 30 solmua, jolloin kierrokset ovat yhä leppoisat 3900 rpm, ja kulutus 35 l/h. Vene siis liikkuu reilulla litralla per meripeninkulma. Iso paatti ja moottori hörppäävät väistämättä, vaikkei meno tuntuisikaan brutaalilta.

Rähinää haluaville on mahdollisuus asentaa BR 8:n peräpeiliin jopa 300-heppainen moottori. Valmistajan mittausten mukaan sillä on saatu 48 solmun huippunopeus.

Toisaalta ison moottorin miinuksia ovat paino ja kulutus. 300-heppaisella BR 8 vie pienimmilläänkin 1,3 litraa meripeninkulmalla, 225:llä 1,1 litraa. Valmistajan mittauksen mukaan 300 hevosvoiman Veradolla 30 solmun matkavauhtiin tarvitaan 4200 rpm. Selvästi kevyempi uusi 225-heppainen moottori kuljetteli koeajossa sitä vauhtia jo 3900 kierroksella.

Ja eipä paljoa vauhtiakaan menetä, kun tällä pienemmälläkin koneella päästään selvästi yli 40 solmua. Selvästikin oli myös sen verran hauskaa, että unohdin kirjoittaa ylös, paljonko vauhtia oli. Saattoipi olla 43 solmua.

Iso Falcon osoittaa hyvin, mitä moottoriveneilyn pitää olla: miellyttävää menoa kauniissa luonnossa. Vene toimii parhaiten, kun se eleettömästi hoitaa kaiken, muttei tee liian suurta numeroa itsestään.

Falcon BR 8 tällä moottoripaketilla on monipuolisesti toimivan eleettömyyden mestari. Kova veneilyharrastaja saattaisi kaivata vielä ronskimpia ominaisuuksia tai jotain muuta räiskettä.

Tyypillinen hyvin toimeentuleva perheenisä tai -äiti taas varmasti arvostaa monipuolista ja tilavaa käyttövenettä. Sitä tämä on, kuten edullisemmat pikkuveljensä BR 5, BR 6 ja BR 7. Tässä BR 8:ssa elämästä pääsee kuitenkin nauttimaan astetta muhkeammalla ison veneen olemuksella.

Raimo Tengvall, kuvat Kari Wilen/Finnboat ja Raimo Tengvall

Falcon BR 8

Pituus:7,06 m
Leveys:2,60 m
Paino:1300 kg + moottori
Matkustajia:9
Moottori:150-300 hv
Huippunopeus:riittävästi yli 40 s (225 hv)
Hinta:vene alkaen 39 500 euroa, pakettihinta n. 65 000 euroa (225 hv)
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Falcon boats

test
Falcon BR6'21
36 000 €
test
Falcon C7'20
69 500 €
test
Falcon BR6'18
34 500 €
test
Falcon BR5'22
29 900 €
test
Falcon BR 6 / Mercury F115'23
43 190 €
test
Falcon C7 / Mercury F150 '23
71 510 €
test
Falcon BR 7'19 - '22
55 000 €
test
Falcon BR 7'21 - '23
55 000 €
Safety instructions Nettivene.com
on mobile
My vehicles

More Falcon test drives

All test drives »
Falcon C 7 – tyylikäs alumiinivene läpikuljettavalla keskihytillä

Falcon C 7 – tyylikäs alumiinivene läpikuljettavalla keskihytillä

Falcon BR 6 – Vielä on tilaa monipuolisuudelle

Falcon BR 6 – Vielä on tilaa monipuolisuudelle

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle