Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Buster Mini Sport – Ratilla ryhdikkäämpään asentoon

Buster Mini Sport – Ratilla ryhdikkäämpään asentoon
 • Buster
 • Buster
 • Buster
 • Buster
 • Buster
 • Buster
 • Buster
 • Buster
 • Buster

Ohjauspulpetti tuo pienimpään Busteriin kivemman ajoasennon, mutta myös epäkäytännöllisyyttä.

Toisin kuin tämä, muut pikkuiset alle nelimetriset moottoriveneet ovat käytännössä kaikki kahvaohjattavia eli ”tillereitä”. Ajoasento on toisten makuun puhdasta horroria: käsi ikävään asentoon takaviistoon ja siinä asennossa pitäisi olla koko venematka, ja pystyä vielä ohjailemaankin.

Toisten makuun taas on mahtavaa, kun kahvaohjattavassa kone on suoraan käden jatkeena. Sitä pääsee käskemään lähempää, ja sen liikkeet ja tärinät tuntee hyvin. Heille valinnanvaraa riittää pikkuveneissä loputtomasti. Nyt valinnanvaraa on vähän isommissakin: erinäisten jenkkiläisten tiller-kalaveneiden lisäksi myös kotimainen Faster esitteli hiljattain 460 TH:n. Siihen saa jopa 50-heppaisen kahvaohjattavan moottorin. Busterin mallistossakin on kahvaohjattava Buster S, suurimmillaan 25-hevosvoimaisella moottorilla.

Ohjauspulpetillista, eli ratista ohjattavaa ja kaukohallintalaitteesta kaasutettavaa alumiinivenettä kaipaava taas saa nyt halutessaan erityisen pienen veneen. Tämä Buster Mini Sport on 3,88 m lyhyt, 1,49 m kapea ja moottorin kanssakin vain reilut 160 kg kevyt.

Mukavasti suorassa istuminen ohjauspulpetin ääressä voisi olla pääasiallinen syy tämän veneen hankkimiseen. Siksi tässä olisi ainesta vaikka pienen järven senioriveneeksi. Mutta miksiköhän mallinimessä on ”Sport”? Ei kai tämän kanssa pärjääminen edellytä mitään urheiluhenkeä?

Isottelua pulpetilla ja kymppiheppaisella moottorilla

Buster Mini Sport – Ratilla ryhdikkäämpään asentoon

Veneeseen astuessa huomaa, että se on pieni. Pikkupaatti keinahtelee isosti, eli askeleensa kannattaa asetella varoen ja lähelle veneen keskilinjaa. Keskellä veneen turkkia eli lattiaa onkin hyvä koroke, joka ohjaa astumaan siihen. Kätevästi myös veneen pohjalle jäänyt pieni vesimäärä pysyy sen alla.

Isompi vesi sitten kasteleekin kengät. Mini ei ole sadevesityhjenevä. Se pitää joko äyskäröidä tyhjäksi tai sitten lähteä vesien kanssa liikkeelle ja tyhjentää ne ”EasyBail”-tyhjennysventtiilistä veneen noustua liukuun. Venttiili sopii myös sadevesien tyhjentämiseen veneen ollessa kuivalla maalla.

Penkkejä on kolme, ja optimaalisen painonjakauman puolesta kullekin niistä sopii vain yksi aikuisen kokoinen henkilö. Sallittu henkilömäärä on siis kolme, kantavuus 270 kg.

Moottorilla ajon lisäksi Buster Miniä voi myös soutaa. Sehän voi olla tarpeen matalikolla tai jos tarvitsee vain rauhassa kalastellessa liikkua vain hiukkasen. Lisävarusteisille airoille on paikat sekä etupenkiltä että keskipenkiltä soutamiseen. Mini Sportin tapauksessa ohjauspulpetti estää keskipenkkisoudun, mutta etupenkiltä soutaminen onnistuu.

