Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Vaihda salasanasi

Jos haluat vaihtaa käyttäjätilisi salasanan, anna sähköpostiosoitteesi
Koeajot
23.05.2008

Buster XXL ja AWC, Tuoreimmat Busterit vesillä

Helsingin messujen puhutuimmat veneet Buster XXL ja Buster AWC esiteltiin vesillä, jossa ne osoittautuivat jo melko lupaaviksi.Buster on maan suosituimpiin kuuluva venemerkki. Rekisteröitävien kokoluokassa se on uusien veneiden tilaston ykkönen vuodesta toiseen. Uusia malleja Ähtäristä kuitenkin tulee maailmalle varsin harvaan tahtiin.

Busteriin yhä liitetään herkästi mielikuva lähes työvenemäisestä yksinkertaisuudesta ja selkeydestä. Tosiasiassa mielikuva ei ole pitänyt paikkaansa suurempien mallien osalta enää vuosikausiin.

Messuilla olivat veneistä vielä hieman keskeneräiset prototyypit. Niinpä olikin varsin kiinnostavaa päästä tutustumaan Bustereihin vesillä, niiden oikeassa elementissä, ja koetella ratkaisuja käytännön oloissa.


Buster XXLUutuuksista XXL on muuttunut loogisemmin ja odotusten mukaisesti. Alunperin malli esiteltiin jo niinkin kauan sitten kuin vuonna 1999.

Tällä kertaa XXL kasvoi leveyttä 15 senttiä, pituutta runsaan puolen metriä ja paino nousi 220 kilolla. Suurimpana tehona on edelleen 150 hv, mutta enää ei alle 90-heppaista tuupparia suositella.

Pohjan V-kulma on 20 astetta, siis sama kuin Magnumissa ja asteen jyrkempi kuin vanhassa XXLssä. Yhtään jyrkempi sen ei tarvitse ollakaan, kun ei kyse ole ensisijaisesti kovaan vauhtiin ja isoon aaltoon tarkoitetusta veneestä. Testipäivän puolimetrisessä, terävähkössä aallossa pienellä keulan trimmauksella löytyy riittävän tasainen kyyti. Hitaasti ajaessa XXL kulkee suoraan yllättävänkin vaivatta, tuulen suunnasta riippumatta, mikä helpottaa vetouistelua.

Kaikkiaan uusi XXL on siis varsin pitkälle sitä, mitä odotettiinkin. Se on arvokkaan oloinen, hyvin rakennettu ja toimiva yleisvene, ilman ihmeempää prameilua. Koon kasvu ja varustelun nosto tuntuvat perustelluilta vesillä rauhallisen ja vakaan ajokäytöksen takia. Myös muotoilu tuntuu onnistuneelta käyttömukavuuden kannalta.


Buster AWCOdotettu vene toki oli myös AWC. Onhan katettuja Bustereita ollut ennekin, mutta nyt on kyseessä ensimmäinen varta vasten hyttiveneeksi suunniteltu malli. Sellaista on toivottu ja pyydetty tehtaalta jo pitkään.

Silti leuat lopsahtivat, kun vastaus pyyntöön nähtiin. Onhan vene suorastaan omaleimaisen näköinen, noin varovaisimmin ilmaistuna.
Lähes seisomakorkuinen hyttirakenne vie keulasta alkaen lähes kaksi kolmannesta veneen koko pituudesta. Eteen kallistettu tuulilasi korostaa hytin massiivisuutta.

Ajossa AWC on aivan eri tuntuinen vene kuin avo-XXL. Painoeroa avomalliin ilmoitetaan 250 kiloa, ja se sijoittuu huomattavan paljon edemmäksi.

Jo hytti yksin on painava rakenne suurine lasi-ikkunoineen. Tuloksena on jokseenkin keulapainoinen vene. Myönteinen seuraus on, että XXL:n vähäinenkin liukukynnys hiutuu jo lähes havaitsemattomasti. Kiihdyttäessä AWC vain hissukseen nousee ylemmäs vedestä, asennon muuttumatta. Huono puoli on, ettei keula tahdo nousta keveään kulkuun, vaikka moottorilla kuinka trimmaisi.

Lue koko esittely tästä, sekä Kipparista 5/2008

Teksti ja kuvat Pasi Nuutinen
 

Myytävät Buster -veneet

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki
Anna palautetta Close
Keräämme palautetta uuden sivuston käyttäjäkokemuksesta. Vaikuta ja kerro mielipiteesi:
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.