Perus-Mini kulkee vaikka sähkömoottorillakin, ja sen bensiinimoottorisuositukset ovat 2-8 hv. Mini Sportissa taas moottorisuositus on 6-10 hv, mutta käytännössä se on suunniteltu Yamaha F9.9JEL -moottorille. Hintaa on 6 525 euroa, eli noin 1000 euroa enemmän kuin 8-heppaisella Minillä ilman ohjauspulpettia. Lisähinta on aika kohtuullinen: saahan sillä sekä lisätehoa että isomman veneen kaltaisen ajoasennon ohjauspulpetin ääressä.

Katso myytävät Buster Mini -veneet

Oikeilla liikkeillä liukuun

Moottorissa törröttää hassun näköisesti kahva, vaikka sitä tässä ajetaankin pulpetista. Tästäkin näkee, että tämän teholuokan veneet ovat yleensä kahvaohjattavia. Tässä viritelmässä on koneen reunaan asennettu erikseen pulpettiohjaukseen tulevat kaapelit ratille ja kaukohallintalaitteelle. Moottori startataan käynnistysnarusta vetämällä ja sammutetaan napista kuin kahvaohjattava pikkumoottori.

Sähköstartilla varustettu versio tyylikkäämmin ilman kahvaa on moottorista maailmalla olemassa, joten sellainen voi mahdollisesti olla jatkossa myös saatavilla.

Matkaan lähtiessä Sport-nimitys antaa odottaa liikoja. Vajaat 10 heppaa on nimittäin aika vähän.

Yksin takapenkillä pulpetin ääressä ajaessa vene ei meinaa nousta plaaniin, jos kuski on keskikokoisen aikuisen miehen painoinen. Pitää kumartua kunnolla pulpetin yli painon saamiseksi edemmäksi. Melko notkeana 80-kiloisena vielä pystyin siihen, mutta vähemmän notkea 100-kiloinen ei saanut venettä liukuun.

Yksin liikkuvalle seniorille vene ei ehkä sittenkään sovi, ellei keulaan laita painavaa möhkälettä tasapainottamaan.

Kahden tai kolmen hengen porukalla liukuun nousu on helpompaa, kun painoa on myös edessä. Mikään raketti Mini Sport ei silti ole. Kahden miehen kuormalla huippuvauhtia saatiin 16 solmua.

Matkustaja vakauttaa menoa, jolloin rakenteeltaan vankka vene tuntuu aavistuksen kokoistaan isommalta. Etupenkillä oleva tasapainottaa parhaiten, mutta ihan asiallista kyyti on kahden hengen porukalla myös matkustajan ollessa keskipenkillä. Siinä kasvot menosuuntaan istuessa pulpetin kalteva reuna toimii yllättävän mukavana takamuksen ja alaselän selkänojana. Kuskin tosin pitää eteenpäin nähdäkseen kurkkia matkustajan vierestä.

 • Buster Mini Sport – Ratilla ryhdikkäämpään asentoon
 • Buster Mini Sport – Ratilla ryhdikkäämpään asentoon
 

Kiva ajoasento ja idea ylipäänsä

Yksin ajaessa on sentään pientä Sport-vivahdettakin. Pikkuisen veneen kanssa on hupaisaa pomppia aalloissa ja se kääntyy näpsäkästi. Pieni moottoriteho tosin näkyy siinä, että jyrkissä käännöksissä vauhti hyytyy.

Tyynemmällä kelillä saatiin mitattua huippunopeutta 18,5 solmua, mutta valmistaja väittää jopa 20:n olevan mahdollinen. Hyvä leppoisa matkavauhti on 15 solmun tienoilla. Liu’ussa vene pysyy yksin ajaen vielä 12 solmussakin.

Vankka pikkuhassuttelija pärjää vielä muutaman kymmenen sentin aalloissakin. Tosin jo paristakymmenestä sentistä alkaa sivutuulella lentää vettä päälle. Tämä on siis oikealla asenteella isompienkin selkien menijä, mutta mukavuudesta ei voi enää puhua.

Kesällä 2017 tehdyn koeajon jälkeen syksyllä pulpetin päälle oli asennettu pieni tuulisuoja. Aikuisen pää jää kuitenkin sen yläpuolelle. Siitä voi olla korkeintaan pientä hyötyä, mutta toisaalta ei ainakaan näkyvyyshaittaa.

Ajoasento pulpetin ääressä on parempi kuin pulpetin ulkonäöstä arvaisi. Ratti ja kaukkari ovat sopivalla etäisyydellä penkistä, jotta venettä ylettyvät ajamaan ainakin aikuiset. Pienemmillä lapsilla voi olla kurottelua. Tilaa on myös pulpetin alla aikuistenkin jaloille. Siellä on sopivasti sivuttaispalkki, johon saa halutessaan tuettua jalkojaan. Myös seisten ajo onnistuu, keskimittaiselle aikuiselle vain hieman kumarassa.

Moni kuitenkin varmaan ajattelee tätä myös lapsille, ja mikäs siinä. Buster Mini Sportilla ajaminen on varsin helppoa, huoletonta ja kokoluokassaan turvallista. Kevyttä venettä käsittelee rantautumistilanteissakin helposti.

Alle 20-heppaisena venettä ei rekisteröidä eikä sillä ole 15 vuoden alaikärajaa. Tällä siis voi lapsi ajaa heti kun vanhemmista alkaa tuntua, että se olisi turvallista. Ja varmasti lapsen makuun ratista ajettava pikkuvene olisi kova juttu.

Ohjauspulpettia kaipaavalle aikuisellekin tässä on potentiaalia. Täytyy vain olla valmis kurottelemaan pulpetin yli, jotta yksin ajaessa saa paatin plaaniin.

Ellei välttämättä halua kevyttä ja karskia alumiinivenettä, kilpailua on muista materiaaleista tehdyissä veneissä. Nettiveneen Taukopaikassa sähköversiona koeajettu Terhi 400 C olisi bensaversiona selkeä vaihtoehto tälle. Hintaa on kymppiheppaisena viitisensataa vähemmän ja 15-heppaisena reilun satasen vähemmän kuin tällä. Myös esimerkiksi kohtuuhintaisiin muovista tehtyihin Pioner-veneisiinkin ohjauspulpetin saa noin nelimetrisiin malleihin lisävarusteena.

Jos pikkuveneen ostossa arvostaa alumiinisen kestävän oloista Busteria, niin tässä on pääosin hyvä ratkaisu. Pulpetti voi vaikuttaa vähän jälkiasenteiselta ja rumalta, mutta ajaessa se on todella paikallaan. Harvalla pikkuveneellä ajaa mielikseen näin pitkiä matkoja.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen, Kari Wilén/Finnboat ja Raimo Tengvall

Buster Mini Sport

Pituus:3,88 m
Leveys:1,49 m
Paino:119 kg + moottori
Matkustajia:3
Moottori:6-10 hv
Huippunopeus:mitattu 18,5 s (1 hlö, 9,9 hv)
Hinta:pakettina 6 525 euroa Yamaha F9.9JEL -moottorilla
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Buster -veneet

test
Buster X varusteltu + traileri'22
36 900 €
test
Buster L1 Minn Kota keulakoneella'21
20 900 €
test
Buster XS'22
9 800 €
test
Buster Buster XL Vmax'21
43 900 €
test
Buster M1 Fish'21
18 250 €
test
Buster Mini'21
4 700 €
test
Buster XSR + Yamaha F20 GEPL'23
10 999 €
test
Buster M2'22
19 200 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Buster koeajoja

Kaikki koeajot »
Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster XS - vakaa ja turvallinen kahvaohjattava mökkivene

Buster XS - vakaa ja turvallinen kahvaohjattava mökkivene

Buster XXL - sporttinen uutuus Suomen suosituimmalta

Buster XXL - sporttinen uutuus Suomen suosituimmalta

Buster XL - helppo, vakaa ja turvallinen

Buster XL - helppo, vakaa ja turvallinen

Buster Magnum – Muhkeasti asialinjalla

Buster Magnum – Muhkeasti asialinjalla